در یادداشتی بررسی شد،
ایران نماد کارآمدی گفتمان مقاومت
با پیروزی انقلاب اسلامی ایران گفتمان مقاومت به گفتمان غالب منطقه تبدیل شد و آثار استراتژیک و ژئواستراتژیک آن معادلات جهانی و نظام سلطه را تحت تأثیر قرار داد.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، مجتبی شاهسونی کارشناس مسائل بین الملل در یادداشتی درباره تاثیر انقلاب اسلامی ایران بر ترویج گفتمان مقاومت نوشت: یکی از مهمترین عناصر اصلی گفتمان مقاومت استکبار ستیزی است،
بدون شک پیروزی انقلاب اسلامی بزرگترین حادثه قرن بیستم بود. ایستادگی ملت ایران در برابر هجوم بزرگ دشمن به معنای عبور از حوادث تلخ و رسیدن به نقطه پیروزی است. این پیروزی؛ مقاومت را به گفتمان جدیدی در معادلات قدرت در منطقه تبدیل کرد. انقلاب اسلامی بهرغم تهدیدها، تحریمها، توطئهها و جنگ تحمیلی هشت ساله توانست از گردنههای سخت عبور کند و به قلههای افتخار برسد و در عرصههایی که حتی تصور آنها برای دشمنان سخت و باور نکردنی بود، دستاوردهای بزرگی داشته است.«آنتونی گیدنز»، جامعهشناس مشهور جهان در بیان اهمیت جهانی انقلاب اسلامی میگوید: «انقلاب اسلامی توجه جهانیان را از مارکسیسم و لیبرالیسم به سمت اسلام جلب کرد.»
این تحول عظیم باعث به وجود آمدن حرکت، انقلاب و خیزش علیه نظام سلطه استکباری شد و از این دیدگاه میتوان گفت که یکی از تاثیرات شگرف انقلاب اسلامی، بیداری اسلامی است. این جایگاه رفیع و نقش راهبردی نظام جمهوری اسلامی در تغییر معادلات قدرت در منطقه سبب شد دشمنان انقلاب و نظام جمهوری اسلامی؛ با بکارگیری شیوههای گوناگون خصومت ورزی، فتنه انگیزی و ترویج تفکرات شوم تکفیری و تحمیل جنگهای نیابتی تلاش کنند تا نظام جمهوری اسلامی و اندیشههای رهایی بخش انقلاب اسلامی را تحریف و وارونه نشان دهند.
ملت ایران به عنوان یک الگو و مظهر اقتدار و ایستادگی در مقابل نظام سلطه محسوب میشود که توانسته است همه سیاستها و طرحهای امریکا در منطقه را به شکست بکشاند. چهل و دو سالگی پیروزی انقلاب در حالی گرامی داشته میشود که جمهوری اسلامی ایران در مصاف با توطئههای دشمنان نسبت به سالهای اول انقلاب از اقتدار و اعتماد به نفس به مراتب بالاتری برخوردار است. دشمنی امریکا با ایران علتش قبول نکردن سیاست ظالمانه امریکاست و به نظر می رسد تنها راه پایان این دشمنی نیز مایوس کردن آنهاست.
شرارت های آمریکا علیه ایران
دولتمردان امریکا در ۴۲ سال گذشته هر آنچه از تهدید، کودتا، تحریم، تحریک قومیتها، تجزیه طلبی، آشوب طلبی، محاصره اقتصادی، نفوذ و روشهای دیگربرای ضربه زدن به ملت ایران از دستشان برامده است، خود داری نکرده اند. استمرار دشمنیها و دسیسهها بیانگر این نکته است خصومت ورزی امریکا با ایران مسئلهای ریشه دار و عمیقتر از کینه اش نسبت به رسوایی امریکا در لانه جاسوسی در ابتدای پیروزی انقلاب است.
«عدنان منصور»، وزیر خارجه اسبق لبنان در یادداشتی با عنوان «ایستادگی ایران و بن بست ترامپ» که یکسال قبل در روزنامه لبنانی البناء منتشر شد تاکید کرد؛ تا زمانی که آمریکا دست از سیاستهای خصمانه خود نسبت به تهران برندارد، از بن بست خود خارج نمیشود.
وزیر خارجه اسبق لبنان تاکید میکند: ترامپ، اما رهبران ایران را نشناخت و همچنین عزم استوار همه طیفهای ملت ایران که نمیخواهند زیر هیمنه و سرسپردگی باشند و به عزت و شرافت ملی خود به هر قیمتی حتی تحمل تحریمهای خودسرانه شدید آمریکا پایبند هستند. اما موضع گیریهای قاطعانه و محکم ایران در عرصه سیاست خارجی و امادگیهای نظامی ایران در سطح بازدارندگی موثر مانع اجرای نقشه وسیاستهای سلطه جویانه امریکا و متحدان منطقهای واشینگتن شد. به همین علت آمریکا بویژه در ۴ سال گذشته با خروج از توافق هستهای و بازگرداندن تحریمهای ظالمانه سعی کرد ایران را در موقعیت سختی قرار دهد وبزعم خود مولفههای اصلی اقتدار ایران در سه حوزه پیشرفت علمی، قدرت بازدارندگی موشکی و نقش منطقهای را وارد میز مذاکره کند.
