درچنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از حمله به هزار سنگر تا پیروزی حماس در انتخابات
امروز دوشنبه، ششم بهمن سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با یازدهم جمادی الثانی سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با بیست وپنجم ژانویه سال ۲۰۲۱ میلادی است
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( ششم بهمن ) به شرح زیر است:
تولد صنعت چاپ
۵۶۵ سال پیش درچنین روزی، بیست و پنجم ژانویه سال ۱۴۵۶ میلادی صنعت چاپ متولد شد و نخستین کتاب، با استفاده از حروف سُربی متحرکی که گوتنبرگ مخترع آلمانی ساخته بود، به چاپ رسید.این کتاب، تورات به انضمام انجیل بود و امروزه بیش از چند برگ از آن باقی نمانده است که در موزهها نگهداری میشود. با اختراع حروف سربی متحرک، تحولی عظیم در فرهنگ نشر و مطالعه به وجود آمد و کتاب با تیراژ بالا در دسترس عموم مردم قرار گرفت و از انحصار خواص و دانشمندان خارج شد.
کشف میکروب مولد بیماری جذام
۱۵۰ سال پیش در چنین روزی، بیست و پنجم ژانویه سال ۱۸۷۱ میلادی میکروب مولد بیماری جذام توسط «هانزن» پزشک و محقق آلمانی، کشف شد.
این بیماری عفونی و مزمن، با زخمهای شدید توام است که بافتهای مبتلا شده را از بین میبرد. همچنین عامل مولد بیماری جذام در سلسله اعصاب نیز انباشته و سبب از بین رفتن بخش عمده عصبهای حسی میشود. این بیماری بیشتر در مناطق گرمسیر بروز میکند، اما مردم سایر مناطق نیز از خطر آن مصون نیستند. با وجود پیشرفتهای قابل ملاحظه در کنترل بیماری جذام، هنوز راه درمان این بیماری شناخته نشده است و افراد زیادی در کشورهای مختلف از این بیماری رنج میبرند.
جنگ نیروهای روس و عثمانی در آذربایجان ایران
۱۰۶ سال پیش در چنین روزی ششم بهمن سال ۱۲۹۳ هجری شمسی جنگ بین قوای روس و عثمانی در آذربایجان ایران در جریان جنگ جهانی اول آغاز شد.
با آغاز جنگ جهانی اول و علیرغم اعلام بی طرفی ایران در این جنگ، سپاه عثمانی در اوایل دی ماه ۱۲۹۳ ش به آذربایجان ایران یورش برد و آن را به تصرف خود درآورد. پس از تجاوز عثمانی، دولت روسیه نیز قوای خود را وارد ایران نمود و بر سر تصرف شهرهای ایران، نبرد سختی بین دو طرف در خاک ایران صورت گرفت. این جنگ با شکست عثمانی در هشتم دی ۱۲۹۳ به پایان رسید و تا چند سال، سپاه روسیه در شمال و غرب ایران به انواع جنایت و غارتگری ادامه می داد. در این زمان، دولت ایران در نهایت ضعف و فروپاشی سلسه شاهان قاجاریه با مداخلات مستقیم انگلیس قرار داشت. به همین دلیل کمترین مقاومتی در برابر متجاوزان که شمال و جنوب کشور را به اشغال خود در آورده بودند، از خود نشان نمی داد.
آغاز نخست وزیری هویدا
۵۶ سال پیش در چنین روزی ششم بهمن سال ۱۳۴۳ هجری شمسی نخست وزیری "امیرعباس هویدا" یکی از کلیدیترین مهره مطیع دستگاه سلطنت شاه ایران آغاز شد.
