پخش زنده
امروز: -
چرخ تولید در استان مرکزی در گیر و دار قوانین دست و پا گیر اداری معیوب مانده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز اراک؛ چرخ معیوب تولید در کارخانه های تامین کننده مواد اولیه نیمی از کارخانه های سازنده ظروف آشپزخانه سبب شده این واحدهای تولیدی تنها با نیمی از توان خود فعالیت کنند.
مشکلی که تنها منحصر به 25 کارخانه تولید تفلون دراستان مرکزی نیست و تعدادی از کارخانه های تولید ظروف نچسب دراستان هایی مثل لرستان و قزوین را هم درگیر کرده است.
صنعتگران سه واحد تولیدی ظروف در شهرک صنعتی ایبک آباد اراک معتقدند مشکل از جایی شروع شده که واحد تامین کننده مواد اولیه که چند خیابان بالاتر از کارخانه فعالیت دارد دچارمشکل شده است.
القصه...
سالن این کارخانه هایی که روزگاری با حجم تولید فراوان جای سوزن انداختن در آنها نبود اکنون خاک می خورند و یا فعالیت شان به حداقل ممکن رسیده است.
کارخانه کوشا تفلون و رستاک تفلون در استان مرکزی از جمله این کارخانه هاست.
یکی از این کارخانه داران می گوید: برای خرید و نصب تجهیزات کارخانه اش 60 هزار یورو هزینه کرده ولی الآن به علت مشکلات فراوان، میزان تولید بسیار پایین آمده و مجبوراست هر چند وقت یکبار کارخانه را تعطیل کند.
کاهش تولید به نصف ظرفیت...
اکنون حال و روز نیمی از صنعتگران تولید ظروف آشپزخانه در استان مرکزی وخیم است.
مدیر شرکت کوشا تفلون در استان مرکزی هم می گوید: ظرفیت تولید ظروف آشپزخانه در کارخانه اش هفتهای سه هزار سرویس است، اما با مشکلات موجود و در شرایط کنونی این رقم به هزار و 500 سرویس رسیده است.
این درحالی است که اکنون 50 واحد صنعتی در استان مرکزی ظروف آشپزخانه تولید می کنند و ممکن است رکود تولید به سراغ آنها هم برود.
فقدان مواد اولیه تولید...
فقدان مواد اولیه تولید موضوعی است که ظاهراً در چند کارخانه خارج از استان مرکزی هم گریبان تولید کنندگان کشور را گرفته است.
شاید بتوانم با پیگیری دقیق موضوع به سرنخهایی برسم، به همین دلیل به کارخانه آلومینیوم صداقت، تولید کننده مواد اولیه مورد نیاز کارخانه های ظروف آشپزخانه در شهرک صنعتی ایبک آباد اراک رفتم که تنها چند خیابان با کارخانه های تولید ظروف آشپزخانه فاصله دارد و نیاز کارخانه های پایین دستی را تامین می کند.
سرنخ هایی از مشکل...
شرکت ابتکار آلومینیوم صداقت یکی از قدیمی ترین واحدهای تولیدی خصوصی صنعتی است که از سال های گذشته با تولید ورق های آلومنیومی نیاز واحدهای تولیدی ظروف نچسب را تامین می کرد.
مدیر عامل این کارخانه می گوید: در حالی که این واحد ظرفیت تولید هزار و 200 تن محصول را دارد، اما اکنون تنها 35 تن محصول تولید می کند.
میرزایی علت این موضوع را کمبود برق مورد نیاز کارخانه می داند و می افزاید: این کارخانه تا زمانی که تنها یک محصول تولید میکرد مشکلی نداشت تا اینکه با استناد به مصوبه هیئت مقررات زدایی کسب و کار وزارت صنعت، معدن و تجارت کارخانه دوم را با هدف توسعه تولید و افزایش میزان اشتغال بومی در جوار کارخانه اول احداث کردیم.
بر اساس مصوبه هیئت مقررات زدایی کسب و کار باید از ظرفیت های خالی واحدهای تولیدی حداکثر استفاده برده شود، اما مشکل از آنجا شروع شد که تامین برق مورد نیاز برای کارخانه دوم میسر نشد.
برق، مشکل اصلی و اساسی...
مدیر کارخانه میگوید: برای راه اندازی کارخانه جدید 315 کیلو وات برق نیاز است و این یعنی هر 2 واحد صنعتی در مجموع به 530 کیلو وات برق نیاز دارند.
