پخش زنده
امروز: -
ایران و جمهوری آذربایجان برای افزایش همکاریهای دوجانبه در زمینه حمل و نقل کالا از طریق جاده و شبکه ریلی توافق کردند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، در دیدار آقای محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی با شاهین مصطفی یف، معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان که عصر امروز و در حاشیه چهاردهمین کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور انجام شد، دو کشور توافق کردند همکاریهای خود را در زمینه ریلی و حمل و نقل جادهای توسعه دهند.
دو کشور همچنین توافق کردند، در زمینه حمل یکسره کالاهای صادراتی صنعتی و کشاورزی کشورمان توسط کامیونهای ایرانی تا مقصد، بدون تخلیه در مرز که موجب افزایش هزینه، کاهش زمان حمل و خرابی کالاها میشود، تا یک ماه آینده به توافقی جامع دست یابند.
وزیر راه و شهرسازی در این دیدار با اشاره به امضای ۷ توافقنامه در زمینه حمل و نقل ریلی با جمهوری آذربایجان، این کشور را شریکی راهبردی در منطقه برای ایران دانست.
وی همچنین با اشاره به عزم مقامات سیاسی دو کشور برای توسعه روابط اقتصادی و بازرگانی گفت: توسعه زیرساختهای حمل و نقل و ترانزیت جزو توافقات دو کشور برای افزایش تبادلات دو کشور است.
اسلامی افزود: تکمیل و بهسازی پروژه ریلی آستارا - آستارا میان دو کشور، میتواند زمینه ترانزیت کالا میان کشورهای روسیه، گرجستان و دیگر کشورهای منطقه با آبهای آزاد جهان از طریق خطوط ریلی و جادهای دو کشور ایران و آذربایجان را فراهم کند.
وزیر راه و شهرسازی ایران با اشاره به تحولات سیاسی جهانی و منطقهای گفت: خوشبختانه شاهد رشد روزافزون همکاریها بین ایران و جمهوری آذربایجان در ابعاد مختلف اقتصادی هستیم و اکنون، فرصت مناسبی برای توسعه این همکاریها فراهم شده است.
وی به رشد ترانزیت کالا از ایران به جمهوری آذربایجان در سال گذشته میلادی اشاره کرد و افزود: به رغم شیوع بیماری کرونا در جهان و بسته بودن مرزها بین کشورهای مختلف جهان، همکاری ما با طرف آذربایجانی افزایش یافت و امروز دستیابی به اهداف توسعه اقتصادی، از جمله رسیدن به یک میلیون تن کالا دور از دسترس نیست.
در این دیدار همچنین آقای شاهین مصطفی یف، معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان با تشکر از مهمان نوازی خوب کشورمان در این سفر گفت: زمینههای همکاری ایران و آذربایجان بسیار متنوع و گسترده است و امروز در راس یک هیات بزرگ از مقامات سیاسی و اقتصادی آذربایجانی برای شرکت در چهاردهمین کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور در تهران حضور یافتهام.
مصطفی یف با اشاره به عزم مقامات سیاسی دو کشور و ۱۳ دیدار بین روسای جمهور ایران و آذربایجان در هفت سال گذشته، افزود: حاصل این دیدارها، امضای چندین سند همکاری بین دو کشور بوده است و وظیفه مهم ما اجرایی شدن این توافقات است.
معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان با اشاره با رشد ۱۸ درصدی تردد کالا در یکسال گذشته در کریدور شمال - جنوب گفت: حجم مبادلات و ترانزیت کالا در محور آستارا - آستارا هم, ۲۵ درصد در طول یک سال گذشته افزایش یافته است.
مصطفی یف همچنین از لزوم تسریع در ساخت پل خودرو گذر در مرز دو کشور و بر روی رودخانه آستارا چای تاکید کرد و افزود: پل کنونی در سال ۱۹۴۶ ساخته شده است و ظرفیت عبور خودروهای جدید و سنگین را ندارد و امیدواریم هرچه زودتر پل جدید جایگزین پل کنونی گردد و سند ساخت آن به امضای طرفین برسد.
معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان همچنین با اشاره به جنگ ۴۰ روزه با ارمنستان در منطقه قره باغ، از موضعگیری ایران در این بحران تجلیل کرد و افزود: دولت و مردم آذربایجان با رشادت و وحدت توانستند اراضی اشغال شده را بازپس گرفته و تمامیت ارضی خود را احیا کنند.
ترانزیت ریلی و جاده ای با آذربایجان توسعه می یابد
وزیر راه و شهرسازی از اتصال اتوبان آستارا - باکو به اتوبان رشت - آستارا - اردبیل در آینده نزدیک خبر داد و گفت: بزودی تفاهمنامه این اتصال و همچنین ساخت پایانه ریلی و پل جدید بر روی رودخانه آستارا بین دو کشور به امضا خواهد رسید.
آقای محمد اسلامی در پایان دیدار با شاهین مصطفی یف معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان افزود: در شرایطی که به علت شیوع بیماری کرونا روابط اقتصادی بیشتر کشورها محدود شد همواره روابط اقتصادی دو کشور سازنده و رو به پیشرفت بود و رکودی در روابط اقتصادی و ترانزیتی دو کشور ایجاد نشد.
وی افزود: جمهوری آذربایجان بخش مهمی از کریدور شمال - جنوب و اتصال کشورهای اوراسیا به دریاها محسوب میشود و برای توسعه همکاریهای ترانزیتی با آذربایجان، نیازمند ساخت یک ترمینال جدید خودرویی در مرز آستارا هستیم چراکه پایانه قدیمی موجود، کشش توسعه همکاریها را ندارد.
وزیر راه و شهرسازی همچنین از عزم دو کشور برای اتصال اتوبانهای ترانزیتی خود به یکدیگر خبر داد و افزود: اتوبان باکو - آستارا در آینده به اتوبان رشت - آستارا - اردبیل متصل خواهد شد تا ترانزیت جادهای دو کشور هم توسعه یابد.
آقای اسلامی همچنین با اشاره به اینکه در آینده نزدیک تفاهمنامه این اتصال و همچنین ساخت پل و پایانه خودرویی و ریلی دو کشور در آستارا امضا خواهد شد افزود: یکی از موارد توافق دو کشور در آینده نزدیک، تسهیل تردد کامیونهای ایرانی به خاک جمهوری آذربایجان بجای ترانشیپ و تخلیه کالاها در مرز و رساندن آن به مقصد در خاک این کشور است تا کالاها را بدون تخلیه به مقصد منتقل کنند و از ایجاد ضایعات کالایی و معطلی جلوگیری شود و کالا با کیفیت بهتری به مقصد برسد.
وزیر راه و شهرسازی همچنین با اشاره به جنگ جمهوری آذربایجان با ارمنستان گفت: به دنبال حضور شرکتهای ایرانی در فرصت بازسازی شهرهای تخریب شده از جنگ هستیم تا شرکتهای ایرانی بتوانند در این فرایند حضور پیدا کنند.
آقای شاهین مصطفی یف معاون نخست وزیر جمهوی آذربایجان هم در مصاحبه با خبرنگاران با اشاره به عزم مقامات سیاسی دو کشور برای توسعه روابط اقتصادی دو کشور، حمل و نقل و ترانزیت را یکی از محورهای مهم مذاکرات اقتصادی دو کشور در چهاردهمین کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور دانست و گفت: تلاش میکنیم سطح روابط اقتصادی و حمل و نقل دو کشور را همپای دوستی و فرهنگ و مذهب و رسوم مشترک دو ملت ایران و آذربایجان در بالاترین سطوح حفظ کنیم.
وی افزود: ایران و آذربایجان تعاملات سیاسی خوبی با یکدیگر دارند و نمونه شاخص و مهم آن، موضع ایران در جنگ قره باغ بود و امیدواریم در سایه این تعاملات و زمینههای فرهنگی و قومی و مذهبی بین دو ملت، این روابط گسترش یابد.
آقای مصطفی یف همچنین ساخت ترمینال باری ریلی و پل تردد خودرو بر روی رودخانه آستارا چای را زمینه ساز توسعه همکاریهای فیمابین دانست و گفت حداکثر تا یک ماه آینده این تفاهمنامه بین دو کشور امضا میشود.
