پخش زنده
امروز: -
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: اقتصاد باید به دست مردم اداره شود؛ این باور انقلاب ما و جزو ارزشهای ماست.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای محمدباقر قالیباف در نشست نمایندگان اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران، این اتاق را پارلمان بخش خصوصی دانست و تصریح کرد: اقتصاد باید به دست مردم اداره شود؛ این باور انقلاب ما، امام خمینی (ره) و رهبر معظم انقلاب بوده و جزو ارزشهای ما است.
وی با اشاره به دغدغههای بازرگانان و نمایندگان بخش خصوصی افزود: این دغدغهها انتزاعی و تئوریک نبود، بلکه کاملا واقعی و میدانی بود که امروز به طور ملموس با آنها زندگی میکنیم.
آقای قالیباف تصریح کرد: ما نباید تنها به مسئله بپردازیم بلکه شناخت مسئله بسیار مهم و اساس بحث است، چرا که تکرار مداوم مسئله یک نوع درجا زدن است ما باید روشن کنیم که چه باید کرد.
رئیس مجلس گفت: معتقدم باید از برگزاری جلسات بزرگ با جنبههای سخنرانی پرهیز کرد و به سمت گروهها و بخشهای کاری و تشکیل کمیسیونهایی برای پیشبرد کار توجه کنیم.
وی به تجربه اقتصادی ۴ دهه گذشته اشاره کرد و افزود: ما یک دهه را با اقتصاد کاملا دولتی، دههای با سیاست تعدیل اقتصادی، دههای با اقتصاد شبه دولتی و در یک دهه هم با اقتصاد نامولد حرکت کردیم؛ اینها حتما محاسن و اشکالات بزرگی هم داشته است که نتیجه آن عادی شدن تورم دو رقمی و ... است که همه مان با آن زندگی میکنیم.
آقای قالیباف گفت: همه ما چه در محافل نظری و دانشگاهها و چه در بخش تجارت و تولید بر این موضوع اتفاق نظر داریم که اقتصاد ما، اقتصادی نفتی و همچنین دولتهای ما رانت جو هستند این واقعیت تا امروز ادامه دارد و فصل مشترک همه دوره هاست.
اقتصاد بخش خصوصی درگیر فرهنگ اقتصاد نفتی
رئیس مجلس ادامه داد: معتقدم اقتصاد بخش خصوصی نیز درگیر همین فرهنگ اقتصاد نفتی و رانت جویی است و این به مانند یک اپیدمی در همه بخشهای مختلف وجود دارد.
وی با اشاره به شیوع کرونا در کشور تصریح کرد: ما با تورم و تحریمها نیز مواجه و از طرف دیگر نیز با عواملی، چون سوء مدیریت و تضاد منافع روبرو هستیم و امروز بخش خصوصی بیش از همه تضاد منافع را درک میکند.
آقای قالیباف با اشاره به بازدید روز گذشته خود از شرکتهای خصوصی حوزه نفت تصریح کرد: در بخش استاندارد سازی گفتم که ما باید برای تولیدات داخلی و صنعتی که گامهای به این بزرگی برداشته است، حتما به استاندارد سازی توجه کنیم، ولی حواسمان باشد که کسانی که در جاهایی برای استاندارد سازی قرار میگیرند در راستای تضاد منافع یکی را تایید و به یکی گیر دهند، آن هم با این تعدد صدور بخشنامههایی که در دورهای عدهای از آن عبور میکنند و در دورهای دیگر راه تعدادی دیگر مسدود میشود.
رئیس مجلس با اشاره به مطالعات پیشین خود به ویژه سابقه حضور در شهرداری تهران ادامه داد: ما با دو تحریم مواجهیم؛ یکی تحریم خارجی و دیگری تحریم دولت وقت و این در حالی بود که باید کار را به پیش میبردیم، لذا با نگاهی به این تجربه و در زمانی که همه اقتصاد ما نفت آلودگی یافته و تمام دولتها نیز رانت جو شده اند؛ باید کار را از جایی شروع و اصلاح کرد.
وی با تاکید بر وجود اشکالات مدیریتی در کشور خاطرنشان کرد: معتقدم مردم پدیده هایی، چون تورم، گرانی، رکود و بیکاری را میبینند و حس میکنند، مردم به راحتی فقر و تبعیض را دیده و از آنها آسیب میبینند.
آقای قالیباف ادامه داد: مردم ما نوسانات ارزی را در قیمتها میبینند و هر کسی نسبت به سهم خودش از نبود ثبات در اقتصاد آسیب میبیند و این سزاوار نیست.
در لایحه بودجه فاصله بین افزایش هزینهها و درآمدها ۳۶ درصد است
رئیس مجلس افزود: یکی از ریشههای این مشکلات به ساختار بودجه ما در کشور باز میگردد که ساختار معیوبی دارد؛ همین امسال ساختار بودجه به گونهای است که در این لایحه رکورد زدیم به این معنا که فاصله بین افزایش هزینهها و درآمدها ۳۶ درصد است که این ساختار بودجه منجر به کسری تراز عملیاتی خواهد شد و از طرفی دیگر نیز افزایش نقدینگی و داغ شدن پول را در بازار شدت میبخشد، درآمد کشور باید از مالیات و گمرک، صادرات و فعالیتهای اقتصادی درآید، ولی وقتی از این حوزهها تامین نمیشود ما میخواهیم این درآمدها را از محل نفت بدست آوریم که در پی آن مشکلات شروع میشود.