پرورش میوه در گلدان
باوجود دسترسی آسان به میوه فروشی ها ، اما اگر بتوانیم میوههای مصرفی مان را خودمان پرورش دهیم، هم بسیار سالمتر خواهند بود و هم از لذت پرورش میوه بهرهمند خواهیم شد.
به گزارش گروه وبگردی
خبرگزاری صدا و سیما، طبق تحقیقات، افراد بزرگسال باید روزانه به اندازهی حدود ۱/۵ تا ۲/۵ فنجان میوه بخورند. گرچه امروزه بیشتر میوهها همیشه در دسترس هستند و میتوانیم آنها را از نزدیکترین میوه فروشی به راحتی بخریم، اما اگر بتوانیم میوههای مصرفی مان را خودمان پرورش دهیم، هم بسیار سالمتر خواهند بود و هم از لذت پرورش میوه بهرهمند خواهیم شد.
باوجود دسترسی آسان به میوه فروشی ها ، اما اگر بتوانیم میوههای مصرفی مان را خودمان پرورش دهیم، هم بسیار سالمتر خواهند بود و هم از لذت پرورش میوه بهرهمند خواهیم شد.
در ادامه به ۸ میوهای میپردازیم که
میتوانید آنها را با استفاده از هسته هایشان به راحتی در یک گلدان یا باغچهی خانه تان پرورش دهید.
۱- نارنگی
درخت نارنگی، گیاهی همیشه سبز است که ارتفاع آن به حدود ۳ الی ۴/۵ متر میرسد. اگر میخواهید در خانهی خودتان یک درخت نارنگی پرورش دهید، به این ترتیب عمل کنید:
درخت نارنگی را در جایی قرار دهید که نور کافی به آن برسد، اما نور خورشید مستقیماً به آن نتابد. از خاکی استفاده کنید که جذب آب خوبی داشته باشد. این درخت را باید مکرراً آب دهید، اما خیلی خیس و غرق آبش نکنید.
بهتر است از هستههای نارنگیهای تازه استفاده کنید، چون بهتر رشد میکنند. هستهها را در بهار یا اوایل تابستان در خاک بکارید.
وقتی جوانهی درخت به اندازهی کافی رشد کرد، آن را به یک گلدان بزرگتر با مخلوطی از خاک و کود تازه منتقل کنید.
شاید حدود ۴ تا ۷ سال طول بکشد تا درختهای نارنگیای که از هستههای این میوه رشد میکنند، شکوفه بزنند و میوه دهند. این درخت معمولا در بهار شکوفه میزند و میوهی آن در تابستان شکل میگیرد و تا اوایل پاییز میرسد.
۲- لیموترش
شما میتوانید با کاشتن هستههای لیموترش در خاک و انجام موارد زیر، به راحتی در خانهی خودتان لیموترش پرورش دهید:
دست کم ۵ تا ۱۰ عدد هسته را همزمان باهم بکارید، چون ممکن است بعضی از آنها جوانه نزنند. بهتر است از هستههای درشت لیموترشهای تازه استفاده کنید.
به خاطر داشته باشید که درخت لیموترش علاقهی زیادی به آب دارد بنابراین ۲ تا ۳ بار در هفته آن را آب دهید تا رطوبت خاکش حفظ شود.
جوانههای درخت لیموترش به روزانه ۱۰ تا ۱۴ ساعت تابش نور خورشید نیاز دارند و درخت رشد کردهی آن باید روزانه دست کم ۸ ساعت در معرض نور خورشید قرار بگیرد.
هر زمان که بتوانید ریشههای درخت را از سوراخهای ته گلدان ببینید، یعنی وقتش رسیده که درخت را در یک گلدان بزرگتر بکارید.
ممکن است حدود ۵ سال طول بکشد تا درخت لیموترش میوه دهد و در بعضی موارد باید تا ۱۵ سال صبر کنید.
۳- گلابی
برای سادهتر شدن پروسهی جوانه زدن، بهتر است ابتدا هستههای گلابی را چینه سرمایی کنید. برای این منظور، هستهها را به مدت ۶۰ تا ۹۰ روز درون یک کیسهی پلاستیکی پر از پیت ماس (کود خزهی پوده زار) در یخچال نگه دارید. بعد از آن، هستهها را از کیسه خارج کرده و به مدت ۲ روز درون یک لیوان آب گرم بگذارید. سپس با رعایت موارد زیر میتوانید هستهها را درون خاک بکارید:
درخت گلابی به خاکی نیاز دارد که جذب آب خوبی داشته باشد و باید روزانه دست کم ۶ ساعت در معرض نور آفتاب قرار بگیرد. به خاطر داشته باشید که هر چه نور بیشتری به یک گیاه بتابد، آن گیاه به آب بیشتری نیاز پیدا میکند.
درخت را دست کم یک بار در هفته آب دهید. بهتر است این کار را صبحها یا شبها انجام دهید.
ممکن است دست کم ۳ سال و حداکثر ۱۰ سال طول بکشد تا درخت گلابی میوه دهد. وقتی میوهها شروع به تغییر رنگ کردند آنها را بچینید. اگر میوهها هنوز سفت باشند، بعد از کنده شدن میرسند.
۴- سیب
اگر میخواهید با استفادههای هستههای سیب درخت آن را پرورش دهید، باید بدانید که نوع درخت سیبی که در نهایت به دست آید، ممکن است دقیقا از همان نوع سیبی نباشد که هسته اش را در خاک کاشتید. علاوه بر این، فراموش نکنید که درخت شما به طور کامل تا آخرین ارتفاع ممکنش رشد میکند مگر آنکه یک درختچه انتخاب کنید. رعایت موارد زیر شانس موفقیت تان را بالا میبرد:
اگر میخواهید درخت تان میوه دهد، هستههای دو نوع سیب متفاوت را جمع کنید. هستهها را روی یک دستمال کاغذی مرطوب، درون یک کیسهی پلاستیکی بگذارید. کیسه را محکم گره بزنید و آن را ۷۰ تا ۸۰ روز در یخچال نگه دارید.
