پخش زنده
امروز: -
خاک ایران ، مزرعه هایی دارد که در آن بذر باد کشت و انرژی درو می شود و حدود یک سوم از برق بادی تولیدی کشور ، سهم بزرگترین نیروگاه بادی خاورمیانه در گیلان است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز گیلان ؛ اینجا ، سرزمین بادهای گیلان ، منجیل است.
باد ، سال هاست در گوش شاخه های پر برگ و همیشه سبزِ زیتون، زوزه می کشد و تقریبا پای ثابت تغییرات آب و هوایی در روزهای آفتابی ، ابری ، بارانی و برفی ، زوزه باد است.
بادی که به برکت آن ، در آن سوی باغ های زیتون و مزرعه های گندم ، جو و کلزا، مزرعه های دیگری از دل خاک سَر درآورده است.
مزرعه هایی که نهال های آهنین بلند و 3 شاخه اش رو در روی دریاچه پشت سد سپیدرود، بذر باد در دل می کارد و انرژی درو می کند.
پره های این توربین های سپید ، پنجه به پنجه باد ، برق را به شبکه سراسری تزریق می کند.
ثروت و سرمایه ای در دل اقلیم؛ تولید یک سوم برق بادی در گیلان
مدیرکل حوزه ریاست روابط بین الملل سازمان انرژی های تجدید پذیر ایران می گوید : کشورمان به لحاظ دارا بودن ظرفیت انرژی بادی، حرف های زیادی برای گفتن دارد.
جعفر محمدنژاد سیگارودی با بیان اینکه در حال حاضر در 15 استان ، تک توربین های بادی نصب و بیش از 8 مزرعه بادی در کشور ایجاد شده است، گفت : گیلان، قزوین و خراسان رضوی ازجمله استان هایی است که نیروگاه برق بادی دارند و در زمینه تولید انرژی پاک از باد ، دستی بر آتش دارند.
وی با بیان اینکه سالانه 310مگاوات برق از انرژی باد در کشور تولید می شود افزود : حدود یک سوم از این میزان برق بادی ، در مزرعه های بادی گیلان تولید و وارد شبکه سراسری می شود.
مدیرکل حوزه ریاست روابط بین الملل سازمان انرژی های تجدید پذیر ایران از اجرای 2 طرح 50 مگاواتی برق بادی هم خبر داد و گفت: با اجرای این طرح ها، سال آینده به وسعت مزرعه های برق بادی کشور اضافه خواهد شد.
وقتی شدت باد منجیل رکوردهای جهانی را می شکند.
به تقویم تولید انرژی باد در ایران که نگاه بیندازی به اویل دهه 70 می رسی ؛ موعدی که در آن شهر منجیلِ گیلان، به عنوان نخستین شهر خاورمیانه، توربین های بادی را در دل خاک خود جا داد و اینگونه باد سرکشی که تا آن زمان، ظرفیتش بر باد می رفت، منبع انرژی تجدید پذیر برای تولید ثروت شد.
مدیرعامل شرکت تولید برق سد منجیل می گوید: نیروگاه بادی منجیل، بزرگترین نیروگاه بادی خاورمیانه است که با 159توربین بادی، ظرفیت تولید 92 و 2 دهم مگاوات برق بادی را دارد.
احمد حقانی با بیان اینکه حدود یک سوم برق تولیدی از انرژی باد در کشور ، در منجیل گیلان تولید می شود افزود : توربین هایی که با باد منجیل می چرخد، به لحاظ توان تولید انرژی پاک، در دنیا رکورد دار است .
مدیر نیروگاه بادی منجیل در این باره بیشتر برایم توضیح می دهد.
محسن علیپور با بیان اینکه نیروگاه بادی منجیل در توان تولید برق از باد، رکورد استانداردهای جهانی را شکسته و 2 برابر استاندارد جهانی برق تولید می کند می گوید : یک توربین بادی 660 کیلو واتی در سال، یک میلیون و 700 کیلو وات برق تولید می کند ؛ این درحالی است که به علت شتاب و وزش باد مداوم در منجیل، از هر توربین 660 کیلو واتی، 2 میلیون و 400 تا 3 میلیون و 200 کیلو وات در سال برق تولید می شود.
مزایای باد آورده ؛ برق بادی = صرفه جویی یک میلیون بشکه نفت خام
بررسی ها حاکی است؛ صرفه جویی در منابع انرژی تجدید ناپذیر و فسیلی، حفظ محیط زیست و کاهش آلاینده ها و ایجاد فرصت های شغلی جدید از مزیت های مهم توسعه نیروگاه های برق بادی در ایران است.
کارشناسان می گویند؛ از آنجا که تولید برق در نیروگاه های دیگر نیاز به مصرف آب و سوخت هایی از جمله گاز دارد، استفاده از نیروی باد برای تولید سالانه310مگاوات برق بادی در کشور، صرفه جویی در مصرف 173هزار مترمکعب آب و 223 میلیون مترمکعب گاز را به دنبال دارد.
