نگرانی مضاعف صهیونیست ها از پیروزی گروههای مقاومت در انتخابات فلسطین بعد از شکست ترامپ
نتیجه انتخابات شورای قانون گذاری و تشکیلات خودگردان فلسطین می تواند بر توقف طرح های توسعه طلبانه رژیم صهیونیستی در سرزمین های فلسطینی تعیین کننده باشد.
در پی اعلام برگزاری انتخابات زودهنگام در فلسطین اشغالی در ماه مارس که برای چهارمین بار در خلال دو سال گذشته صورت می گیرد، در کرانه باختری و نوارغزه نیز بناست دو انتخابات برای شورای قانون گذاری و ریاست تشکیلات خود گردان درماه های می و ژوئیه برگزار شود. حال سوال این است که دلیل برگزاری این انتخابات ها چیست و چه آثار و تبعاتی می توانند به همراه داشته باشند؟
در پاسخ به دلایل برگزاری این انتخابات می توان گفت که جدا از عوامل داخلی یک عامل مشترک در برگزاری این انتخابات موثر بوده و آن شکست ترامپ و ترامپیسم در انتخابات ریاست جمهوری و کنگره امریکا و جابجایی قدرت در این نهادهاست. به نظر می رسد در فلسطین اشغالی برگزاری انتخابات بیشتر با این هدف صورت می گیرد که هماهنگی لازم با تحولات سیاسی اخیر در امریکا صورت گیرد.
اما دولت جدید امریکا و همچنین همپیمانان اروپایی آن مایل هستند که در فلسطین اشغالی احزاب چپ گرا به رهبری بنی گانتس رئیس حزب آبی- سفید قدرت را در دست بگیرد تا زمینه برای بازگشت به طرح دو دولت فراهم شود که در دوره ریاست جمهوری ترامپ و در راستای اهداف و برنامه های خاص نتانیاهو کاملا از دستور کار خارج و به حاشیه رانده شد.
در مقابل حزب حاکم لیکود و همچنین دولت پنهان در فلسطین اشغالی مایل است که قدرت همچنان در دست احزاب و گروه های دست راستی باقی بماند هرچند که نیاز باشد نتانیاهو از قدرت خلع شود. در این راستا گیدئون ساعر رقیب نتانیاهو از حزب لیکود خارج شده و حزب جدیدی با عنوان امید تازه تشکیل داده است تا بلکه بتواند هم پل ارتباطی با دولت جدید بایدن برقرار کند و هم اینکه بتواند میراث نتانیاهو را بخصوص در زمینه معامله قرن حفظ کند.
درخصوص انتخابات فلسطینی ها برای تعیین اعضای شورای قانون گذاری و ریاست تشکیلات خودگردان نیز هرچند جابجایی قدرت در امریکا عامل تاثیرگذار بوده است اما از آن جا که هنوز گفتگوی ملی بین فتح و گروه های حماس و جهاد اسلامی صورت نگرفته است لذا آثار و تبعات ان بر روند تحولات چه در داخل و چه خارج بستگی به نتایج انتخابات دارد.
در صورتی که فتح و تشکیلات خودگردان برنده شود سعی خواهد کرد آن را به پشتوانه ای برای از سرگیری مذاکرات بر اساس طرح دو دولت قرار دهد اما چنانچه حماس همانند انتخابات قبل پیروز شود فشارها همچون گذشته از سوی رژیم صهیونیستی افزایش خواهد یافت بخصوص اگر احزاب دست راستی همچنان قدرت را در دست بگیرند اما با اینحال دولت جدید امریکا و اتحادیه اروپا با بهره گیری از حامیان منطقه یا حماس یعنی قطر و ترکیه تلاش خواهند کرد این بار حماس را به سمت طرح تشکیل دو دولت سوق دهند.
در این میان آنچه فعلا روشن و آشکار , ترس و هراسی است که از پیروزی احتمالی حماس و دیگر گروه های مقاومت در انتخابات پیش رو بر رژیم صهیونیستی مستولی شده است و لذا این امکان وجود دارد که نهایت تلاش خود را برای جلوگیری از انتخابات آتی در کرانه باختری و نوار غزه بکار بگیرند تا به روال گذشته از تشکیلات خودگردان و عوامل امنیتی آن سواری رایگان بگیرند.
--------------------------------------------------
احمد کاظم زاده