بنابراین تولید همزمان در 2 کارخانه امکان پذیر نیست و این به آن معناست که فعالیت یک کارخانه منوط به تعطیل بودن کارخانه دوم است.
و این شاید همان قوانین گاها دست و پاگیر اداری است، چهارچوب های خشک و بدون انعطافی که از دیدگاه صاحبان صنایع مانع اصلی توسعه تولید هستند و حرکت چرخ صنعت را کند و حتی گاهی متوقف می کنند آن هم در سالی که به فرموده رهبر معظم انقلاب به عنوان سال جهش تولید نام گذاری شده است.
ایجاد مناقشه بین صنعتگران و متولی برق...
مدیر کارخانه ابتکار آلومینیوم صداقت می گوید: برای واگذاری انشعاب برق به کارخانه دوم چندین بار به اداره برق مراجعه کردیم، اما نتیجهای در پی نداشته است.
این در حالی است که مدیر شرکت توزیع نیروی برق استان مرکزی واگذاری انشعاب برق به کارخانه دوم را از نظر ایمنی مجاز ندانسته و آن را غیر کارشناسی می داند.
مصوبه ای کارگشا، اما ناکارآمد...
در این میان 7 آبان امسال در کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید استان مرکزی مصوبه ای به تصویب رسید و قرار شد شرکت شهرک های صنعتی استان مرکزی نسبت به اختصاص خط برق جدید به این واحد صنعتی اقدام کند، که البته این مصوبه بنا به گفته مسئولان شرکت توزیع نیروی برق و شرکت شهرک های صنعتی استان مرکزی به علت مغایرت با آنچه که قوانین داخلی خود عنوان کرده اند تاکنون اجرا نشده است.
برای پیگیری مشکل این واحد تولیدی باید سری به چند دستگاه اجرایی می زدم و خب همین کار را هم کردم.
اختصاص انشعاب برق تنها به یک قرارداد...
مدیر عامل شرکت شهرک های استان مرکزی می گوید: بر اساس قوانین داخلی این سازمان برای هر واحد تولیدی تنها یک انشعاب برق اختصاص می یابد و این واحد تولیدی به علت رعایت نکردن نکات و قوانین ایمنی ساخت و ساز و حریم بین دو کارخانه مجاز به دریافت پروانه و انشعابی جدید نیست.
به گفته طیب میرزایی برای احداث 2 کارخانه در کنار هم نیاز به 3 هزار متر زمین است، اما این 2 کارخانه در زمینی به مساحت 2 هزار متر احداث شده است.
اما صنعتگران تولید ظروف آشپزخانه مدعی هستند که هم تجهیزات مجزا و هم سالن تولید مجزا دارند.
ظاهرا در این گیر و دار اکنون صنعتگران تنها دو راه پیش روی خود دارند:
• احداث پست زمینی برق که به گفته آنها هزینه گزافی دارد و از عهده آن بر نمی آیند
• دریافت پروانه مجزا برای کارخانه دوم و انشعاب مجزا
پاس کاری اداره های خدمات رسان...
مدیر کارخانه ابتکار آلومینیوم صداقت می گوید: با وجود پیگیریهای فروان، اما این مشکل همچنان با پاس کاری بین شرکت توزیع نیروی برق و شرکت شهرک های صنعتی استان مرکزی لاینحل باقی مانده است.
او از مسئولان خواست برای حفظ تولید و حمایت از صنعت با دقت و وسواس بیشتری این مشکل را بررسی و هرچه زودتر موانع ایجاد شده بر سر راه تولید در کارخانه تولید مواد اولیه ظروف در استان مرکزی را از میان بردارند.
حرف آخر...
اگرچه پس از مدت ها خون دل خوردن صنعتگران تولید ظروف آشپزخانه در استان مرکزی و پیگیری های مداوم آنها اکنون قرار شده برای تسکین موقت و سرپا نگه داشتن این کارخانه ها خط انشعاب برق فعلا تقویت شود که البته این موضوع، گشایش مد نظر صنعتگران نیست، اما تا زمان رفع کامل مشکل می تواند مرحمی بر این زخم عمیق باشد.
بی شک علاج واقعی زمانی است که صنعتگران به طور کلی مشکل تامین برق و از این قبیل را نداشته باشند و بتوانند در فضایی آرام و بدور از دغدغه های اینچنینی تنها به فکر تولید و دستیابی به اهداف و چشم اندازهای توسعه باشند.
نویسنده: سید احمد طباطبایی