پخش زنده
امروز: -
برنامه بدون تعارف سراغ جوان نخبه ای رفت که توانست ایران را در صنعت پهپادسازی خودکفا کند.
به گزارش خبرگزاري صداوسيما،برنامه بدون تعارف در این قسمت سروقت جوان نخبه ای رفته که با وجود داشتن دعوتنامه از بزرگترین شرکتهای جهان و مشوق هایی نظیر حقوق های نجومی ،اقامت در کشورهای خارجی و...اما در ایران ماند تا کشور را دریکی از فناوری های روز دنیا یعنی صنعت پهپادسازی خودکفا سازد.
ابتلای علی رضوانی مجری برنامه بدون تعارف به بیماری کرونا و حضور او در قرنطینه خانگی سبب شد تا برنامه این هفته بدون تعارف برعهده امیر شایان مهر دیگر خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما باشد.
آخرین خبرها از شرایط جسمانی علی رضوانی حاکی ازآن است که وضع عمومی او رضایت بخش است و با ترخیص ازبیمارستان ادامه درمان را در خانه پی خواهد گرفت.
بزودی و با تمام شدن دوران قرنطینه علی رضوانی برنامه بدون تعارف با اجرای او ادامه خواهد یافت.
خبرنگار ما آقای امیر شایان مهر به سراغ آقای مهدی انصاری فر مدیرعامل شرکت تولید کننده پهپاد رفت و گفتگوی زیر را با وی انجام داد.
آقای شایان مهر: سلام، برنامه این هفته بدون تعارف به یک جوانی اختصاص داره که با پشت پا زدن به بسیاری از جاذبه ها و خیلی از دعوتنامه ها و مشوق ها از کشورهای خارجی در ایران ماند تا بتونه کشور ما رو در یکی از پیشرفته ترین فناوری ها به خودکفایی برسونه.
- جناب مهندس انصاری فر شما هم دکترید و هم مهندس؛ چه خوانده اید در دانشگاه؟
- پیشران و هوافضا.
- دکترا؟
- بله.
- متولد چه سالی هستید و چند سال دارید؟
- 1368، 31 سال.
- در چه زمینه ای فعالیت می کنید؟
- زمینه فعالیت ما حوزه پهپادهاست، پرنده های بدون سرنشین که در حوزه های مختلف مصارف دارند.
- این پهپاد مخفف چیه؟
- پرنده هدایت پذیر از دور. ما سال 88 بود که به این قصه ورود کردیم و از یه اتاق دو در یک شروع کردیم تا این که نزدیک به دو سال هست که این واحد صنعتی را راه اندازی کردیم با سختی های بسیار زیادی در کشور و توانستیم الحمدلله بالغ بر 80 نفر نخبه را ساماندهی کنیم؛ در بخش های مختلف مشغول فعالیت هستند.
- الآن به کجا رسیدیم در صنعت پهپاد؟
در صنعت پهپادی در کشور ما به نقطه ای رسیدیم که محصولات ایرانی در همه حوزه ها به جرأت می خواهم بگویم که فراتر، دقیق تر و با کیفیت تر از محصولات غربی دارد فعالیت و کار می کند.
ما در این مجموعه غالب بر شش محصول را بهینه سازی می کنیم و همین جا ساخته می شود. برخي محصولات براي کشاورزی هستند که در حوزه سم پاشی و بذرپاشی کار می شود که بین سه تا پنج هکتار بسته به مخازنشان سم پاشی می کنند، که از مصرف بی رویه سم و آب و آسیب به محصول جلوگیری می کنند.
این اولین دستگاه دو حالته ی پروازی ماست که هم به صورت ورتیکال و عمودپرواز و هم به صورت بال ساده و افق پرواز است.
آقای شایان مهر: این دستگاه جدیدی که ساختید در واقع ایده اش هم برای خود شماست؛ پهپاد آتش نشان، می توانید درباره اش توضیح دهید؟
این دستگاه مشابه دستگاه های سمپاش ما هست، کار یک نردبان 56 متری که مجبوریم با آن ما شیلنگ را به آن نقطه از برج و منطقه آسیب دیده برسانیم، با این دستگاه می توانیم به آن نقطه برسیم و به کار آتش نشانی بپردازیم. یعنی در واقع شیلنگ را حمل می کند و به بالا می رود و شروع می کند به کار.
