در مراسم روز شهید عراقی
الکاظمی: عراق به حیاط خلوت درگیریهای منطقهای تبدیل نمی شود
مصطفی الکاظمی نخست وزیر عراق گفت: بغداد با مذاکرات از تبدیل شدن عراق به حیاط خلوتی برای درگیریهای منطقهای و بین المللی جلوگیری کرده است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از تلویزیون الجزیره مباشر؛ مصطفی الکاظمی در اظهاراتی در مراسم روز شهید عراقی -که به مناسبت شهادت آیت الله سید محمد باقر حکیم در روز اول ماه رجب، به این روز نامگذاری شده است، گفت: روز شهید روز مهمی در تاریخ ملتها و امتهاست؛ پس این روز در خاک پاک عراق که پیکر پاک و مطهر سید الشهدا امام حسین علیه السلام در آن وجود دارد باید چگونه باشد؟ این روز بزرگ، ما را در برابر مسئولیتی تاریخی قرار میدهد برخیها برای تاریخ اهمیتی قائل نیستند که چرا و چگونه نگاشته میشود و چه کسانی آن را مینویسند؟
الکاظمی در ادامه افزود: خون پاک شهید سعادتمند سید محمد باقر حکیم یک روز تاریخی بود؛ خون شهید محمد باقر صدر یک روز تاریخی بود: خون شهید محمد صادق صدر نیز یک روز تاریخی بود؛ خون مجاهدان و مبارزانی که با رژیم دیکتاتوری بعث مبارزه کردند یک روز تاریخی بود و خون شهدای عراقی که با تروریسم و داعش جنگیدند یک روز تاریخی بود؛ بنابر این تاریخ در زندگی ملتها مهم است اینکه اکثر تاریخهای ما با شهادت قرین است دردناک است، اما این شهادت و این درد، مایه فخر و عزت است از این رو میگوییم خون شهید مایه عزت و افتخار و ساختن فکر اجتماعی از نسلی به نسل دیگر است.
مصطفی الکاظمی افزود: به همه خانوادههای شهدا سلام عرض میکنم و میگویم این خون پاک شهداست که آینده را میسازد، اما در برابر ما مسئولیت وجود دارد که باید همه معانی تاریخی شهادت را به عمل و دستاورد تبدیل کنیم. هر قطره خون شهیدی از ما این دستاورد و ساخت میهن و عراق را مطالبه میکند. ما نباید تنها به بازسازی اکتفا کنیم؛ بلکه باید از اختلاف و دشمنی با یکدیگر و تجارت با خون شهدا پرهیز کنیم ما باید با شجاعت در برابر فروپاشی وطن بایستیم. مانند همین روز در سال گذشته بود که عراقیها در برابر چالش بزرگی قرار داشتند. چالش بی اعتمادی نسبت به دولت بود. مردم را یاس فرا گرفته بود. ما باید اعتماد را دوباره به ملت برای ساخت کشور بازگردانیم. هر کس چنین روزهایی در سال قبل را از دیدگاه خود تفسیر میکرد؛ برخی آن را توطئه میدانستند و برخی نیز توطئه ندانستند، اما حقیقتی که من باور دارم این است که ملت عراق به مرحلهای از یاس و نا امیدی در زمینه پایبند بودن دولت، نسبت به تعهداتش در قبال ملت رسیده بود؛ از این رو ما از همان روز اول برای مفهوم ساخت دولت تلاش کردیم؛ زیرا میخواستیم اعتماد مردم را بازگردانیم و هدف ما تضعیف جریانهای سیاسی یا ایجاد فرصتی برای دشمنی با یکدیگر نبود. جریانهای سیاسی و فعالیتهای اجتماعی منبع مهمی در ساخت دولت یک کشور است دولت باید حامی همه باشد و همچون پدری جریانهای سیاسی و فعالیتهای ملی را به اهداف خود سوق دهد تا مرحله جدید ساخته شود. من فکر میکنم که مراحل سیاسی در هفت ماه گذشته یعنی از زمان تشکیل کابینه من تاکنون بحمد الله به سمت خوبی پیش میرود. امروز برخیها در برابر این دولت جوان، مشکل آفرینی میکنند تا مانع از محقق شدن برخی از دستاوردها، که به نفع آینده عراقی هاست، بشوند و این ملت را اسیر نا امیدیها و یاسها قرار دهند.
