به گزارش گروه فرهنگیخبرگزاری صدا و سیما مرکز زنجان ؛ سابقه ملیله کاری در زنجان به قرن دهم هجری بر میگردد روز گاری کاربرد ملیله بیشتر در ساخت ظروف تزیینی بود، اما این روزها در زیورآلات خود نمایی میکند.
ملیله یکی از هنرهای بسیار اصیل و ظریف زنجانیهاست که در مغازههای نقره فروشی شهر در کنار ظروف تزیینی انواع زیور آلات از جمله گوشواره؛ سینه ریز، گردنبد؛ انگشتری ملیله همراه با سنگهای زینتی چشم نوازی میکند.
امروزه به واسطه اینکه گسترۀ محصولات مربوط به این هنر بیشتر شود، محصولات ریز وخرد مثل جواهرات اعم از گردن آویز ها، گوشوارهها دستبندها ... توسط استادکاران این رشته تولید میشود در حالی که در سالهای گذشته تولیدات این رشته بیشتر در قالب محصولات بزرگ مثل ظروف و امثال آن بوده است که به دلیل قیمت تمام شده مخاطب و مشتریان محدودی داشته است که در سالههای اخیر با ابتکار هنرمندان این رشته باعث افزایش تعداد مشتریان شده است.
چکش کاری، حرارت دهی، نورد کشی، مفتول کشی، حدیده کاری و قالب بندی، از جمله کارهایی است که توسط استادکار در صنعت ملیله سازی انجام میشود.
هنر ملیله کاری به دوران سلجوقی باز میگردد. با اینکه سندی درباره قدمت ملیله در زنجان نیست، اما بر حسب شواهد موجود این هنر از دوره صفوی به اوج خود میرسد و تا به امروز ادامه دارد.
ملیله جزو فاخرترین صنایع دستی ایرانی است و به واسطۀ اینکه از نقره ۹۹/۹۹ عیار که اصطلاحا ۱۰۰ گفته میشود ساخته میشود.
هرچقدر عیار نقره بالاتر باشد ظرافت محصولهای تولیدی و خروجی بالاتر خواهد بود و عیار بالای نقره باعث ظرافت و تنوع محصولات ملیله میشود.