خوزستان ؛
فعالیت سامانه ۴۰۳۰ برای مراقبت از مادران باردار
مراقبت زودهنگام و به موقع شانس داشتن بارداری ایمن و نوزاد سالم را افزایش میدهد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز خوزستان ، مدیر سلامت خانواده، جمعیت و مدارس مرکز بهداشت خوزستان با اشاره به اهمیت مراقبت زود هنگام و منظم بارداری، گفت: توصیه میشود اولین مراقبت در هفتههای ۶ تا ۱۰ بارداری دریافت شود .
مژگان قاسمی افزود: زمانی که تصمیم به بارداری گرفته میشود باید برای دریافت مراقبت و انجام مشاوره به واحد سلامت مراجعه و پرونده تشکیل شود تا وضعیت بارداریهای قبلی، سوابق بیماری، داروهای مصرفی، نحوه تغذیه و سبک زندگی بررسی شود.
قاسمی با اشاره به فعالیت سامانه ۴۰۳۰، عنوان کرد: در راستای سلامت مادران باردار خط مشاوره تلفنی برای سوالات مادران باردار از سوی دفتر سلامت مادران باردار وزارت بهداشت، تحت عنوان سامانه ۴۰۳۰ راهاندازی شده است که در هر ساعت از شبانه روز پاسخگوی سوالات مادران بارداراست. در حوزه دانشگاه جندی شاپور اهواز نیز ۲۲ مشاور در این سامانه در حال ارائه خدمت هستند.
وی گفت : یک ماه قبل از بارداری باید به منظور پیشگیری از نقص لوله عصبی نوزاد، قرص اسیدفولیک مصرف شود. همچنین باید قبل از بارداری از سلامت دندانها اطمینان حاصل شود، زیرا بیماری دهان و دندان موجب زایمان زودرس و تولد نوزاد کموزن میشود.
قاسمی گفت : همچنین باید تا زمان زایمان در زمانهای تعیین شده (حداقل هشت بار) برای دریافت مراقبتها به واحد سلامت مراجعه شود. این مراقبت شامل معاینات معمول، آزمایش و سونوگرافی (حداقل دو بار) برای بررسی وضعیت جنین و بارداری است.
مدیر سلامت خانواده، جمعیت و مدارس مرکز بهداشت خوزستان ادامه داد: در هر مراقبت، علائم خطر احتمالی بارداری از فرد سوال و فشارخون و وزن اندازهگیری میشود. وضعیت رشد جنین و صدای قلب جنین نیز بررسی خواهد شد.
وی بابیان اینکه مصرف مکملهای غذایی (ویتامینها)، برای دریافت ریزمغذیهای مورد نیاز مادر باردار و جنین در طول بارداری توصیه میشودگفت : باید از مصرف خودسرانه دارو در بارداری جدا پرهیز شود .
قاسمی در خصوص مراقبتهای بعد از زایمان، بیان کرد: همان گونه که مراقبتهای بارداری اهمیت دارد، مراقبت پس از زایمان نیز در بهبود و حفظ سلامتی مادر و نوزاد لازم است. مادر باردار، بلافاصله بعد از زایمان باید تا ۴۲ روز (حداقل سه بار) تحت مراقبت باشد.
وی بیان کرد: واحدهایی تحت عنوان پایگاه سلامت، مرکز جامع سلامت، مطب و دفتر کار در شهر وخانه بهداشت در روستا وجود دارند که مراقبتهای پیش از بارداری، بارداری و پس از زایمان استاندارد و به روز را پس از تشکیل پرونده به مادر باردار و نوزاد آینده ارائه میدهند.