به گزارش
خبرگزاری صداوسیما، مرکز فارس، رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس با بیان اینکه یکی از وظایف اصلی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی معرفی ارقام جدید زراعی و باغی است اظهار داشت: از سال ۹۴ تاکنون ۵۷ رقم جدید زراعی و باغی توسط این مرکز به بخش کشاورزی استان معرفی شده که ۱۴ رقم آن مربوط به امسال است.
ابراهیم زارع افزود: ۴ رقم گندم آبی به نامهای حیران، سحر، امین، ۲ رقم گندم دیم به نامهای کویر و پایا، ۲ رقم گندم دوروم به نامهای تابان و ثنا، ۲ رقم جو آبی به نام نوبهار و آذران، رقم جدید ذرت به نام پایا، رقم جدید لوبیا سبز به نام آرین، ۲ رقم چغندر قند به نام کیمیا و آسیا از جمله این ارقام هستند.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس با بیان اینکه چند رقم جدید مرکبات شامل لیمو و پرتقال نیز که مقاوم و متحمل به بیماری جاروک هستند آماده نامگذاری هستند و به احتمال زیاد در بهار سال آینده معرفی میشود
او ادامه داد: بیماری جاروک در مقطعی لیموترش هرمزگان را از بین برد که عامل این بیماری چند سال پیش توسط دکتر صالحی محقق مرکز تحقیقات فارس شناسایی شد و در حال حاضر نیز همین محقق به همراه دیگر همکارانش ارقام مقاوم به این بیماری را پیدا کردهاند.
تکثیر ۴ گونه گیاه دارویی در فارس به روش کشت بافتوی با بیان اینکه در بحث منابع طبیعی با خطر ضعف مراتع و فرسایش روبهرو هستیم و برخی از مراتع ما عملا فقیر شدهاند، افزود: برخی گیاهان مرتعی زادآوری دارند، ولی بعضی از گونههای مرتعی بذرشان به سختی ریشه میزند و خیلی مهم است که ما بتوانیم به ریشهزنی آنها کمک کنیم برخی از این گونهها از جنس سالویا هستند که در مرکز تحقیقات فارس با روشهای فیزیکی و شیمیایی جوانهدار شدن آنها را تحریک کردیم.
زارع با بیان اینکه گیاهان دارویی عمدتا در طبیعت تولید میشوند و با توجه به استقبالی که از این گیاهان میشود خیلی از اینها به دلیل برداشت بیرویه در معرض انقراض قرار میگیرند، افزود: امسال در آزمایشگاه مرکز تحقیقات کشاورزی فارس ۴ گونه گیاه دارویی شامل آویشن شیرازی، آویشن دنایی، مرزه بختیاری و گانشرویا با روش کشت بافت تکثیر شده است.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس با بیان اینکه ماهی گورهخری پارسی که انقراض آن گزارش شده بود در آزمایشگاه مرکز تحقیقات کشاورزی فارس احیا و تکثیر شد، گفت: ۵ گونه جدید سختپوستان و یک زیرگونه جدید در استان فارس شناسایی و در موزه وین، آمستردام و دانشگاه تهران ثبت شده است.
بومیسازی بستر کاشت گلخانهها در مرکز تحقیقات کشاورزی فارس وی با بیان اینکه گلخانههای هیدروپونیک به یک بستر کاشت نیاز دارند که این بستر کاشت ۱۰۰ درصد وارداتی است و با توجه به افزایش قیمت ارز قیمت آن ۷ برابر شده است، افزود: در مرکز تحقیقات کشاورزی فارس یک بستر کاشت بومی با استفاده از ریشه شیرین بیان، سبوس، خاک اره و برخی افزودنیهای دیگر ساخته شده است که هم به صورت جداگانه هم به صورت ترکیب با بستر کاشت خارجی در کاشت توتفرنگی و فلفل سبز امتحان شده است.
زارع اظهار امیدواری کرد که به زودی این محصول رونمایی شود و برای واگذاری دانش فنی تولید این محصول به شرکتهای متقاضی اعلام آمادکی کرد و گفت: با استفاده از این بستر کاشت داخلی وابستگی کشور به بستر کاشت کاهش مییابد.
اصلاح روش کاشت روسیمی انگور در مرکز تحقیقات کشاورزی فارسوی با بیان اینکه استان فارس بزرگترین تولیدکننده انگور در کشور است، عنوان کرد: برای هرس و تربیت انگور باغداران فارس از روش روسیمی به دلیل اینکه تراکم درخت در آن از روش سنتی پایینتر بود استقبال نمیکردند، زیرا تراکم بوته انگور در هر هکتار در روش روسیمی ۱۶۶۶ بوته و در روش سنتی ۲ هزار بوته بود.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس خاطرنشان کرد: همکاران ما با تغییر در آرایش باغ توانستند تعداد درخت در هر هکتار را در این روش به ۲۲۲۲ درخت برسانند که همین امر سبب استقبال کشاورزان فارس از روش روسیمی شده است.
وی از معرفی برخی از ارقام انگور برای مناطق جنوبی فارس خبر داد و گفت: محققان مرکز تحقیقات کشاورزی فارس ارقام جدیدی مثل رقم روچه، کشمشی بوانات، داراب یک، فلی سیدلس، پرلت و رطبی را شناسایی کردهاند که مناسب کاشت در مناطق گرم استان هستند.
امکان کشت سویا در فارس فراهم شدزارع با بیان اینکه بحرانی که در بحث تولید مرغ و تخممرغ ایجاد شده ناشی از وابستگی بالای صنعت مرغداری به واردات خوراک دام و طیور است افزود: در سالهای قبل سطح زیرکشت ذرت دانهای در استان تا ۵۰ هزار هکتار هم رسید، اما به دلیل سیاست قیمتگذاری اشتباه و مصرف زیاد آب سطح زیرکشت آن کاهش یافت و قبلا در استان فارس تولید سویا نیز جواب نمیداد.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر در تولید ذرتدانهای و سویا در استان فارس اتفاق خوبی افتاده است و ارقام زودرس ذرت به اندازه کافی در دسترس داریم و در تولید سویا نیز ارقام جدیدی در ایستگاه تحقیقات زرقان و مرودشت کشت شده و جواب داده و امکان کشت سویا در فارس فراهم شده است و شاید در مناطق جنوبی هم به صورت کشت شتوی و زمستانه امکان کاشت داشته باشد.
زارع با تاکید بر اینکه نیاز به اصلاح سیاستگذاریها در قیمت ذرت دانهای داریم، عنوان کرد: راه نجات صنعت دامپروری و مرغداری و خروج از این بحران تقویت تولید داخلی ذرت و سویا و استفاده از خوراکهای جایگزین است.
هنرستان کشاورزی در جهرم افتتاح میشودآرمان بخشی، معاون آموزشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس نیز در این نشست با بیان اینکه در حال حاضر ۳ هنرستان کشاورزی در استان فارس وجود دارد و یک هنرستان نیز سال آینده در جهرم افتتاح میشود، گفت: هنرستان علیآباد سعادتشهر و مرودشت پسرانه و هنرستان شیراز دخترانه است.
وی با بیان اینکه ۳۳۰ استاندارد آموزشی برای افزایش بهرهوری در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی فارس تعریف شده است، افزود: در ۱۰ ماه گذشته ۲۷ هزار نفر روز آموزش به بهرهبرداران فارس ارائه شده است.
بخشی گفت: شهرستانهای اقلید، مرودشت، پاسارگاد، زرقان، کازرون، جهرم، فسا، استهبان، داراب و نیریز دارای ایستگاه تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی هستند.