درچنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از اعدام حسنعلی منصور تا باز شدن درهای زندان
امروز چهارشنبه، اول بهمن سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با ششم جمادی الثانی سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با بیستم ژانویه سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( اول بهمن ) به شرح زیر است:
درگذشت راسکین، خالق نقاشان جدید
۱۲۱ سال پیش در چنین روزی بیستم ژانویه سال ۱۹۰۰ میلادی "جان راسکین" (John Ruskin) نویسنده، فیلسوف و منتقد معروف انگلیسی در سن هشتاد سالگی درگذشت.
راسکین، در هشتم فوریه ۱۸۱۹ م در لندن به دنیا آمد. وی از کودکی با آثار کهن، مناظر طبیعی و کلیساها آشنایى یافت و با تشویق پدر، به جانب موسیقی و نقاشی و مطالعه شعر کشیده شد. وی در عین حال به سرودن شعر یا نوشتن قطعه های منثور ترغیب گشت و بدین ترتیب از تعلیم و تربیتی آمیخته با ادراک زیبایى بهرهمند شد. راسکین در ۲۰ سالگی اولین منظومه معروف خود را سرود و چهار سال بعد با مطالعه در هنر و طبیعت، کتاب نقاشان جدید را نگاشت و پس از چندی، آن را در پنج جلد منتشر کرد. راسکین همچنین در کتابِ تا آخرین دم، نظرات فلسفی خود را ارائه داد. وی در این کتاب ثروت را جدا از بشر و ارزش های معنوی نمی داند. وی بر این عقیده بود که جسم بشر، چون ماشین است و روح او، چون موتور این ماشین که قدرتش در همه موازنه های سیاسی و اقتصادی دخالت دارد؛ بنابراین از اقتصاد باید ادراکی روحی و اخلاقی داشت. ثروت واقعی نباید از حد احتیاج خود او بیشتر باشد و روزی به تملّک دیگری درآید، زیرا این خود تجمّل است و معادل جهل است.
تولد فدریکو فلینی، سازنده رم شهر بی دفاع
۱۰۱ سال پیش در چنین روزی، بیستم ژانویه سال ۱۹۲۰ میلادی «فدریکو فلینی» (Federico Fellini)، فیلمساز ایتالیایی متولد شد.
او کارگردانی صاحب سبک در عرصه سینما بود. فلینی از سال ۱۹۳۸ میلادی به عنوان فیلمنامه نویس مشغول به کار شد و سپس به کارگردانی پرداخت. او در سال ۱۹۴۵ میلادی، پس از پایان جنگ جهانی دوم، به عنوان دستیار کارگردان با روبرتو روسلینی، دیگر فیلمسار نامدار سینمای ایتالیا در ساخت فیلم معروف «رم شهر بی دفاع» همکاری کرد. فلینی در بهار سال ۱۹۹۳ میلادی، یعنی شش ماه قبل از مرگ، جایزه افتخاری اسکار را به خاطر آثار با ارزش خود در دنیای سینما دریافت کرد. معروفترین آثار فلینی «زندگی شیرین»، «هشت و نیم» و «جولیتای ارواح» نام دارد.
حمله مزدوران شاه به دانشگاه تهران
۵۹ سال پیش، در روز اول بهمن سال ۱۳۴۰ هجری شمسی مزدوران رژیم استبدادی پهلوی در حمله به دانشگاه تهران، تعداد زیادی از دانشجویان را مجروح کردند.
دانشجویان این دانشگاه برای دفاع از حقوق صنفی دانش آموزان دست به تظاهرات زده بودند که با یورش وحشیانه مأموران روبرو شدند. ماموران، دهها دانشجو و استاد را مضروب کردند و حتی وسایل آموزشی، آزمایشگاهی و کتابها را از بین بردند. پس از این حادثه، دولت دانشگاهها را از بیم گسترش اعتراضات، دو ماه و نیم تعطیل کرد. حمله به دانشجویان با واکنش شدید مردم، علما و احزاب مخالف رژیم شاه، مواجه شد.
