طریقه کاشت قهوه در خانه
کاشتن قهوه در خانه چندان دشوار نیست، بسیاری از علاقهمندان به قهوه سعی میکنند قهوه خانگی مخصوص به خودشان را پرورش دهند.
به گزارش گروه وب گردی
خبرگزاری صدا و سیما؛ بسیاری از باغداران آماتور و علاقهمندان به قهوه تمایل دارند تا قهوه خانگی مخصوص به خودشان را پرورش دهند. برای کاشت گیاه قهوه در خانه به خاک غنی از مواد مغذی، دمای بین ۱۵ تا ۲۵ درجه سانتی گراد، ۴ تا ۵ ساعت از نور خورشید، به همراه رطوبت لازم برای خاک و کمی صبر و حوصله نیاز دارید.
اصول اولیه کاشت قهوه
برای کاشتن گیاه قهوه در خانه به خاک غنی از مواد مغذی، دمای بین ۱۵ تا ۲۵ درجه سانتی گراد، ۴ تا ۵ ساعت از نور خورشید، به همراه رطوبت لازم برای خاک و کمی صبر و حوصله نیاز دارید. جهت کاشتن و پرورش قهوه در خانه ایده خوبی نیست که بذر قهوه را در خانه خود پرورش دهید، به خصوص اگر قصد شما برداشت و مصرف دانههای قهوه باشد. گیاه قهوه به دلیل روند رشد بسیار کندش، بسیار مشهور است.
اگر مایلید دانههای قهوه را بخرید، آنها را کاشت کنید و صبر کنید تا زمانی که آماده برداشت شوند، اما باید ۸ تا ۱۰ سال منتظر بمانید! حتی برای عاشقان کشت قهوه، این روند وقت گیر ممکن است کمی طولانی باشد. در عوض، شما میتوانید نهال قهوه که بذر آن از قبل در گلدان کشت شده را از گلخانهها یا فروشگاههای ویژه خریداری کنید، این گیاه بالغ میشود و در ۳ تا ۴ سال شروع به تولید میوه مینماید. اگر موفق به یافتن نهال قهوه (که بهترین گزینه است) شدید، یک گیاه با شاخ و برگ سبز سالم و بدون آفات یا برگهای زرد رنگ را انتخاب کنید.
انواع قهوه
دو گونه رایج و محبوب قهوه، (Arabica (Coffea arabica و (Robusta (Coffea canephora میباشند. هر دو گونه به طور مساوی در دسترس هستند، اما بسته به ترجیحات قهوه نوشیدنی شما، یکی یا هر دو میتوانند برای شما مناسب باشند. عربیکا رایجترین و بیشترین تولید قهوه را در کره زمین داراست. این گیاه بومی اتیوپی و یمن است و هم اکنون در سراسر آفریقا، آمریکای جنوبی و آسیا از نظر تجاری مورد کشت قرار میگیرد. با این حال، گیاه مذکور بسیار آرام رشد میکند و نسبتاً شکننده بوده، که نیاز به مراقبت، توجه و نگهداری زیادی دارد. گفته میشود، بیشتر متخصصان قهوه قبول دارند که یک دانه با کیفیت عربیکا از نظر عطر و طعم و پیچیدگی کاملاً بی همتا است. این گیاه منبع بهترین دانههای قهوه معطر است. با افزایش محبوبیت این قهوه در تهیه شکلات، شیرینی و … ایده بدی نیست که آن را در خانه کشت نمایید.
Robusta دومین گونه رایج قهوه است. این گیاه بسیار سریعتر از Arabica رشد میکنند. گیاه Robusta به ویژگی سختتر بودن و ماندگاری بیشتر نسبت به همتایان شکننده اش مشهور است. بعلاوه، کافئین دانه قهوه روبوستا تقریباً دو برابر مقدار کافئین دانههای Arabica است. نکته منفی این است که دانه روبوستا به طور کلی بسیار تلختر از دانههای Arabica است که بسیاری از افراد آن را ناخوشایند میدانند. با این حال، اگر شما قهوه قوی و تلخ دوست دارید، ممکن است از کاشتن Robusta لذت ببرید!
