وزیر اول ایرلند شمالی در واکنش به این اقدام اتحادیه اروپا، آن را بسیار خصمانه خواند. هرچند که بروکسل چند ساعت پس از اعلام این خبر، از تصمیم خود عقب گرد کرد، ولی ممنوعیت صادرات واکسنهای کرونای تولیدی در کشورهای اتحادیه اروپا همچنان در مورد دیگر سرزمینهای انگلستان پابرجا خواهد ماند.
مرز جمهوری ایرلند با ایرلند شمالی که در بحبوحه مذاکرات برگزیت، به مسئله بحث انگیزی تبدیل شده بود، بار دیگر روز گذشته برای چند ساعت در کانون توجهات و جدلهای سیاسی برسر موضوع صادرات واکسن کرونا قرار گرفت. حالا، کمیسیون اروپا از تصمیم قبلی خود مبنی بر کنترلهای شدید بر محمولههای صادراتی واکسن از جمهوری ایرلند به ایرلند شمالی، عقب گرد کرد، ولی وزیر اول دولت ایرلند شمالی اندکی قبل از اعلام این خبر، گفت این اقدام به منزله برقراری دوباره مرزهای فیزیکی میان دو طرف است.
آرلن فاستر گفت این کار نوعی اقدام کاملا خصمانه و توهین آمیز از سوی اتحادیه اروپاست. پس از برگزاری همه پرسی اتحادیه اروپا، سالها، به ما گفته شده است که در مرزهای دو ایرلند، دیگر اثری از "مرزهای فیزیکی" نخواهد بود؛ و حالا آنها همین مرز فیزیکی را دوباره اجرایی کرده اند.
علت بروز این تنش دیپلماتیک شدید بین دو طرف، قوانین جدیدی بود که در بروکسل اعلام شد تا بر جابجایی و قاچاق احتمالی واکسنهای کرونا از اتحادیه اروپا به کشورهای دیگر نظارت دقیق تری بشود.
والدیس دومبروفسکیس Valdis Dombrovskis کمیسر تجاری اتحادیه اروپا دیروز گفت: در چارچوب دستورالعمل اقدامات نظارتی هدفمند کمیسیون اروپا، ما میتوانیم اطلاعات دقیق مربوط به تولید، واکسن کرونا را جمع آوری کنیم و بدانیم که قرار است تولید کنندگان این واکسنها را به چه مقصدی صادر و ارسال کنند. این تدابیر نظارتی، از نظر زمانی، محدود خواهند بود و شامل قراردادهای پیش خرید واکسن کرونا میشوند. "
این تنش سیاسی چند روز پس از آن آغاز شد که استرازنکا به اتحادیه اروپا اطلاع داد نمیتواند مقدار واکسن سفارشی را به موقع تحویل دهد اختلاف نظری جدی بین این اتحادیه و استرازنکا ایجاد شده است.
شرکت آسترازنکا بعد از آنکه موفق به اخذ مجوز توزیع واکسن تولیدی خود از دولت انگلستان شد، دیروز هم از اتحادیه اروپا مجوز گرفت تا بتواند واکسنهای تولیدی خود را در کشورهای اتحادیه اروپا توزیع کند.
اتحادیه اروپا تصمیم گرفته است تا تدابیر نظارتی را بر صادرات واکسنهای کرونای تولیدی در خاک این اتحادیه تشدید کند. همزمان، اقدامات بهداشتی برای مبارزه با همه گیری کرونا نیز بیشتر شده است. آلمان اعلام کرده است که از امروز ورود هرگونه مسافر را از کشورهایی که نوع جهش یافته کرونای انگلیسی در آنها مشاهده شده است، ممنوع میکند. فرانسه نیز تمامی مرزهای زمینی، دریایی و هوایی خود را به روی مسافران غیر اروپایی بسته است.