شرایط قانونی سقط جنین چیست؟
مدیر کل پزشکی قانونی مازندران بر لزوم مراجعه به موقع افراد برای تقاضای صدور مجوز سقط درمانی تاکید کرد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیمای مرکز مازندران، مدیر کل پزشکی قانونی مازندران با بیان اینکه عدم صدور مجوز سقط جنین در بسیاری از موارد به علت مراجعه دیر هنگام متقاضیان به مراکز پزشکی قانونی است گفت: پزشکان باید در اولین فرصت، سلامت جنین را بررسی کنند.
دکتر علی عباسی با تاکید بر لزوم مراجعه به موقع افراد برای تقاضای صدور مجوز سقط درمانی افزود: پزشکان باید در اولین فرصت ممکن سلامت جنین را برررسی کنند، زیرا در صورت تاخیر در تشخیص، حتی در مواردی که اندیکاسیون سقط درمانی وجود داشته باشد، با گذشت مدت زمان مجاز (قبل از چهار ماهگی)، امکان صدور مجوز سقط درمانی وجود ندارد.
او بیان کرد: در مواردی که یک پزشک وجود نقص جدی در جنین را تشخیص بدهد و یا اندیکاسیونهای جنینی و سقط محرز باشد، باید در چهار ماهگی یا پیش از آن فرد را به مراکز پزشکی قانونی معرفی کند تا پس از بررسیهای لازم مجوز سقط درمانی صادر شود.
مدیر کل پزشکی قانونی مازندران یادآور شد: مجوز سقط جنین درمانی در صورت وجود نقص در جنین، بیماری مادر و در مواردی نادر هر دوی این مشکلات صادر میشود.
نگاهی به تعریف و قانون سقط درمانی
بر اساس تعاریف موجود، سقط جنین عبارت است از خروج جنین از رحم قبل از آن که جنین قابلیت حیات در خارج از رحم را داشته باشد.
در ایران بر اساس قانون مجازات اسلامی سقط جنین برای حفظ جان مادر قبل از ولوج روح مجاز است و در سال ۱۳۷۶ بر اساس فتوای مقام معظم رهبری اجازه سقط جنینِ مبتلا به تالاسمی ماژور قبل از ولوج روح و با مجوز پزشکی قانونی صادر شد.
در سال ۱۳۸۱ کمیته کشوری سقط جنین، آیین نامهای با ۴۹ مورد اندیکاسیون قطعی مادری و جنینی را برای سقط جنین درمانی پیشنهاد کرد و پس از آن در نگاه جامعه و مسوولین به این موضوع به عنوان یک مسئله بهداشتی تغییر ایجاد شد.
در حال حاضر طبق قانون مصوب مجلس شورای اسلامی در سال ۱۳۸۴ سقط درمانی با تشخیص قطعی سه پزشک متخصص و تأیید پزشکی قانونی، قبل از ولوج روح (چهار ماه) و با رضایت زن در دو مورد زیر مجاز شناخته شده است.
اول بیماری جنین که به علت عقب افتادگی یا ناقص الخلقه بودن موجب حرج مادر است و دوم، بیماری مادر که با تهدید جانی او توأم باشد.
بررسی علل عدم تایید درخواستهای سقط جنین منجر به شناسایی راهکارهایی میشود که از ارجاعات بیهوده به سازمان پزشکی قانونی برای انجام سقط درمانی - که استرس فراوانی را نیز برای مراجعه کننده و خانواده وی به دنبال دارد و حتی ممکن است باعث تأخیر در برنامه درمانی وی شود- جلوگیری میکند و باعث اجرای هرچه بهتر قانون سقط درمانی مصوب مجلس شورای اسلامی میشود.
بدیهی است که اجرای دقیق قانون سقط درمانی میتواند در بهبود وضعیت سلامت و بهداشت جامعه نقش قابل توجهی داشته باشد.
مدارک لازم و مراحل صدور مجوز
متقاضیان سقط درمانی تا پیش از چهار ماهگی میتوانند با ارایه مدارک لازم شامل شناسنامه زن و شوهر، سه قطعه عکس تمام رخ، تصویر صفحه اول و دوم شناسنامه ها، معرفی نامه از پزشک متخصص معالج به همراه سونوگرافی معتبر و پرداخت تعرفه تعیین شده به مراکز پزشکی قانونی مراجعه و نسبت به دریافت مجوز سقط اقدام کنند البته حضور زوجین در این معاینه الزامی است.