در صحبت هایتان اشاره کردید که خیلی از این دوستانی که در این مجموعه کار می کنند از جاهای مختلف دعوتنامه دارند، گویا خود شما هم از چند کشور دعوتنامه داشتید؟
از چندین کشور؛ هم غربی و هم شرقی دعوتنامه داشتیم و داریم با مزایای بسیار خوب، با حقوق بسیار خوب، با امکانات بسیار خوب.
چقدر قرار بود به شما حقوق بدهند؟ اگر بخواهم به دلار بگویم شاید نزدیک به 20 هزار دلار ماهانه.
- یعنی تقریباً ماهی 500 میلیون تومان.
- تقریباً چنین رقمی، شرکت معروفی که تقریباً رهبر دِرون ها و پهپادهاست در دنیا و امکانات دیگری مانند مسکن یا اقامت و...
یعنی همه چیز فراهم بود برای شما؟
پیگیر هم هستند همین الآن.
ولی ما نیت بر این داریم و اعتقاد به این داریم که در این کشور باید ماند و این کشور را باید ساخت و این کشور باید رشد کند.
پشیمان نشدید هیچ وقت در این دوره ای که...!
هرگز پشیمان نشدیم، هرگز، از رفتن، از فعالیت کردن؛ خسته شدیم اما پشیمان نشدیم.
- خستگی دلیلش این بوده که بی دردسر هم نبوده این کار شما.
- متأسفانه بله، ما به جرأت می خواهم اینجا عرض کنم که تحریم خارجی روی فعالیت ما اثر نداشت با جرأت بیشتری می خواهم بگویم که این تحریم داخلی است که کار ما را کُند و خیلی جاها حتی متوقف کرده است.
- بیشتر توضیح دهید که وقتی می گویید تحریم داخلی، یعنی چه؟
- ببینید تحریم داخلی به این معناست که یک تولید کننده وقتی می خواهد وارد تولید بشود از گرفتن مجوزهای فعالیت ها از همکاری هایی که سازمان ها در این مجوزها باید داشته باشند بگیرید تا ایجاد زیرساخت ها و بسترهایی که یک تولید کننده و یک جوان نخبه در این کشور نیاز دارد برای تولید در نظر بگیرید تا لحظه ای که این کالا با همه مشکلاتی که عرض کردم تولید شده و می خواهد به فروش برسد در بازار داخلی نه خارجی، مشکلات بسیار زیادی ما در این قصه داریم.
- در واقع مشتری هایتان یک بخشی مردم و عمده شان ارگان ها و نهادهایی هستند که حکومتی و دولتی هستند و آنها باید به شما اعتماد کنند و محصولات شما را خریداری کنند تا بتوانند از شما حمایت کنند، این اتفاق افتاده؟ یعنی وقتی می روید و می گویید که ما چنین دستگاهی ساختیم و یک چنین قابلیت هایی دارد راحت می پذیرند که از محصول داخلی استفاده کنند یا همچنان بر طبل واردات می کوبند.
- غالب 80 درصد سازمان های دولتی ما؛ از پهپادهای وارداتی استفاده می کنند و وقتی پیگیر می شویم چرا از دستگاه های وارداتی استفاده می کنید؟ متأسفانه طفره می روند و جواب قانع کننده ای برای این موضوع ندارند.
- گویا تحریم هم شدید؟ درسته؟
- بله ما جزو لیست تحریم های ترامپ قرار گرفتیم.
- یعنی روزی که اسمتان را دیدید که شما هم تحریم شدید، چه حسی داشتید؟
- خوشحال شدیم از این موضوع.
- گویا یک مهمان ناخوانده هم در این گفتگو داریم، توضیح می دهید.
- این پهپادی است که قابلیت تصویربرداری و فیلمبرداری را دارد، همان طور که عرض کردم دنیای امروزی که پهپادها جزو وسایل شخصی افراد به حساب می آیند، اگر که ما در کشور این توانایی را نداشته باشیم که آنها را کُند و شل کنیم، پایش کنیم و تحت نظر داشته باشیم و ساماندهی کنیم؛ به منزله تهدید حساب می شود. تمامی پهپادهایی که در کشور عرضه و تولید می کنیم قابلیت پایش و کنترل دارند، می توانیم برای این دستگاه تعریف کنیم که در مناطق پرواز ممنوع ورود نکن یا اصلاً در مناطق پرواز ممنوع مثل فرودگاه ها و مناطق نظامی پرواز آن را قفل کنیم و اصلاً دستگاه روشن نشود.
