به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، به نقل از خبرگزاري رويترز، گروهی از کارشناسان سازمان جهانی بهداشت این هفته ماموریت ۲۸ روزه خود را در شهر ووهان چین برای دستیابی به سرنخهایی درباره منشاء ویروس کووید- ۱۹ به پایان رساند.
پیتر بن امبارک کارشناس برجسته بیماریهای حیوانات در سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد این گروه، تحقیقات علمی را درباره چهار سناریوی اصلی مربوط به چگونگی انتقال کروناویروس سندرم حاد تنفسی – ۲، عامل بیماری کووید – ۱۹، به انسانها انجام داده است.
نخستین سناریو آن است که یک شخص از طریق تماس مستقیم با گونههای میزبان، خفاش نعل اسبی، در معرض ویروس سندرم حاد تنفسی – ۲ قرار گرفته است. این ویروس پیش از آنکه جمعیت زیادی را در شهر ووهان چین آلوده کند احتمالا مدتی در بین انسانها در حال انتشار بوده است.
سناریوی دوم که محتملترین سناریو است شامل انتقال به انسان از طریق گونههای واسطهای است که همچنان ناشناخته است. لیانگ وانیان کارشناس کمیسیون سلامت ملی چین اعلام کرد پنگولینها عامل احتمالی انتقال این بیماری بوده اند، اما دیگر حیوانات از جمله راسو و حتی گربهها نیز ممکن است عامل انتقال باشند.
احتمال سوم آن است که کووید – ۱۹ در چارچوب سناریوهای اول یا دوم شکل گرفته است و سپس از طریق محصولات زنجیره سرد منتقل شده است. کارشناسان چینی بعدها کووید – ۱۹ را به مواد غذایی منجمد وارداتی نسبت دادند و این احتمال را مطرح کردند که ممکن است این مسئله موجب شیوع کرونا در ووهان شده باشد.
آخرین سناریو آنکه سندرم حاد تنفسی – ۲ از موسسه ویروس شناسی ووهان انتشار پیدا کرده است. بن امبارک با رد این احتمال میگوید این مسئله موضوع تحقیقات بعدی نخواهد بود.
کارشناسان میگویند اگرچه بعید است پیش از دسامبر سال ۲۰۱۹ این ویروس در ووهان یا دیگر مناطق چین شیوع پیدا کرده باشد، این احتمال را رد نمیکنند که در دیگر مناطق این ویروس گسترش پیدا کرده باشد.
اگرچه بازار غذاهای دریایی شهر هونان در ووهان چین به نخستین موارد شیوع کرونا ارتباط داده میشود، انتقال اولیه این ویروس از حیوان به انسان در این بازارها اتفاق نیفتاده است.
یک کارشناس چینی میگوید هنوز اسناد و مدارک کافی وجود ندارد که نشان دهد این ویروس چگونه وارد هونان شده است، اما مشخص است که همزمان در نقطه دیگری در ووهان در حال انتشار بوده است.
محتملترین سناریو آن است که شخصی ویروس سندرم حاد تنفسی – ۲ را وارد بازار کرده است، اما بن امبارک میگوید منشاء این ویروس محصولاتی همچون حیوانات وحشی منجمد بوده است.
چین با ابراز نگرانی درباره اینکه هر تحقیقی بعد سیاسی خواهد داشت اعلام کرد تنها در صورتی اقدام به همکاری خواهد کرد که مشخص شود قرار نیست مسبب این همه گیری دانسته شود.
گروه کارشناسان سازمان جهانی بهداشت با پذیرش اینکه ویروس کرونا منشایی خارج از چین داشته است از هیچ یک از خطوط چین عبور نکرده است.
بن امبارک اعلام کرد چین اکنون باید به دنبال اسناد و مدارکی باشد که اثبات میکند کرونا ویروس بسیار زودتر از دسامبر سال ۲۰۱۹ در حال انتشار بوده است و نمونههای بانک خون میتواند برای آغاز این کار مناسب باشد.