به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، آقای علیرضا بیگلری در گفتگو با برنامه «تهران ما سلامت» رادیو تهران با تأکید بر اینکه ساخت واکسن در کشور ما تاریخچهای دیرینه دارد گفت: انستیتو پاستور ایران و مؤسسه سرم سازی رازی حدود ۱۰۰ سال سابقه فعالیت دارند.
وی گفت: به واسطه فعالیت واکسن سازی این دو مؤسسه، نام ما به عنوان یکی از دو کشور اسلامی واکسن ساز در دنیا تثبیت شده است؛ ایران و اندونزی دو کشور اسلامی هستند که قادر به ساخت واکسن هستند. کمتر ایرانی وجود دارد که از واکسنهای ایرانی استفاده نکرده باشد. با تزریق واکسن فلج اطفال ساخت مؤسسه رازی، این بیماری در کشورمان ریشه کن شد.
آقای دکتر بیگلری به همکاری ۲۰ ساله ایران و کوبا در ساخت واکسن اشاره کرده و گفت: واکسن هپاتیت B با همکاری کوبا ساخته شده و از دوسال پیش مراحل ساخت واکسنی برای ذات الریه کودکان شروع شده است و در ادامه این همکاری برای ساخت واکسن کوید ۱۹ انتقال دانش فنی داشته ایم.
رئیس انستیتو پاستور ایران افزود: واکسن کووید ۱۹ آزمونهای حیوانی را بسیار خوب طی کرده و مرحله یک انسانی را به خوبی پشت سرگذاشته که نشانگر ایمنی و کارآیی آن است. مرحله اول فاز دو با بیش از ۱۰۰ داوطلب به خوبی پیش رفت و مرحله دوم فاز ۲ هم در حال اجراست و امیدواریم با پایان مرحله دوم فاز ۲، کارآزمایی فاز ۳ را در چند کشور از جمله ایران و کوبا در اواخر بهمن و اوایل اسفند به طور همزمان داشته باشیم.
وی گفت: مسلما لطف خدا و طراحی واکسن و اعتماد هموطنان موجب خواهد شد از این فاز هم سربلند خارج شویم. به طوریکه در سالهای آینده این کار به عنوان شاهکارهای تاریخ کشور ما محسوب شود همانطور که دانشمندان ایرانی پیش از این هم این امر را به اثبات رسانده اند.
آقای دکتر بیگلری در ادامه با اشاره به نتایج واکسن ستاد فرمان اجرایی امام (بنیاد برکت) گفت: این واکسن در فاز ۱ قرار دارد و بر روی ۵۶ نفر تزریق شده که تا به امروز نتایج بسیار خوبی داشته است و امیدواریم در آینده نزدیک این واکسن وارد فاز ۲ شود.
وی گفت: واکسن نوترکیب مؤسسه رازی هم در فاز حیوانی موفق بوده است و ان شاء الله طی هفتههای آتی وارد کارآزمایی فاز ۱ میشود.
رئیس انستیتو پاستور در پاسخ به سؤالی مبنی بر این که در کدام مسیر ساخت واکسن، نگرانی بیشتری وجود دارد؟ گفت: اصولا ایمنی و کارآیی واکسنها مورد بررسی قرار میگیرد، اما درباره واکسن کووید، کوتاه شدن مراحل ساخت به دلیل اضطرار جهانی وجود دارد که طی ۱۰۰ سال گذشته بی سابقه بوده است. به همین دلیل نگرانی در هر مرحلهای میتواند وجود داشته باشد به عنوان مثال کشور استرالیا ساخت یکی از واکسنهای خود را در فاز ۱ متوقف کرد. به همین دلیل مشکل میتواند در هر سه فاز اتفاق بیفتد.
وی گفت: وقتی که واکسن از فاز ۱ عبور میکند به دانشمندان دلگرمی میدهد، چون برای جامعه آماری هرچند کوچک ایمنی دارد و پس از آن با عبور از فاز ۲ دلگرمیها بیشتر میشود، اما در فاز ۳ جامعه آماری قابل توجهی مورد بررسی قرار میگیرند.
آقای دکتر بیگلری افزود: مسؤولیت تشخیص و راه اندازی روشهای تشخیص بیماری کووید ۱۹ با انستیتو پاستور بود. ما هیچ کمکی از کشورهای خارجی نداشتیم و فقط دانش فنی بومی کشور ما بود که با همت دانشمندان جوان توانست از این برهه سربلند بیرون آید.