پس از اعدام انقلابی حسنعلی منصور نخستوزیر رژیم شاه، امیرعباس هویدا که در کابینه منصور، وزیر دارایی بود، مأمور تشکیل کابینه گردید. هویدا تا سال ۱۳۵۶ (۱۹۷۷ میلادی)، در حدود ۱۳ سال در این پست باقی ماند. دوران صدارت طولانی هویدا که با طول وزارت بیست و پنج نخست وزیر برابر بود، دوران آرامش و ثبات سلطنت محمدرضا پهلوی به شمار می رود. هویدا پس از اتمام دوران صدارت، به مشاغلی دیگر گمارده شد تا این که در آبان ۱۳۵۷ در اقدامی عوام فریبانه توسط دولت نظامی ازهاری بازداشت شد. اما این بازداشت با پیروزی انقلاب اسلامی همزمان شد و سرانجام چند روز پس از پیروزی انقلاب اسلامی، به حکم دادگاه انقلاب، اعدام شد.
حمله گروهک ضد انقلاب به هزار سنگر
۳۹ سال پیش در چنین روزی ششم بهمن سال ۱۳۶۰ هجری شمسی گروهک ضدانقلاب "اتحادیه کمونیست ها" به شهر "آمل" در شمال ایران حمله کرد.
ضد انقلابیون مسلح در قالب اتحادیه کمونیستها با جمع آوری تمام امکانات و نیروهای خود، در شب ششم بهمن ۱۳۶۰، به شهر "آمل" حمله آورده تا به تصور خویش آن را مرکز حمله های بعدی در شمال ایران قرار بدهند. ولی نیروهای رزمنده و مردم انقلابی این شهر، در اندک زمانی تهاجم ضد انقلاب را دفع نمودند. گرچه تعدادی از اهالی این شهر در این هجوم وحشیانه ضدانقلاب به شهادت رسیدند، ولی تعداد بسیاری از مهاجمان به هلاکت رسیده، تعدادی دستگیر و مابقی در جنگلهای اطراف پراکنده گشتند. مقاومت کوچه به کوچه مردم شهر آمل در برابر حمله ضد انقلاب باعث شد آمل به شهر هزار سنگر معروف شود.
اولین پیروزی حماس در انتخابات پارلمانی فلسطین
۱۵ سال پیش، در روز بیست و پنجم ژانویه سال ۲۰۰۶ میلادی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس)، در اولین حضور خود در انتخابات پارلمانی حکومت خودگردان فلسطین، به پیروزی چشمگیری دست یافت.
در این انتخابات که با حضور ناظران خارجی انجام شد، حماس باوجود تبلیغات منفی دولتها و رسانههای غربی و رژیم صهیونیستی علیه آن، توانست ۷۶ کرسی از مجموع ۱۳۲ کرسی پارلمان را به دست آورد و به اکثریت دست یابد. به این ترتیب جنبش حماس، اسماعیل هنیه را به عنوان نخست وزیر دولت خودگردان معرفی کرد و اعلام نمود قصد دارد دولت وحدت ملی با شرکت سازمان آزادیبخش فلسطین را تشکیل دهد. اما رژیم صهیونیستی و دولتهای غربی، بویژه آمریکا، با اعمال انواع فشارهای اقتصادی، سیاسی، نظامی و تبلیغاتی، میکوشند تا دولت مردمی حماس را به بهانه آنکه رژیم اشغالگر صهیونیستی را به رسمیت نمیشناسد، ساقط کنند. در همین راستا، این رژیم پس از ماهها محاصره اقتصادی، در سالهای ۲۰۰۸ و ۲۰۱۴ حملات شدید و وحشیانهای را به نوار غزه آغاز کرد که با مقاومت شدید مردم و جنبش حماس و دیگر گروههای مبارز فلسطینی روبرو شد. اقدامات دولتهای غربی، بویژه آمریکا علیه مردم فلسطین و دولت منتخبشان، نشان میدهد که غرب تا آنجا به دموکراسی و حقوق بشر پای بند است که منافع نامشروع آن و متحدینش، بخصوص تل آویو، به مخاطره نیفتد.