به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از شبکه تلویزیونی راشاتودی، چند ماه پیش، غربیها تلاش میکردند اینگونه وانمود کنند که شیوه درمان با استفاده از واکسن روسی اسپوتنیک وی، بدتر از خود بیماری است. آنها اسپوتنیک وی را به سخره میگرفتند، آن را دست میانداختند و تلاش میکردند از آن، اسباب شوخی و خنده فراهم سازند، اما سرانجام ناچار شدند واقعیت را بپذیرند و بر کارآمدی بیش از ۹۱ درصدی واکسن اسپوتنیک وی در درمان بیماری کووید-۱۹ صحه بگذارند.
شبکههای تلویزیونی آمریکایی هر کدام به گونهای به واکسن روسی اسپوتنیک وی تاختند و کارآمدی آن را زیر سوال بردند. برخی میگفتند روسها برای کاستن از هزینه و آسان سازی مراحل ساخت واکسن کووید-۱۹ دارند از سر و ته کار میزنند و ایمنی را بازیچه سیاسی قرار میدهند. اما همانهایی که با کنایه و طنز تلاش میکردند روسیه را به توطئه چینی درباره واکسن کووید متهم کنند و به مردم هشدار میدادند از استفاده از واکسن اسپوتنیک وی خودداری کنند، اکنون نگاه شان را تغییر داده و کارآمدی واکسن روسی را تأیید میکنند.
شبکه تلویزیونی سی ان ان در اکتبر ۲۰۲۰، واکسن اسپوتنیک وی را واکسن پوتین (ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه) خواند و مدعی شد «نگرانیها درباره کارآمدی و ایمنی این واکسن دارد پشت پرده تولید آن را آشکار میسازد.»، اما همین شبکه پس از انتشار گزارشی متقن در نشریه علمی لَنسِت در انگلستان درباره کارآمدی واکسن اسپوتنیک وی هم اکنون اذعان میکند که «نتایج بررسی موقتی نشان داده کارآمدی واکسن اسپوتنیک وی ساخت روسیه ضد بیماری نشان دار کووید-۱۹، ۹۱/۶ درصد است و عوارض جانبی شدیدی هم ندارد.»
اسپوتنیک هم اکنون یکی از سه واکسنی است که بیش از ۹۰ درصد کارآمدی دارد، ارزانتر است، سادهتر ساخته میشود و حمل و نقل آن راحت است و عوارض جانبی چندانی همچون تشنجهای آلرژیک ندارد.
مدیرعامل صندوق سرمایه گذاری مستقیم روسیه، کایریل دیمیترییف، با اشاره به کارآمدی ۹۱/۶ درصدی واکسن که در مراحل مختلف آزمایش ثابت شده گفت: «کارآمدی واکسن اسپوتنیک وی در افرادی که بیش از ۶۰ سال دارند تا ۹۱/۸ درصد افزایش مییابد. نکته مهم دیگری که وجود دارد این است که واکسن اسپوتنیک وی مقرون به صرفه و در دسترس همگان است و آسانتر میتوان آن را در گوشه و کنار دنیا توزیع کرد. ما آن را واکسن بشردوست مینامیم، زیرا واکسن اسپوتنیک وی را میتوان در دمای بین دو تا هشت درجه سانتیگراد نگهداری کرد. این در حالی است که برخی واکسنهای آمریکایی را باید در دمای منهای ۷۰ درجه سانتیگراد نگهداری کرد و هزینه تمام شده آن نیز، نصف یا یک سوم واکسنهای آمریکایی تمام میشود. از اینرو هنگامی که ایمنی، کارآمدی، قیمت و پشتیبانی را درباره واکسن اسپوتنیک وی در نظر بگیریم حقیقت این است که این واکسن هم اکنون، بهترین واکسن تولید شده در دنیا به شمار میآید و بسیاری از دانشمندان در سراسر جهان روی این نکته اتفاق نظر دارند.»
نشریه پزشکی لنست (چاپ انگلیس) نتایج ابتدایی سومین مرحله آزمایش واکسن اسپوتنیک وی روسیه را که همان مرحله بالینی آزمایش واکسن به شمار میآید، در تازهترین نسخه خود منتشر و تأکید کرده است این واکسن هیچگونه عواض جانبی ناخوشایندی ندارد، نیاز نیست آن را در دمای بسیار سرد (منهای ۷۰ درجه) نگهداری کنیم، و به گستردگی میتوان آن را در اختیار کشورهای فقیرتر قرار داد. هنگامی که دانشمندان روسی این موارد را بیان میکردند، غربیها آنان را به سخره میگرفتند، اما اکنون نمیتوانند یافتههای نشریات علمی را نپذیرند.
سسیل چرکینسکی از مؤسسه ملی بهداشت و پژوهش پزشکی در فرانسه گفت: این خبر بسیار خوشایندی است، زیرا تولید این واکسن (اسپوتنیک وی) دارای دستور ساخت دوگانه نسبتا آسان است و سادهتر توزیع میشود. این در حالی است که با کمبود قابل پیش بینی واکسن کووید-۱۹ در جهان روبرو هستیم و مشکلات پشتیبانی (در بخش ترابری، توزیع و تزریق) واکسن وجود دارد.
در شرایطی که آمریکا با کمبود واکسنهای مودرنا و فایزر روبروست و به گفته کارشناسان، شدت بخشیدن به روند تولید واکسن هم کار سادهای نیست و لذا تولید این واکسنها با اختلال روبرو میشود پس واکسن اسپوتنیک وی ساخت روسیه چندان بد هم نیست. البته این واکسن از ابتدا هم بد نبود، اما سیاست، سیاست است و واکسن هم در برابر سخن پراکنیهای سیاسی مصونیت ندارد.
تاکنون ۱۶ کشور جهان، واکسن اسپوتنیک وی را پیش خرید کرده اند؛ مجارستان نخستین کشور اروپایی بود که برای خرید این واکسن اقدام کرد و اکنون جمهوری چک دارد برای خرید واکسن اسپوتنیک وی گفتگو میکند.
رئیس جمهور جمهوری چک میلوس زمان گفته: «این را خبر دارم که در مجارستان دارند از واکسن اسپوتنیک استفاده میکنند و اگر کارشناسان چنین تصمیم گیری کنند با استفاده از این واکسن در کشور خودمان هیچ مخالفتی ندارم. بهتر از این است که مردم به علت نبود واکسن، جان خود را از دست بدهند.»
صندوق سرمایه گذاری مستقیم روسیه، مجری طرح تولید واکسن اسپوتنیک وی، از نشریه پزشکی لنست سپاسگذاری کرد و اقدام این نشریه انگلیسی را در مقدم شمردن علم بر سیاست ستود. نشریه لنست نتایج بررسیهای بالینی را منتشر کرد که نشان داد واکسن اسپوتنیک وی ۹۱/۶ درصد کارآمدی دارد.