اعدام حسنعلی منصور، نخست وزیر شاه
۵۶ سال پیش در چنین روزی، اول بهمن سال ۱۳۴۳ هجری شمسی «حسنعلی منصور»، نخست وزیر رژیم شاه، توسط مسلمان مبارزی به نام «محمد بخارایی» اعدام انقلابی شد.
حسنعلی منصور از عناصر وابسته به آمریکا بود. او با به تصویب رساندن قانون کاپیتولاسیون، مستشاران آمریکایی را از پیگیری قضایی در ایران مصون کرد. با تصویب این قانون، از دستگاه قضایی ایران درمورد مجازات آن دسته از ماموران و کارگزاران آمریکایی که در ایران مرتکب جرم میشدند، سلب اختیار شد. علاوه براین، حسنعلی منصور در تبعید حضرت امام خمینی (ره)، بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران به ترکیه نقش موثری داشت. هنوز مدت چندانی از تبعید امام خمینی (ره) به ترکیه نگذشته بود که حسنعلی منصور در مقابل مجلس شورای ملی آن زمان، هدف گلوله محمد بخارایی، یکی از مبارزان مسلمان قرار گرفت و بعد از چند روز به هلاکت رسید.
درگذشت دکتر محمد قریب، بنیانگذار طب نوین اطفال
۴۶ سال پیش در چنین روزی، اول بهمن ۱۳۵۳ هجری شمسی دکتر محمد قریب، بنیانگذار طب نوین اطفال در ایران و از بنیانگذاران بیمارستان مرکز طبی کودکان درگذشت.
دکتر محمد قریب در سال ۱۲۸۸ در تهران در خانوادهای مذهبی متولد شد. او در سال ۱۳۰۶ شمسی از اولین گروه دانشجویان ایرانی بود که برای ادامه تحصیل در رشته پزشکی به فرانسه اعزام شد. قریب در پایان سال اول در شهر رن فرانسه، موفق به دریافت جایزه لابراتوار تشریح دانشکده پزشکی شد. وی در سال ۱۳۱۴ نخستین ایرانی بود که توانست در کنکور انترنی بیمارستان پاریس موفق شود. دکتر قریب به پاس خدمات چشمگیر علمی، به دریافت نشان عالی لژیون دونور از دولت فرانسه نائل آمد. وی پس از اتمام تحصیلات خود در دانشکده پزشکی پاریس به عنوان استاد کرسی بیماریهای کودکان و ریاست بخش کودکان انتخاب شد، اما در سال ۱۳۱۷ برای همیشه به ایران آمد. در سال ۱۳۴۹ بیمارستان مرکز طبی کودکان را تاسیس کرد. از آثار او میتوان به کتاب بیماری کودکان و کتاب مسائل و مشکلات طب نام برد. وی در سال ۱۳۵۳ ه. ش درگذشت.
باز شدن درهای زندانهای رژیم شاه
۴۲ سال پیش در چنین روزی، اول بهمن سال ۱۳۵۷ هجری شمسی با متزلزل شدن پایههای حکومت رژیم پهلوی در ایران در مقابل فشارهای مردمی و امواج خروشان انقلاب اسلامی، درهای زندانهای رژیم شاه گشوده شد و مردم مسلمان ایران، فرزندان خود را که مدتها در زندانها تحت شکنجه رژیم قرار داشتند، از زندان آزاد کردند.
بعد از ظهر همین روز تعداد کثیری از همافران و افسران نیروی هوایی دست به راهپیمایی زدند و همبستگی خود را با ملت مسلمان ایران اعلام کردند. همچنین در همین روز، مطبوعات ایران با عنوان بزرگ نوشتند: «امام خمینی تا چند روز دیگر به ایران باز خواهند گشت» این خبر، شور و شعف زایدالوصفی را در مردم ایران به وجود آورد و همه برای استقبالی بی نظیر و تاریخی از رهبر انقلاب، امام خمینی (ره) آماده شدند.