آنطور که این کارشناسان توضیح می دهند ؛ میزان آلایندگی در فرآیند تولید برق در نیروگاه های بادی صفر است و بر این اساس با تولید سالانه 310 مگاوات برق از انرژی پاک باد ، از انتشار 542 هزار تن دی اکسید کربن هم جلوگیری می شود.
آمارها می گوید : ارزش صرفه جویی در هزینه های سوخت در نیروگاه های بادی کشور ، معادل قیمت بیش از یک میلیون بشکه نفت خام است.
پره هایی که به کاکل بومی سازی می چرخد.
آنطور که از حرف های مسئولان نیروگاه برق بادی منجیل بر می آید : نخستین توربین های این مزرعه بادی را کارشناسان دانمارکی نصب کرده اند اما محصولی که تا دیروز با ریختن ارز به حساب های خارجی ها، نهالش در مزرعه های بادی کشور کاشته می شد ، امروز با دستانِ توانمند متخصصان داخلی، به بار نشسته و همینجا در خاک ایران بومی سازی می شود.
بر اساس اعلام سازمان انرژی های تجدید پذیر ایران، در حال حاضر 2 کارخانه بزرگ در کشور( صبا نیروی تهران و مپنای کرج )، توربین های بادی660 کیلو واتی تا 2 و نیم مگاواتی را بومی سازی کرده اند و تولیدات شان را راهی مزرعه های بادی کشور می کنند.
بعد از پرس و جو و رایزنی با مسئولان سازمان انرژی های تجدیدپذیر ایرن، راهی پایتخت شدم تا از نزدیک خط تولید توربین های بادی ساخت ایران را ببینم.
قبل از طلوع خورشید حرکت کردیم و همزمان با روشن شدن هوا ، به منجیل رسیدیم .
این بار، توربین های بادی منجیل در مسیر رفتنم به جایی که مشابه شان را می سازند، از نظرم گذشت و منجیل را با مزرعه بادی اش پشت سر گذاشتم تا به تهران و کارخانه ای که این نهال های آهنین در آن تولید می شود، برسم.
مدیرعامل کارخانه ساخت توربین های بادی صبا نیروی تهران، در خط تولید منتظرمان بود.
علی قربانی گذری بر تاریخچه بومی سازی توربین های برق بادی دارد و می گوید : ایران یکی از پیشرفته ترین و از نخستین کشورهای خاورمیانه است که دست به کار تولید توربین های بادی شد.
وی با بیان اینکه حدود 20 سال از عمر کارخانه ساخت توربین های بادیِ صبا نیروی تهران می گذرد افزود : در این مدت توانستیم 200 توربین بادی 660کیلو واتی را تولید کنیم.
مدیرعامل کارخانه ساخت توربین های بادی صبا نیروی تهران می گوید : 40 پیمانکار در تولید قطعات این توربین ها مشارکت دارند و این کارخانه توانسته همه قطعات و مراحل ساخت و نصب توربین های بادی را بومی سازی کند.
استان البرز، مقصد بعدی مان است و از تهران به کرج می رویم.
مجتبی گلی معاون تولید شرکت مهندسی و ساخت ژنراتور مپنا با بیان اینکه در سال 91 هر توربین 2و نیم مگاواتی را 2میلیون و 500 هزار یورو از خارج از کشور می خریدیم گفت : حالا با بومی سازی و تولید هر کدام از این توربین ها، از خروج بیش از900 هزار یورو ارز از کشور جلوگیری کرده ایم.
با یک حساب سرانگشتی می توان دریافت ؛ فقط همین یک واحد تولیدی توربین های بادی در استان البرز، با ظرفیت تولید 100 تورربین در مجموع با قدرت 250 مگاوات، سالانه از خروج 90میلیون یورو ارز از کشور جلوگیری می کند و از طرفی بر اساس اعلام مسئولان این کارخانه ، به ازای هر مگاوات ساخت و نصب هر توربین 15شغل مستقیم ایجاد می شود.
معاون تولید شرکت مهندسی و ساخت ژنراتور مپنا برایم از برنامه های توسعه ای این شرکت می گوید و اضافه می کند : ساخت توربین های 4 و 4و نیم مگاواتی برق بادی یکی از برنامه های توسعه ای این شرکت در سال آینده است ؛ توربین هایی که توان تولیدی انرژی شان تا 2 برابر توربین های 2 و نیم مگاواتی است.
باد، چشم انتظار توربین های وطنی
کارشناسان حوزه انرژی می گویند ؛ از آنجا که باد ، تقریبا همراه همیشگی هوای منجیل گیلان است با ایجاد نیروگاه ها و نصب توربین های برق بادی بیشتر می توان از این ظرفیت، برای تولید 3هزار مگاوات برق پاک استفاده کرد و با کمک توربین های وطنی، نیروگاه های بادی را توسعه داد.
