خودشیرینی های پمپئو بنام ترامپ به کام نتانیاهو
نقش پمپئو در بسیاری از اقدامات ضد ایرانی و منطقه ای ترامپ را نمی توان نادیده گرفت چرا که از زمان مسوولیت او در وزارت امور خارجه امریکا, این ارگان سیاسی به یک ارگان نظامی و امنیتی تبدیل شد.
از زمانی که دونالد ترامپ به طور مشکوک در انتخابات سال 2016 پیروز شد و قدرت را در دست گرفت خیلی ها یا استعفاء دادند و یا برکنار شدند و یا به نحو دیگری صحنه را ترک کردند. در این میان مایک پمپئو از معدود افرادی است که از زمان انتصاب به مقام وزارت امورخارجه بعد از برکناری ریکس تیلرسون همچنان در این سمت باقی مانده و حتی در روزهای پایانی دونالد ترامپ نیز براقدامات خود سرعت بخشیده است.
اگر ترامپ به واسطه داماد یهودی اش ازصهیونیست ها حمایت می کند که به همین دلیل هم مورد حمایت اوانجلیست های امریکایی است اما پمپئو خود از اوانجلیست هاست و خود را از صهیونیست ها هم صهیونیست تر می داند و از زمانی که عهده دار وزارت امورخارجه شده عملا آن را به وزارت امورخارجه رژیم صهیونیستی تبدیل کرده و به اسم و هزینه امریکا برای پیشبرد طرح های ضد صلح نتانیاهو تلاش کرده است.
طرح انتقال سفارت امریکا از تل آویو به بیت المقدس، جایگزین کردن طرح دو دولت با یک دولت صهیونیستی ، الحاق جولان سوریه به فلسطین اشغالی و تغییر نقشه جغرافیایی وزارت امورخارجه امریکا، تشدید تحریم های ضد ایرانی، تحریک و تشویق ترامپ به صدور فرمان ترور سردار سلیمانی و مشارکت در نشست نئوم با حضور نتانیاهو و محمد بن سلمان که در آن فرمان ترور شهید فخری زاده صادر شد، کمک به عادی سازی روابط میان رژیم صهیونیستی و برخی از کشورهای عربی قبل از خلع ترامپ از قدرت تنها بخشی از خدمات رایگانی است که پمپئو با نام و هزینه امریکا به نفع رژیم صهیونیستی و دولت و شخص نتانیاهوانجام داده است .
اگر این اقدامات بنام ترامپ تمام شده اما این پمپئو بوده که نقش کلیدی در بستر سازی این اقدامات انجام داده که برخی از آنها همانند مشارکت در ترورها کاملا برخلاف حیطه و مسئولیت وزارت امورخارجه بوده است و در واقع پمپئو با توجه به سابقه فعالیتی که پیش از این در سازمان اطلاعات مرکزی امریکا موسوم به سیا داشت در عمل از پوشش وزارت امورخارجه برای پیگیری اقدامات امنیتی و تروریستی استفاده کرده است و شاید هیچ دوره ای به اندازه دوران پمپئو وزارت امورخارجه امریکا تا این اندازه از حوزه مسئولیت و اختیارات خود خارج نشده بود.
در واقع وزارت امورخارجه امریکا در دوران دو ساله پمپئو فاصله خود را با سازمان سیا و وزارت دفاع کم کرد و از یک ارگان سیاسی به یک ارگان نظامی و امنیتی تبدیل شد و این دقیقا همان تحولی بود که درفلسطین اشغالی رخ داد و عملا موساد جایگزین وزارت امورخارجه شد. با این اوصاف وزارت امورخارجه امریکا ازجمله نهادهایی است که بعد از خلع ترامپ از قدرت به یک تحول ساختاری و محتوایی نیاز دارد و بازگرداندن امور به پیش از ترامپ و پمپئو از اولویت های اساسی در این زمینه است.
حال سوالی که باقی می ماند این است که آیا کسانی همچون پمپئو که در خلال چند سال گذشته برخلاف قوانین بین المللی و رویه داخلی عمل کرده اند بدون پیگرد باقی خواهدماند یا اقداماتی علیه آنها صورت خواهد گرفت؟ بی تردید اگر این اقدامات بدون پیگرد بماند هیچ تضمینی برای جلوگیری از تکرار آن وجود نخواهد داشت و ترامپیست ها و اوانجلیست ها در فرصت بعدی باز برای تغییرات بنیادی به نفع صهیونیست ها خیز خواهند برداشت.
--------------------------------------------------
احمد کاظم زاده