در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از شهادت عین القضات همدانی تا تیرباران مردم
امروز پنجشنبه، دوم بهمن سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با هفتم جمادی الثانی سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با بیست و یکم ژانویه سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( دوم بهمن ) به شرح زیر است:
شهادت عین القضات همدانی، عارف بزرگ مسلمان
۹۱۷ سال پیش درچنین روزی، هفتم جمادی الثانی سال ۵۲۵ هجری قمری «عین القضات همدانی» ملقب به ابوالفضائل، عارف بزرگ در همدان به دار آویخته و شهید شد.
او فقیه، ادیب، فاضل و شاعری با طبع لطیف بود. عین القضات در سال ۴۹۲ هجری قمری متولد شد. او در بیان عقاید خویش، هرگز هراسی به خود راه نمیداد و سرانجام به خاطر همین صراحت لهجه، در سال ۵۲۵ هجری قمری به دستور وزیر سلطان سنجر سلجوقی، دستگیر و در بغداد زندانی شد. عین القضات پس از چندی به همدان منتقل و در کنار مدرسه اش به دار آویخته شد. از آثار به جای مانده عین القضات همدانی، میتوان به کتب «تمهیدات» و «حقایق القرآن» اشاره کرد.
سیصد هزار کشته در توفان بنگال
۲۸۴ سال پیش در چنین روزی، بیست و یکم ژانویه سال ۱۷۳۷ میلادی بر اثر توفان شدید در خلیج بنگال در شرق هند، سیصد هزار نفر کشته شدند.
این توفان پرتلفاتترین توفان در این منطقه قلمداد میشود. خلیج بنگال واقع در شمال شرقی اقیانوس هند، از مناطقی است که هر از چند گاه، توفانها و سیلهای عظیم آن، تعداد زیادی از مردم را از بین میبرد و خسارات فراوان جانی و مالی برجای میگذارد.
اعدام لوئی شانزدهم پادشاه فرانسه
۲۲۸ سال پیش، در روز بیست و یکم ژانویه سال ۱۷۹۳ میلادی «لوئی شانزدهم» پادشاه فرانسه، چهار سال پس از پیروزی انقلاب این کشور، به وسیله گیوتین اعدام شد.
وی در سال ۱۷۷۴ به سلطنت رسید و به شدت تحت تاثیر همسرش ماری آنتوانت قرار داشت. به دلیل وخامت اوضاع اقتصادی و اجتماعی، مردم فرانسه در سال ۱۷۸۹ علیه لوئی شانزدهم قیام کردند و سه سال بعد، حکومت سلطنتی رسما لغو شد. از آنجا که لویی به طور پنهانی از کشورهای خارجی کمک خواسته بود، به اتهام خیانت محاکمه و اعدام شد. همچنین تعدادی از اعضای خانواده لوئی شانزدهم از جمله همسرش نیز به تیغه گیوتین سپرده شدند.
درگذشت لنین، رهبر انقلاب کمونستی شوروی
۹۷ سال پیش درچنین روزی، بیست و یکم ژانویه سال ۱۹۲۴ میلادی «ولادیمیر ایلیچ لنین» (Vladimir Ilyich Lenin)، رهبر انقلاب کمونیستی شوروی درگذشت.
وی در سال ۱۸۷۰ میلادی متولد شد. لنین مبارزه با رژیم سلطنتی روسیه را از دوران دانشگاه آغاز کرد و تا سال ۱۹۰۰ که به خارج از روسیه رفت، چند بار زندانی و تبعید شد. وی در سالهای زندان و تبعید، کتابهای متعددی نوشت. لنین در خارج از روسیه به مبارزه و همچنین تالیف کتاب ادامه داد و در آوریل سال ۱۹۱۷ میلادی به روسیه بازگشت تا انقلاب کمونیستی را از نزدیک رهبری کند. وی پس از پیروزی انقلاب، رهبر شوروی شد و در چنین روزی در سال ۱۹۲۴، در اثر بیماری و جراحتی که از یک حادثه ترور نافرجام در شش سال پیش از آن، بر او وارد شده بود جان سپرد. افکار و ایدههای لنین بر تئوری مارکسیسم تاثیر زیادی گذاشت و ایدئولوژی را که وی مروّج آن بود، «مارکسیسم ـ لنینیسم» مینامند. از جمله کتابهای لنین میتوان به «امپریالیسم بالاترین مرحله سرمایه داری»، «چه باید کرد»، «دولت و انقلاب» و «رشد سرمایه داری در روسیه» اشاره کرد.
تیرباران مردم در خیابان توسط عوامل رژیم شاه
۴۲ سال پیش در چنین روزی، دوم بهمن سال ۱۳۵۷ هجری شمسی در ادامه مخالفتهای مردم مسلمان ایران با رژیم شاه و درگیریهای آنها با نظامیان، عده زیادی از مردم کشته و مجروح شدند.
ملت مسلمان ایران که بی صبرانه منتظر بازگشت حضرت امام خمینی (ره) به ایران بودند، تدارکات لازم رابرای بزرگترین استقبال تاریخی از رهبر انقلاب اسلامی فراهم آوردند. به همین مناسبت ستادی مرکب از روحانیون و نمایندگان اقشار مختلف مردم تهران تشکیل شد تا مراسم استقبال را هرچه باشکوهتر برگزار کند. بسیاری از مردم نیز از شهرها و روستاهای مختلف ایران به طرف تهران سرازیر شدند تا در مراسم استقبال از امام خمینی (ره) شرکت جویند. از سوی دیگر، پس از تظاهرات گسترده مردم، چهار هزار افسر نیروی هوایی نیز به پشتیبانی از مردم مبارز ایران، اعتصاب غذا کردند و خواستار اخراج مستشاران آمریکایی از ایران شدند.