سواد زندگی؛
دیابت در ایستگاه پایانی!
مححقان دانشگاه آلبرتا با کمک فرآیندی جدید در سلولهای بنیادی موفق به درمان دیابت در موشها شدند و امیدوارند بتوانند این روش را در انسانها توسعه دهند.
به گزارش گروه وب گردی
خبرگزاری صدا و سیما؛ مححقان دانشگاه آلبرتا با کمک فرآیندی جدید در سلولهای بنیادی موفق به درمان دیابت در موشها شدند و امیدوارند بتوانند این روش را در انسانها توسعه دهند.
دیابت چیست؟
دیابت یا بیماری قند (یا Diabetes Mellitus) , به قند خون بالای ۹۶ تا حدود ۱۱۲ میلیگرم در سی لیتر گفته میشود. در این بیماری توانایی تولید هورمون انسولین در بدن از بین میرود یا بدن در برابر انسولین مقاوم شده و بنابراین انسولین تولیدی نمیتواند عملکرد طبیعی خود را انجام دهد. نقش اصلی انسولین پایین آوردن قند خون توسط سازوکارهای مختلف است
دیابت دو نوع اصلی دارد. در دیابت نوع یک، تخریب سلولهای بتا در پانکراس منجر به نقص تولید انسولین میشود و در نوع دو، مقاومت پیش رونده بدن به انسولین وجود دارد که در نهایت ممکن است به تخریب سلولهای بتای پانکراس و نقص کامل تولید انسولین منجر شود.
در دیابت نوع دو عوامل ژنتیکی، چاقی و کمتحرکی نقش مهمی در ابتلای فرد دارد.
در دیابت، سرعت و توانایی بدن در استفاده و سوخت و ساز کامل گلوکز کاهش مییابد از اینرو میزان قند خون افزایش یافته که بهآن هیپرگلیسمی میگویند.
وقتی این افزایش قند در دراز مدت در بدن وجود داشته باشد، سبب تخریب رگهای بسیار ریز در بدن میشود که میتواند اعضای مختلف بدن همچون کلیه، چشم و اعصاب را درگیر کند.
همچنین دیابت با افزایش ریسک بیماریهای قلبی عروقی ارتباط مستقیمی دارد؛ لذا غربالگری و تشخیص زودرس این بیماری در افراد با ریسک بالا میتواند در پیشگیری از این عوارض مؤثر باشد.
تشخیص و همچنین غربالگری دیابت با انجام آزمایش قند خون میسر است.
دیابت را میتوان درمان دائم کرد؟
دکتر جیمز شپیرو محقق ارشد این طرح گفت: گروه وی در دانشگاه آلبرتا با کمک متخصصانی از سراسر جهان موفق شدند تا از خون یک بیمار سلولهای جزیرهای تولید کننده انسولین بسازند.
وی افزود: ما اکنون در جایگاهی قرار داریم که میتوانیم با اطمینان سلولهای تولید کننده انسولین را از خون بیماران مبتلا به نوع یک یا دو دیابت تولید کنیم کاری که در چند ماه گذشته در آزمایشگاه انجام دادیم.
شپیرو تصریح کرد: ما این سلولها را در بدن موش مبتلا به دیابت قرار دادیم و موفق به معکوس کردن روند دیابت تا رسیدن به مرحله درمان کامل شدیم.
وی با بیان این که این روش برخلاف استفاده از سلولهای جزیرهای پیوندی از یک اهدا کننده با پس زدن بدن بیمار مواجه نمیشود تاکید کرد: آزمونهای بیشتری برای عبور از مرحله حیوانی به انسانی مورد نیاز هستند.
این محقق افزود: ما نیازمند به بودجه بیشتر برای خرید تجهیزات و تعداد کافی بیمار هستیم تا بتوانیم امکان درمان و سلامت و ایمنی این روش را به دنیا نشان دهیم.
براساس اعلام سازمان بهداشت جهانی حدود ۴۲۲ میلیون در دنیا به دیابت مبتلا هستند.