فیزیولوژی درخت قهوه
درخت قهوه از نظر اندازه کوچک است، اما تا ۵ متر نیز رشد میکند. به طور کلی ارتفاع متوسط رو به بالایی دارد، و در ظروف یا گلدانهای کاشته شده با هرس منظم میتوان ارتفاع آن را به راحتی مدیریت کرد. برگهای آن به رنگ سبز تیره، کمی دندهای و براق و جذاب است. گیاه در سال دو بار، در شرایط نیمه گرمسیری و بومی شکوفا میشود. اگر درخت قهوه در آب و هوای سردتر مورد کاشت قرار گیرد، فقط در تابستان یا بهار شکوفا میشود.
هنگام گلدهی خوشههایی از گلهای سفید برفی مانند گل یاس با رایحهای شیرین ظاهر میشود. این گلها در سال دوم یا سوم کشت ظاهر میشوند. از این گلها بعد از مدتی میوههای کوچکی تولید میشود که ابتدا به رنگ سبز و بعداً به قرمز تغییر میکند. میوههای رسیده میتوانند چندین ماه گیاه را تزئین کنند. با گذشت زمان، میوه نرم و خراب نمیشود بلکه فقط خشک میشود.
کاشت قهوه از طریق بذر
از آنجا که قهوه عربیکا یک گیاه نادر است، ممکن است که نتوانید یک نهال گلدانی آن را در گلخانه پیدا کنید. بنابراین، امکان کاشت و پرورش قهوه از طریق دانهها تنها گزینه باقی مانده است. برای جوانه زنی به دانههای تازه سبز احتیاج دارید که میتوانید به راحتی آنها را فروشگاههای بذور کشاورزی به صورت آنلاین یا حضوری خریداری کنید. کاشتن دانههای قهوه در طول سال در مناطق نیمه گرمسیری و گرمسیری امکان پذیر است، اما بهترین زمان برای کاشتن آنها در آب و هوای سردتر بهار تا اواسط تابستان است.
بذرها را در خاک کمی اسیدی و مرطوب بکارید توجه کنید که دمای مورد نیاز برای جوانه زنی حدود ۲۰ درجه سانتی گراد است. جوانه زنی بذرها مدت زمان زیادی طول خواهد کشید (۱ ماه تا ۶ ماه). پس از جوانه زنی، گیاه جوان را در سایه جزئی نگه دارید و فقط نور خورشید صبحگاهی را دریافت کند.
چگونه میتوان یک گیاه قهوه را در گلدان پرورش داد
برای کاشتن بذر قهوه لازم است تا بذور را به مدت ۲۴ ساعت در آب ولرم بخیسانید. بعد از گذشت این مدت روی بذر برآمدگی سفیدی ایجاد میشود که نشانگر ان است که میتوانیم آنها را به گلدان انتقال دهیم. یک گلدان عمیق و با زهکشی مناسب انتخاب کنید. گلدان پلاستیکی بهتر است، چون سبک است، میتوانید از گلدان خشتی نیز استفاده کنید. سپس درون گلدان را با شن و ماسه یا ورمیکولیت پر کنید و هر بذر قهوه را در عمق ۱۲ میلیمتری گلدان قرار دهید. سپس روی بذر را با مقدار کمی خاک بپوشانید. این کار را برای بذرهای دیگر نیز انجام میدهیم.
دانه قهوه موجود در گلدان را باید در محلی گرم و مرطوب نگه دارید که امکان وزیدن باد نیز کم باشد. بهتر است گلدان خود را در جهت شرقی یا غربی قرار دهید. دمای مطلوب برای رشد دانه قهوه Arabica بین ۱۲ تا ۲۵ درجه سانتی گراد است. هنگامی که درجه حرارت نوسان داشته باشد گیاه برگهای خود را میریزد. این گیاه در دمای بین۷ تا ۳۰درجه سانتیگراد به راحتی رشد میکند؛ و در بالاتر یا پایینتر از این دما به مراقبت بیشتری نیاز دارد.