وی همچنین از عزم کشورش برای ایجاد تسهیلات و شرایط برای تردد کامیونهای ایرانی بین ایران و آذربایجان خبر داد و افزود: آزادسازی مناطق اشغال شده در جنگ اخیر ظرفیتها و فرصتهای زیادی برای توسعه خدمات فنی مهندسی ایران و شرکتهای ایرانی ایجاد کرده است و از حضور این شرکتها در بازسازی مناطق تخریب شده در جنگ استقبال میکنیم.
توافق با آذربایجان برای حمل دو میلیون تن بار از طریق ریل در محور آستارا
مدیرعامل راه آهن جمهوری اسلامی ایران گفت: هدف توسعه همکاریهای ریلی با جمهوری آذربایجان، حمل دو میلیون تن کالا از طریق ریل بین ایران و این کشور است.
آقای سعید رسولی پس از امضای تفاهم نامه توسعه همکاری با جاوید قربان اف رئیس راه آهن جمهوری آذربایجان افزود: امسال به رغم شیوع بیماری کرونا و بسته شدن مرزها بین اکثر کشورهای جهان، مرز ریلی آستارا فعال بود و از نظر مبادله کالا نیز به یک رکورد خوب دست یافتیم.
معاون وزیر راه و شهرسازی افزود: قطعا این میزان مبادله کالا تا پایان سال افزایش بیشتری نیز خواهد یافت چراکه جمهوری اسلامی ایران از مزیت خدادادی که همان موقعیت ژئوپلتیکی است و در مسیر کریدور شمال - جنوب واقع شده، برخوردار است.
وی با اشاره به سطح خوب روابط و همکاریهای ریلی بین ایران و کشورهای همسایه گفت: چند روز قبل نیز در ترکیه دو سند همکاری برای ترانزیت کالا از طریق خاک ایران بین چین و اروپا و همچنین انتقال کالاهای ترکیه به افغانستان و پاکستان و بالعکس به امضا رسید و امروز هم بحثهای فنی مفصلی درباره افزایش همکاریهای ریلی با جمهوری آذربایجان داشتیم و مقرر شد در پروژه راه آهن مشترک که جمهوری آذربایجان در دست انجام دارد، هدف گذاری برای حمل ۲ میلیون تن بار انجام شود.
وی افزود: امروز همچنین اسناد همکاری و ضمایم سرمایه گذاری جمهوری آذربایجان در پایانه ریلی آستارا به امضا رسید که امضای این اسناد، سرمایه گذاری و مبادله کالا بین کشورهای همسایه را تسهیل و تسریع میکند.
پایانه ریلی غلات ایران و آذربایجان ظرفیت جابجایی کالا را دو برابر می کند
رئیس راه آهن جمهوری آذربایجان گفت: با تکمیل پایانه ریلی غلات و محصولات کشاورزی در مرز ایران با جمهوری آذربایجان، تا پایان سال جاری میلادی، حجم بار مبادله شده بین دو کشور به یک میلیون تن خواهد رسید.
آقای جاوید قربان اف پس از امضای تفاهمنامه همکاری با مدیرعامل شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران افزود: در سال گذشته میلادی ۴۸۰ هزار تن بار بین دو کشور جابجا شد و طبق برنامه ریزیهای انجام شده، پایانه غلات و محصولات کشاورزی دو کشور نیز تا پایان سال جاری میلادی در مرز دو کشور (آستارا) به بهره برداری خواهد رسید که با این اقدام، ظرفیت حمل بار از طریق ریل بین دو کشور به یک میلیون تن خواهد رسید.
وی با اشاره به تدابیر روسای جمهور ایران و جمهوری آذربایجان برای توسعه روابط اقتصادی و امضای الحاقیههای قراردادهای ریلی میان دو کشور در مراسم امروز، افزود: انتظار داریم این تفاهمنامه همکاری موجب توسعه و تسریع در اجرای پروژههای ریلی مشترک و تکمیل کریدور ریلی شمال - جنوب شود و از این طریق کشورهای مسیر و از جمله کشورهای اوراسیا از مزایای این امر بهرهمند شوند.
رئیس راه آهن جمهوری آذربایجان همچنین تصریح کرد: امضای تفاهمنامه همکاریهای ریلی موجب رشد چشمگیر همکاریهای اقتصادی دو کشور در آینده نزدیک خواهد شد.