فرونشست زمین تهدید جدی در دشت نجفآباد
سالانه در دشت نجفآباد ۱۲ سانتی متر فرو نشست رخ میدهد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مرکز اصفهان؛ مدیر دفتر منطقهای مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی اصفهان گفت: حوضه آبریز نجفآباد با وسعت هزار و ۷۴۳ کیلومتر مربع و آبخوان با وسعت هزار و ۱۴۳ کیلومتر مربع بخشی از زیر حوضه مرغاب از حوضه آبریز زایندهرود بوده که این واحد هیدرولوژیکی از شمال به حوضه اصفهان-برخوار و دهق-علویجه، از جنوب به لنجانات، از شرق به کوهپایه – سگزی و مهیار شمالی و از غرب به کرون، بن و سامان محدود شده است.
حسین حجتی با بیان اینکه براساس پردازش دادههای ماهوارهای بیشترین میزان نرخ فرونشست ۱۲ سانتیمتر سالانه در این دشت در محدوده میانی وجنوب شرقی آن بوده است گفت: بررسیهای میدانی آثار فرونشست در اطراف شهرهای کوشک، قهدریجان، شمال فولادشهر، جنوب شرقی بهاران، شرق درچه، کهریزسنگ و تیرانچی دیده شده است.
حسین حجتی افزود: محدوده دره نجفآباد که بخش مرکزی و غربی حوضه را در بر میگیرد با توجه به کمبود تغذیه آبخوان فقیر است، اما در محدوده لنجان سفلی با توجه به تغذیه سفره از طرف رودخانه زایندهرود و جریان برگشتی آب کشاورزی، آبخوان در گذشته وضعیت مطلوبی داشت، ولی مطالعات نشان دهنده افت شدید سطح آب زیر زمینی و کاهش کیفیت آب آبخوان، در سالهای اخیر است.
مدیر دفتر منطقهای مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی اصفهان با بیان اینکه روند افت سطح آب زیرزمینی آبخوان نجف آباد مستقل از بارش است گفت: دادههای سطح آب زیر زمینی اندازهگیری شده در چاههای مشاهدهای دشت نجف آباد، نشان دهنده متوسط افت ۵/۱ متر سالیانه در کل آبخوان است که در محدوده میانی آبخوان افت سالیانه ۳/۴ متر در سال را نشان میدهد.
وی افزود: کاهش ذخیره آب زیر زمینی میتواند اثرات زیانبار فراوانی مثل کاهش آبدهی چاهها، افزایش هزینه پمپاژ، ضرورت حفر چاههای عمیقتر و از همه مهمتر فرونشست غیرقابل برگشت زمین و تخریب سازههای سطحی و زیر سطحی را در پی داشته باشد.
مدیر دفتر منطقهای مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی اصفهان گفت: آمارها نشان میدهد در حال حاضر مصارف آب در این محدوده شامل ۸۷ درصد مصارف کشاورزی، ۴/۸ درصد شرب و ۶/۴ درصد صنعت است.