شرایط لازم برای رشد درخت قهوه در گلدان
آفتاب
گیاهان قهوه نباید در معرض آفتاب مستقیم باشند (مخصوصاً بعد از ظهر)، زیرا این گیاه نور غیر مستقیم خورشید را ترجیح میدهد. گیاهانی که در آفتاب کامل پرورش یافته اند دچار برگ سوختگی خواهند شد.
خاک
درخت قهوه دارای ریشههای عمیق است که به خاک نفوذ میکند، بنابراین خاک باید قابل نفوذ باشد، همچنین حاوی مقدار زیادی هوموس و کود دامی نیز باشد. نوع خاک باید کمی اسیدی بوده، pH حدود شش مناسب است.
آبیاری
در تابستان و پاییز، درخت قهوه به آب زیادی احتیاج دارد، زیرا گیاه قهوه بومی جنگلهای بارانی مرطوب است و فقط هنگامی که آب کافی دریافت میکند شکوفا میشود. برای تهیه آب مورد نیاز درخت قهوه از آب شیرین و ملایم با کیفیت بالا استفاده شود، همچنین از بالای گلدان بر روی برگهای آن را ریخته شود، زیرا این گیاه عاشق هوای مرطوب و مه آلود است. خاک گلدان باید مرطوب باشد، اما حالت غرقابی ایجاد نشود. اگر در آب و هوای سردتر مورد کشت قرار گیرد، در زمستان به آبیاری کمتری نیاز دارد.
مراقبت از گیاه قهوه
باروری
هنگام آماده سازی خاک و پس از دو ماه کاشت، ۱۰۰ گرم کود مرکبات را به محیط کاشت نهال جوان قهوه اضافه نمایید. از اواسط اردیبهشت تا اوایل شهریور یا در فصل رشد، گیاه باید هر ماه بطور منظم بارور شود. از کودهایی که برای مرکبات استفاده میکنید، بهره ببرید. این گیاه دوستدار شرایط اسیدی غالباً از کمبود آهن رنج میبرد، بنابراین بهتر است یک بار در سال به آن کود آهن داده شود.
رطوبت
اگر شما در حال ایجاد یک شرایط آب و هوایی برای رشد قهوه در داخل خانه هستید، بدانید که آن به رطوبت خاصی نیاز دارد. شما میتوانید با استفاده از دستگاههای مرطوب کننده هوا به بالا بردن سطح رطوبت برای گیاه قهوه خود اقدام کنید
هرس
هنگامی که گیاه شما به ارتفاع ۲ فوت یا ۶۰ سانتی متر برسد، نوک منطقه رشد آن را برش دهید تا شاخههای جانبی را به رشد تشویق کنید. برای این کار به هیچ کمکی نیازی ندارید، فقط رشد سال جاری گیاه خود را هرس کنید تا ارتفاع آن محدود شود. همچنین با این کار شاخههای ضعیف و بیماری را حذف خواهید کرد.
مراقبت در برابر سرما
از آنجا که درخت قهوه از نظر سرما مقاوم نیست، دمای انجماد برای گیاه مضر است. در دمای کمتر از ۳۰ درجه فارنهایت (۱ درجه سانتیگراد) درخت قهوه به راحتی میمیرد. وقتی دما به زیر ۴۱ درجه فارنهایت (۵ درجه سانتیگراد) رسید بهتر است گیاه را در محیط داخلی یا گلخانه نگه دارید. در طول زمستان، در حالی که گلدان خود را در داخل خانه قرار داده اید، آن را در نزدیکی یک پنجره قرار دهید تا گیاه نور روز کافی را دریافت کند.
نحوه برداشت قهوه
چهار یا پنج سال پس از کاشت، درخت قهوه میوه میدهد.