شايان مهر: دستگاه های ایرانی مزیت هایی مثل دانش فنی، داخلی سازی، اشتغال آفرینی؛ همه این ها را دارد و یک مزیت مهم ديگري هم دارد که می توانیم ما آنها را رصد کنیم و جاهایی که نباید بروند را کنترل و پایش کنیم که نمونه های خارجی این را ندارند!؟
انصاري فر: نمونه های خارجی این را دارند؛ در اختیار ما نمی گذارند.
- آقای دکتر به عنوان جوانی که نخبه و چند سالی است وارد عرصه تولید شده اید، عمده مشکل تولید کشور را در چه می بینید؟
- یک وقت ما می خواهیم و نمی شود، یک وقت کلاً نمی خواهیم، این دو موضوع باهم فرق می کند، چند سالی است که متأسفانه در کشورمان موضوع نگاه به خارج از کشور خیلی قوت گرفت؛ این سم و ویروس مهلک و خطرناکی است که اگر از آن جلوگیری نشود، باعث آسیب جدی به کشور می شود، ما نمی گوییم با دنیا ارتباط نداشته باشیم، با دنیا ارتباط داشته باشیم در انتقال دانش و فناوری نه واردات محصول خارجی و وارد کردنش.
- یعنی شما می فرمایید ما یک موقع مشکلی را نمی دانیم کجاست، یک موقع می دانیم، نمی توانیم درستش کنیم، یک موقع هست هم می دانیم مشکل کجاست، هم می توانیم درستش کنیم ولی نمی خواهیم درستش کنیم.
- پاسخ گزینه سه و کاملاً مشخص است؛ هر جا ما جهادی خواستیم؛ شد، هر جا غیرجهادی و طبق تفکر غربی با نگاه به خارج خواستیم این کشور را اداره کنیم؛ نشد و نتیجه اش را دیدیم، داریم لمس می کنیم، مردم دارند در اقتصادشان این را با پوست و گوشت و جان لمس می کنند. بی ثباتی در اقتصاد و صنایع؛ حاصل همین تفکر است، این تفکر غیر انقلابی و غیر جهادی باعث شده که ما سالهای سال از رشد و از پیشرفت آن چیزی که باید رخ می داد حالا عقب بمانیم.
- خیلی راجع به این نگاه جهادی و مدیریت جهادی حرف زده می شود؛ تعریف شما از این واژه چیست؟
- مدیر جهادی اولاً یعنی اینکه آقای مدیر مثل آن فرمانده زمان جنگ از پشت میز بیا بیرون بیا در صحنه، بیا لمس کن، بیا از نزدیک این صنایع را ببین. تفکر جهادی به این معناست که هر مشکلی که برخوردیم اول برنگردیم به خارج از مرزها نگاه کنیم، ببینیم آیا آنها می توانند مشکل ما را برطرف کنند، اول در خودمان بگردیم آیا این مشکل قابل رفع هست یا نیست، خواهش می کنم از همین برنامه بدون تعارف هفته ای یک روز با مسئولی در خانه اش قرار بگذارند آیا در خانه ای که زندگی می کنی چند درصد کالایی که استفاده می کنی؛ کالای ایرانی است؟ اگر این بود، این شد یک روزی؛ ما می توانیم به این استناد کنیم که خواستیم و نشد ولی الآن نخواستیم، فعلاً روی فعل نخواستنیم. من که می دانم پخش نمی شود ولی حالا!
- ان شاء الله می شود، اگر حرف ناگفته ای دارید، بفرمایید و در پایان بی تعارف ترین حرفی که می خواهید بزنید.
- آقای مسئول محترم و عزیز خواهش می کنیم که اگر می خواهی این کشور به سرمنزل مقصود برسد و پیشرفتی کند جوانان را دوست داشته باشید، هر جا که شما دیدید یک موشک به عنوان مثال قاره پیما شد، بالستیک شد، آن جا جوان را دیده اند؛ پاک تر از جوان نخبه ایرانی که دوست دارد در این کشور کار کند، در این کره خاکی نیست.
خداخیرتان بدهد
هر چند که همیشه سنگ اندازی های دشمن وجود داره... ولی فعالان انقلابی ، همین سنگ ها رو تبدیل به سکوی پرتاب می کنند تا بیش تر اوج بگیرند...
نسبت به این که برنامه ی امیدبخش و بصیرت دهنده تان، الحمدلله حتی یکبار هم اجازه نداده (و نمی دهد) که مخاطبانِ بسیارِ برنامه، از روشنگری ها و حقایق ، محروم بمانند ، تشکر می کنیم.
به فضل خدا، قوی تر می شویم.
چین هم کپی کاره ، برای کشور ما که کلی کمبود تجهیزات داره دم هرکی که کپی میکنه گرم