جوانهها را اوایل بهار، بعد از آخرین یخ بندان در خاک بکارید.
گلدانی که جوانهها را در آن کاشتید را طوری در کنار پنجره بگذارید که نور خورشید به قدر کافی به آن بتابد.
درخت سیب را وقتی کوتاه است ۱۰ تا ۱۲ روز یک بار آب دهید. هر چه درخت بیشتر رشد کند، میتوانید آن را با به دفعات کمتری آب دهید.
ممکن است ۸ تا ۱۰ سال طول بکشد تا درخت سیبی که از هستههای این میوه رشد کرده، میوه دهد.
۵- آلو
پرورش درخت آلو به آماده سازیهای اولیهی شما نیاز دارد. ابتدا هستهی آلو را چند روزی کنار پنجره، جلوی نور آفتاب بگذارید تا خشک شود. سپس با استفاده از یک فندق شکن، هسته را باز کنید و دانههای درون آن را بیرون بیاورید. دانهها را به مدت یک شب، درون یک لیوان آب بگذارید. سپس یک ظرف شیشهای دردار را با کود پر کنید، دانهها را درون آن بگذارید و در آن را محکم ببندید. ظرف را به مدت ۶ تا ۸ هفته درون یخچال نگه دارید تا دانهها ریشه بزنند.
جوانهها را درون مخلوط کود و خاک بکارید، به طوری که دو سوم آن خاک و یک سوم آن کود باشد.
درخت آلو روزانه به دست کم ۶ ساعت تابش مستقیم نور خورشید احتیاج دارد.
در طول دورهی جوانی زنی، خاک را کمی مرطوب نگه دارید، اما آن را خیلی خیس و غرق آب نکنید.
درخت آلو ظرف ۳ تا ۵ سال شروع به میوه دادن میکند.
۶- گیلاس
برای آنکه درخت تان میوه دهد، ابتدا باید هستههای گیلاس را چینه سرمایی کنید. برای این منظور، هستههای خشک شده را درون یک ظرف پلاستیکی دردار بگذارید که هوا به داخل آن نفوذ نکند. سپس ظرف را به مدت ۱۰ هفته در یخچال نگه دارید. وقتی هستهها جوانه زدند، آنها را در خاک بکارید و این موارد را هم به خاطر داشته باشید:
درخت گیلاس به مقدار زیادی نور خورشید و گردش هوای مناسب نیاز دارد و در خاک حاصلخیز و ماسهای که جذب آب خیلی خوبی دارد بهتر رشد میکند.
خاک را کمی مرطوب نگه دارید و هر زمان که خشک به نظر میرسد به آن آب دهید.
برای چشیدن طعم گیلاسهای خانگی تان باید حدود ۷ تا ۱۰ سال صبر کنید.
۷- هلو
برای چینه سرمایی کردن هستههای هلو، آنها را لای یک دستمال کاغذی مرطوب بپیچید و به مدت ۸ هفته در یخچال نگه دارید. بعد از آن، میتوانید هستهها را در خاک بکارید.
برای سادهتر کردن پروسهی چینه سرمایی، دانههای درون هسته را بیرون بیاورید و هر کدام آنها را جداگانه درون یک کیسهی پلاستیکی بگذارید. علاوه بر این، بهتر است همزمان چند دانه را باهم بکارید، چون ممکن است بسیاری از آنها سال اول را دوام نیاورند.
خاک این درخت باید عمیق، شنی و ترکیبی از خاک لومی و لومی رسی باشد. به خاطر داشته باشید که اگر خاک جذب آب کمی داشته باشد، این مسأله میتواند ریشهی درخت در حال رشد هلو را از بین ببرد.
خاک را مرطوب، اما نه خیس، نگه دارید. در غیر اینصورت، گیاه خواهد پوسید. علاوه بر این، درخت هلو به مقدار زیادی نور خورشید نیاز دارد.
ممکن است حدود ۳ تا ۵ سال طول بکشد تا درخت هلو میوه دهد.
۸- آووکادو
قبل از کاشتن هستهی آووکادو در خاک، باید جوانهی آن را آماده کنید. برای این منظور، با استفاده از ۳ تا ۴ عدد خلال دندان، هستهی آووکادو را روی یک لیوان آب معلق نگه دارید. آب درون لیوان باید به اندازه ۲/۵ سانتیمتر از هستهی آووکادو را بپوشاند. لیوان را به مدت ۲ تا ۶ هفته، در یک جای گرم، به دور از نور مستقیم خورشید نگه دارید تا هسته ریشه بزند.
هنگام کاشتن جوانهی آووکادو، آن را طوری در خاک بکارید که نیمی از آن بیرون و در معرض هوا قرار بگیرد.
بهتر است این گیاه را در بازهی زمانی ماه مارس (اواسط اسفند) تا ماه ژوئن (اواسط خرداد) در خاک بکارید.
درخت آووکادو با رطوبت متوسط بهتر رشد میکند و باید ۲ تا ۳ بار در هفته آن را آب دهید.
برای آنکه درخت آووکادو به مرحلهی میوه دادن برسد، ممکن است ۵ تا ۱۳ سال طول بکشد. از ریزش گلهای درخت نگران نشوید، چون این مسأله کاملا طبیعی است.