همه گیری کووید 19
سازمان جهانی بهداشت: فناوری واکسن کرونا را به اشتراک بگذارید
سازمان جهانی بهداشت از شرکتهای داروسازی خواست فنآوری ساخت واکسن را به اشتراک بگذارند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاری فرانسه، سازمان جهانی بهداشت جمعه از شرکتهای داروسازی خواست به منظور افزایش تولید واکسن کووید ۱۹ فنآوریهای خود را به اشتراک بگذارند. این در حالی است که جو بایدن رئیس جمهور آمریکا هشدار داده است که همه گیری میتواند کشورها را به نقطه شکست برساند.
تدروس آدهانوم گبریسوس دبیر کل سازمان جهانی بهداشت توسعه گسترده ظرفیت تولید واکسن را خواستار شد تا همه پیشرفتهای حاصل شده در مبارزه علیه همه گیری نابود نشود.
وی به عنوان نمونه به شرکت داروسازی سانوفی فرانسه اشاره کرد که در ساخت واکسن خود با تاخیر رو به رو شده است، اما تلاش میکند از تابستان امسال واکسن شرکت رقیب خود یعنی فایزر-بیو ان تک را تولید کند که اثرگذاری آن پیشتر تایید و برایش مجوز صادر شده است. دبیر کل سازمان جهانی بهداشت تاکید کرد ما از شرکتهای دیگر هم میخواهیم همین شیوه را دنبال کنند.
چالشهای مالی تولید واکسن بسیار گسترده هستند. فایزر پیش بینی کرده است عملکرد مالی ناشی از فروش واکسن کووید ۱۹ این شرکت در سال ۲۰۲۱ به رقم ۱۵ میلیارد دلار برسد.
اواخر ژانویه شرکت نووارتیس سوئیس هم اعلام کرد ظرفیت بسته بندی واکسنهای فایزر-بیو ان تک را در ویالها فراهم میکند.
تدروس گفت تولید کنندگان میتوانند کارهای بیشتری انجام دهند. آنها بودجه قابل ملاحظهای دریافت کرده اند و ما آنها را تشویق میکنیم اطلاعات و فنآوری خود را برای کمک به دسترسی برابر به واکسن در سراسر جهان به اشتراک بگذارند.
همزمان جو بایدن رئیس جمهور آمریکا بر مشکلاتی که همه گیری برای بخش عمده مردم آمریکا به وجود آورده است تاکید کرد. جو بایدن گفت من درد و رنج بسیاری در این کشور میبینم. بسیاری از مردم کاری ندارند. بسیاری از مردم ناراحت اند و بسیاری نیز در نقطه شکست قرار دارند. وی تاکید کرد مردم آمریکا در انتظار کمک دولت خود هستند.
دولت بایدن طرح احیای اقتصادی هزار و ۹۰۰ میلیارد دلاری را برای احیای اقتصادی آمریکا ارائه داده است. اقتصاد این کشور به رغم بهبود ناچیز نرخ بیکاری در ماه ژانویه همچنان بازار کار راکدی دارد.
در آلمان هم رئیس موسسه همه گیری شناسی روبرت کخ در مورد اوضاع هشدار داد. لوتار ویلر رئیس این موسسه گفت: ویروس هنوز خسته نشده است. برعکس با انواع جدید انگلیسی و آفریقای جنوبی جان تازهای هم گرفته است و همین امر امیدها در مورد لغو سریع محدودیتهای بهداشتی را از بین میبرد.
در آمریکا شرکت جانسون اند جانسون تقاضای مجوز فوری برای واکسن خود کرده است که تنها یک دز تزریقی دارد. با این حال نتایج بالینی آزمایشهای این واکسن نگران کننده است. میزان اثرگذاری این واکسن در آمریکا ۷۲ درصد و در آفریقای جنوبی که انواع بیشتری از ویروس کرونا وجود دارد ۵۷ درصد اعلام شده است.
به این ترتیب کارشناسان معتقدند که انواع دیگر ویروس کرونا در آینده میتوانند به طور کامل از سیستم دفاعی ایجاد شده توسط واکسنهای کنونی عبور کنند.
روند واکسیناسیون در سراسر جهان تسریع میشود. در اروپا به کمک پکن، صربستان هم به سرعت در این زمینه پیش میرود. این کشور کوچک حوزه بالکان با ۷ میلیون نفر جمعیت تاکنون بیش از ۴۵۰ هزار نفر طی دو هفته نخستین دز واکسن خود را دریافت کرده اند. به این ترتیب این کشور پس از انگلیس دومین کشور اروپایی به لحاظ تزریق واکسن است. این کشور در حال حاضر واکسنهای فایزر و اسپوتنیک وی و سینوفارم را در اختیار دارد و افراد میتوانند از میان آنها انتخاب کنند.
به موازات واکسیناسیون محدودیتها نیز همچنان ادامه دارد. تاکنون بیش از ۱۲۰ میلیون دز واکسن کووید ۱۹ در دست کم ۸۲ کشور و سرزمین تزریق شده است.