دوباره سراغ مدیر نیروگاه بادی گیلان در منجیل می روم و نظر او را در این باره می پرسم .
محسن علیپور می گوید : اگر 159توربین بادی این نیروگاه که در اندازه های 300، 500،550 و660 کیلو واتی برق تولید می کنند، تجهیز و توربین های جدید جایگزین شود، توان فعلی تولید برق در این نیروگاه، تا حدود 5 برابر افزایش می یابد.
وی در این باره مثالی زد و گفت : برای مثال با نصب یک توربین 3 مگاواتی بادی می توان به اندازه 5 توربین 660 کیلو واتی برق تولید کرد ؛ کاری که اگر محقق شود هم فضای کمتر نیروگاهی می خواهد و هم توان تولید برق از باد را افزایش می دهد.
مدیر نیروگاه بادی منجیل البته با اشاره به گران بودن تجهیزات نیروگاهی افزود : قیمت یک توربین660 کیلو واتی بادی ساخت داخل، به طور میانگین 20 میلیارد تومان است که البته حدود یک میلیارد تومان دیگر هم باید برای ایجاد زیرساخت هایی ازجمله پی سازی ، مسیر دسترسی و ماشین آلات نصب توربین صرف شود.
محسن علیپور معتقد است خرید و نصب توربین های بادی جدید مستلزم ایجاد سامانه های حمایتی مالی است .
وزش نسیم حمایت های مالی، شانه به شانه باد و برق
برای اینکه بدانم ، سازمان انرژی های تجدید پذیر ایران برای توسعه مزرعه های بادی کشور به ویژه در منجیل که قدرت شتاب بادش بیشتر از مناطق دیگر است، چه حمایت هایی دارد، یک بار دیگر، البته این بار در تماس تلفنی با مدیرکل حوزه ریاست روابط بین الملل این سازمان، پیگیر موضوع شدم .
جعفر محمد نژاد سیگارودی به ایجاد سامانه حمایتی مالی برای توسعه تولید برق پاک در کشور خبر داد و گفت : دولت از سال 95 در قالب سیاست های تشویقی، قراردادهای خرید تضمینی 20 ساله با بهره برداران بخش خصوصی که در زمینه تولید برق از انرژی های تجدید پذیر، سرمایه گذاری کرده اند ، منعقد می کند.
وی با بیان اینکه بر اساس این قرارداد، دولت برق پاک تولیدی بخش خصوصی را 5 تا 6 برابر قیمت برق تولیدی بخش دولتی از آنان می خرد گفت : این فرآیند از یک طرف، مشوقی برای تولید بیشتر و توسعه نیروگاه های تجدید پذیر ازجمله مزرعه های بادی بخش خصوصی است و از طرفی ، با افزایش تولید برق، انرژِی بیشتری دست دولت را در ذخیره انرژی می گیرد.
مدیرکل حوزه ریاست روابط بین الملل سازمان انرژی های تجدید پذیر ایران با بیان اینکه از آغاز زمان تولید برق از انرژی های پاک تا سال 95، مجموع برق تولیدی از انرژی های تجدید پذیر کشور 105مگاوات بود گفت : با اجرای این طرح حمایتی، فقط در همان سال نود و پنج،حدود 105مگاوات برق، معادل مجموع برق تولیدی انرژی های تجدید پذیر کشور تا آن زمان ، برق پاک تولید شد.
آنطور که جعفر محمد نژاد سیگارودی می گوید : در 5 سال اخیر هم ، هرسال بین 140تا 160مگاوات به توان تولید برق از انرژی های تجدید پذیر که بخشی از آن مربوط به برق بادی است، اضافه شده است.
وی افزود : امیدواریم با روند رو به رشد توسعه مزرعه های بادی و ورود بیشتر بخش خصوصیدر این حوزه ، تولید برق از این انرژِی تجدید پذیر توسعه یابد.
رونق انرژی های پاک، پنجه در پنجه باد
آنطور که مسئولان سازمان انرژی های تجدیدپذیر ایران می گویند ؛ در 28 استان کشور می توان با استفاده از انرژی باد، بیش از 50 هزار مگاوات برق پاک تولید کرد.
حالا که بومی سازی این امکان را ایجاد کرده که باد پنجه در پنجه توربین های بادی، انرژی پاک تولید کند، به نظر می رسد حمایت های مالی برای توسعه مزرعه های بادی، حلقه تکمیلی این زنجیره تولید ملی در کشور باشد.
کارشناسان می گویند ؛ حمایت های دولتی و معرفی و اجرای سیاست های تشویقی توان بخش خصوصی را برای قدم گذشتن در این مسیر بیشتر خواهد کرد و با این کار، توربین های وطنی بیشتری پنجه در پنجه باد، در مناطق مختلف ایران می چرخد و برق را به شبکه سراسری تزریق می کند.
*نویسنده : مریم دورباش