نخست وزیر عراق همچنین اظهار داشت: ما به رغم همه مشکلات و موانع گامهای مهمی در بحران اقتصادی برداشتیم. به یاری خدا، عراق این بحران را پشت سر خواهد گذاشت. ما گامهای مثبتی در زمینه تحت پیگرد قرار دادن تروریستها و تقویت موسسات امنیتی و نظامی برداشتیم. آخرین عملیات نیز در منطقه موسوم به وادی عراق و وادی الجنوب بود که اجرا شد. ما گامهای مثبتی نیز در مبارزه با فساد برداشتیم، به رغم همه اتهامات باطلی که علیه کمیته مبارزه با فساد مطرح میشود. ما گامهای مهمی در زمینه روابط خارجی برداشتیم ما با مذاکرات از تبدیل عراق به حیاط خلوتی برای درگیریهای منطقهای و بین المللی جلوگیری کردیم. ما سعی میکنیم بالاترین درجه از آرامش را بین همه طرفهای درگیر در منطقه برقرار سازیم. ایجاد صلح و آرامش یک خواسته داخلی منطقهای و بین المللی شده است و دولت عراق در گسترش آن سهم داشته است و بین کشورهای منطقه اعتماد سازی کرده است. شرایط جدیدی در منطقه فراهم شده است تا بحرانها حل شود عراق نیز نقش خود را در برقراری صلح ایفا میکند. انتخابات معیار اخلاقی برای پایبندی دولتهاست از این رو ما در این زمینه با شفافیت رفتار خواهیم کرد. ما کمیسیون انتخابات را برای اجرای نقش خود در برگزاری انتخابات حمایت کرده و میکنیم تا انتخاباتی شفاف و سالم و با حضور ناظران بین المللی برگزار شود. برادران عزیز در برابر ما فرصتی تاریخی برای بازگرداندن اعتماد مردم به نظام دموکراتیک و انتخابات وجود دارد باید از این فرصت استفاده کنیم. در پایان رحمت الهی را برای شهدای عراق آرزو میکنم و از ملت صبورمان نیز تمجید و قدردانی میکنم و از آقای سید عمار حکیم نیز تشکر میکنم که امروز ما را در این نشست به دور هم جمع کرده است.
رئیس جمهور عراق تاکید کرد: ما نیازمند تجدیدنظر در وضعیت سیاسی کشور هستیم. باید خللها را پر و مسیر خود را تصحیح کنیم تا بتوانیم مطالبات مردم عراق را پاسخگو باشیم. عراق، منطقه و جهان شاهد تحولات زیادی هستند و مردم ما خواستههای بر حقی دارند که عزم و اراده ما برای برآورده شدن این خواسته ضروری است. با چالشهای زیادی روبرو هستیم، از جمله اینکه باید فضا را برای برگزاری انتخاباتی صحیح و عادلانه آماده کنیم. با این انتخابات باید اصلاحات و تغییراتی صورت گیرد و از دایره بحرانها خارج شویم و دولتی مقتدر تشکیل دهیم.
ما بر سر دو راهی هستیم. یا باید به عقب برگردیم و روزهای درگیری و اختلافات سیاسی و قومی و مذهبی را بار دیگر تجربه کنیم یا به سوی پیشرفت و ایجاد حکومتی ملی و تحکیم پایههای آن حرکت کنیم.
از همه گروههای سیاسی، نخبگان، جوانان و عشایر میخواهم به مسئولیت خود در گام برداشتن در مسیر اصلاحات عمل کنند و منافع ملی را بالاتر از هر منفعت دیگری بدانند. عراق نیازمند اصلاحات جامع و کامل و ریشهای است. عراقیها مستحق بهتر از این هستند، اما این خواسته، یک شبه برآورده نمیشود.
نباید اجازه دهیم، عراق به میدان تسویه حساب دیگران تبدیل شود و اموال و جان عراقیها به خطر بیفتد. عراق باثبات، مستقل و دارای حاکمیت خادم ملت و عامل ثبات کل منطقه خواهد بود.
در این روز مهم، بر وحدت ملت عراق تاکید میکنیم. عراق شایسته بیش از آن چیزی است که اکنون به آن رسیده است و میتواند نقش رهبری خود در منطقه و جهان را باز پس گیرد.