به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما؛«امیر علی ابوالفتح»، کارشناس مسائل آمریکا در مقاله ای در خصوص افزایش نابرابریها اجتماعی و اقتصادی در آمریکا نوشت، «جو بایدن»، رئیس جمهوری آمریکا در نخستین روزهای حضور خود در کاخ سفید، فرامینی را جهت کاهش نابرابریها و تبعیضات سیستماتیک به امضا رساند.
بایدن در سخنانی در این خصوص گفت: «جامعه آمریکا در سطحی گسترده شاهد بی عدالتی است.» بایدن همچنین در توییتی نوشت: «آمریکا هرگز نتوانسته است به وعده برابری برای همه که بر اساس آن این کشور بنا شده است عمل کند» و در ادامه وعده داد در جهت کاهش این نابرابری ها، قدمهایی بردارد.
در مورد نابرابری و تبعیض درجامعه آمریکا بر اساس نژاد، جنسیت، مذهب و درآمد، آمارهای متعددی وجود دارد. به عنوان مثال در حالی که فقط چند خانواده ابرثروتمند، بیش از نیمی از ثروت جامعه را در اختیار دارد، میلیونها آمریکایی زیر خط فقر زندگی میکنند و حتی برخی از آنان توان خرید مواد غذایی برای گذران عمر را ندارند.
تبعیضات نژادی در آمریکا نیز سابقه بس طولانی دارد و با وجود الغای برده داری و تصویب قوانین متعدد برابری نژادی، هنوز جوانان و نوجوانان سیاهپوست به راحتی از سوی پلیس سفید پوست کشته میشوند. حادثه ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ نیز تبعیضات دینی و مذهبی را علیه آمریکاییها مسلمان شدت بخشید و بسیار از آنان را در معرض مواجه با اتهامات تروریستی قرار داد. این در حالی است که بخش وسیعی از جامعه آمریکا معتقد است که تبعیضات فراوان علیه اقلیتهای جنسی و جنسیتی در جریان است.
البته در دهههای اخیر، قدمهای بزرگی برای کاهش نابرابری و تبعیض برداشته شده است و در این راه، خونهایی زیادی نیز بر زمین ریخته شده است. سال گذشته، مرگ جورج فلوید، موج جدیدی از اعتراضات علیه تبعیض نژادی و مبارزات درجهت کسب عدالت اجتماعی و اقتصادی سراسر آمریکا را در برگرفت. درجریان این اعتراضات که از دهه ۱۹۶۰ و از دوران جنبش حقوق مدنی بی سابقه بوده است، صدها هزار آمریکایی به خیابانها ریختند و صحنههای تلخی را از درگیری با نیروهای امنیتی به نمایش گذاشتند. این اتفاقات موجب شد تا دولتمردان و سیاستمداران آمریکا برای جلوگیری از غلطیدن آمریکا به آشوب و هرج و مرج، طرحها و برنامههایی را به مورد اجرا گذارند.
با این حال تا زمانی که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری وقت آمریکا در کاخ سفید حضور داشت، دولت فدرال آمریکا در تلاش بود اعتراضات را نادیده بگیرد و حتی حمایتهایی را از جریانهای حامی نابرابری و تبعیض به نمایش میگذاشت. اما اکنون جو بایدن، سلف وی امیدوار است نقش دولت فدرال را در کاهش نابرابریهای سیستماتیک، تقویت کند. بخشی از این رویکرد، ریشه در اوج گیری مطالبات برابری خواهانه در داخل حزب دموکرات دارد که به دور جناح ترقیخواه و افرادی نظیر برنی سندرز گرد آمده اند.
سناتور سندرز میگوید: «میلیونها نفر در آمریکا بیکار هستند و با خطر اخراج روبرو شده اند؛ کسانی که بیمه درمانی ندارند و گرسنگی میکشند. این وضعیتی اضطراری است و دولت آمریکا باید وارد عمل شود.»
با این حال، به دلیل سالها سوءمدیریت مقامات و همچنین، وابستگی سیاستمداران به ابرثروتمندان و فرهنگ دیرپای نابرابری در جامعه آمریکا، همواره تلاش دولتها چه دموکرات و چه جمهوریخواه، نتیجه بخش نبوده است و تبعیضات و نابرابریها هر سال شدیدتر میشود تا جایی که اکنون دو آمریکا در یک سرزمین بوجود آمده است؛ آمریکا سفید ومرفه و آمریکای رنگین پوست و فقیر.