اشتباهات راهبردی آمریکا درباره ایران
امریکا در ۴۲ سال گذشته با رفتار غیر منطقی و زورگویانه و یکجانبه گرایی نشان داد که شناخت درستی از انقلاب اسلامی و نظام جمهوری اسلامی ندارد و به همین علت نتوانسته است قدرت واقعی ملت ایران را درک کند و در نتیجه در گرداب خطاهای خود گرفتار شده است. آمریکا تا کنون خطاهای زیادی را علیه ملت ایران مرتکب شده است. محاسبات نادرست، امریکا را به اتخاذ و اجرای تصمیمات غلط کشاند. تصمیماتی که نتایج آنها با آنچه آمریکاییها محاسبه کرده و توقع داشتند، تفاوت فاحشی داشته و حاصلی جز شکست و ناکامی برای امریکا و متحدانش در منطقه نداشته است. به تعبیر رهبر معظم انقلاب امریکاییها هر آنچه از تهدید، کودتا، تحریم، تحریک قومیتها، تجزیه طلبی، آشوب طلبی، محاصره اقتصادی، نفوذ و روشهای دیگر از دستشان برامده خود داری نکرده اند.
همانگونه که رهبر معظم انقلاب در بیاناتی خاطر نشان کرده اند: "خصومت عمیق آمریکا با ملت ایران موجب کوری چشمِ محاسباتی آمریکاییها و تکرار اشتباهات آنها شده است. " ایشان در این باره فرمودند: "آمریکاییها به همان توطئههای بینتیجه ادامه میدهند، چرا که خصومت و کینه ورزی، آنها را از دیدن و درک واقعیات و ارزیابی درست محروم کرده است. " چنین محاسباتی تنها میتواند نتیجه یک «عقب افتادگی ذهنی» باشد که تصور کند میتواند ایران را بهانهای برای رسیدن به اهداف خود قرار دهد.
عدم تغییر سیاست های خصمانه آمریکا
سیاست خصمانه امریکا بر ضد ملت ایران و محور مقاومت نیز بخشی از خصلتهای تمام نشدنی و خوی استکباری امریکا است. این واقعیتها نشان میدهند که ماهیت رفتار امریکا از گذشته تا کنون هیچ تغییری نکرده است. همان شرارتها توام با سلطه طلبیِ بی حد و اندازه وتلاش برای سلطهای در ابعاد جهانی امروز نیز در امریکا وجود دارد.
آمریکای بحران زده به دنبال تسلط بر جهان
امروز جامعه بشری بیش از هر زمان و دوره تاریخ گرفتار درد و رنج، تبعیض و جنگ طغیان گری نظامهای سلطه گر و مادی گرایی افراطی است. در حالی که امریکا در ایجاد این گرفتاریها و رنجها نقش اساسی داشته است. امریکا به دنبال تسلط برهمه جهان است و به عنوان مصداق واقعی استکبار از هر راهی برای سلطه جویی استفاده میکند حتی اگر علم و فناوری و توسعه دانش بشری و کارشکنی در دستیابی یک ملت به دارو و تجهیزات پزشکی برای مقابله با کرونا باشد.
ایران نماد کارآمدی گفتمان مقاومتنمونه بارز کارآمدی گفتمان مقاومت، حضور منطقهای ایران و تشکیل جبهه مقاومت در منطقه است. این الگو توانست ثابت کند گفتمان مقاومت نه یک راهبرد دفاعی صرف و یک کنش منفعلانه برای در امان ماندن از آسیبهای دشمن، بلکه یک راهبرد تهاجمی، پیش رونده و یک کنش فعال در مقابله با آسیبهای دشمن و مقابله با نظام سلطه است. این الگو میتواند به دلیل تحرک آفرینی، اثربخشی و مؤلفههای جذابی که در دل خود قرار داده برای تمامی ملتها و جریانهای آزادی خواه یک الگوی کارآمد به شمار بیاید. اما نکته حائز اهمیت در این عرصه رویکرد به مبانی ارزشمند وحدت اسلامی و بازگشت به هویت حقیقی اسلام است که تأثیر بسزایی در رهایی جهان اسلام از سلطه و نفوذ نظام سلطه جهانی دارد.
نتیجه گیری:
بنابراین حضور تاثیرگذار حزب الله و حشد الشعبی در قدرت سیاسی لبنان و عراق، تاثیرگذاری انصارالله در رهبری انقلاب یمن، برچیده شدن حاکمیت خود خوانده داعش در منطقه و سوریه، تاثیرگذاری در مساله فلسطین و تحول از ناسیونالیستی به اسلامی و مردمی، تاثیرگذاری در اسلام سیاسی منطقه، توانمندی هستهای و پیش روندگی انقلاب و پویایی آن تنها نمونههایی از تاثیر گذاری انقلاب اسلامی ایران در جهت ترویج و تقویت گفتمان مقاومت است.
نویسنده : مجتبی شاهسونی
کارشناس مسائل بین الملل