پخش زنده
امروز: -
دکتر رضایی پور میگوید: برای حفظ سلامتی، لازم است سرشب بخوابیم و پیشاز طلوع خورشید برخیزیم و از خواب روز هم تاجای ممکن بپرهیزیم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، طب ایرانی، سلامتی انسان را در شش چیز میداند. از نظر حکمای ایرانی، این شش اصل، همارزش و همپایهاند و هرکدام در جایگاه خودشان، مهم هستند. اما در گفتاری از حکیم ابنسینا، مهمترین تدابیر حفظ تندرستی، بهترتیب ورزشکردن، رعایت اصول خوردن و آشامیدن، و خواب و بیداری مناسب دانسته شده است.
در واقع برای آن که حالمان خوب باشد باید از خیلی چیزها مراقبت کنیم. یکی از آنها خوابمان است. در سبک زندگی جدیدی که عصر ماشینی برایمان تعریف کرده به هم ریختگی ساعت خواب و افراط و تفریط در ساعت خواب بسیار رایج شده. آنچه میتواند تاثیر مستقیم بر سلامت روح و جسم، و روابط شخصی مان با دیگران داشته باشد.
دکتر ناصر رضایی پور، متخصص طب سنتی میگوید: ” امروزه دقیقاً همین سه اصل مختل شده اند؛ ورزش و فعالیت بدنی بسیار کمرنگ شده، خیلی از ما به اصول خوردن و آشامیدن توجه نمیکنیم و بهداشت خواب هم مورد توجه کافی قرارنمیگیرد“. این متخصص طب سنتی ادامه میدهد: ” در گذشته، پدران و پدربزرگان، مادران و مادربزرگان ما، خیلیزود میخوابیدند و خیلیزود از خواب بیدار میشدند و حد تعادل در خواب را رعایت میکردند، ولی امروزه متأسفانه با گسترش شبکههای تلویزیونی و فضای مجازی و همچنین تغییر سبک زندگی، معمولاً افراد تا پاسی از شب، بیدارند و از آن طرف مجبورند زود بیدار شوند؛ همین هم باعث میشود کمخواب شوند و احتمالاً مجبور میشوند در طول روز هم بخوابند که خودش موجب ناخوشی و بیماری است؛ یا اینکه مجبور میشوند تا ساعات زیادی پساز سحر بخوابند که این هم در جای خود مضر است“.
دکتر رضایی پور تاکید میکند: ” برای حفظ سلامتی، لازم است سرشب بخوابیم و پیشاز طلوع خورشید برخیزیم و از خواب روز هم تاجای ممکن بپرهیزیم. خواب درست و بهجا، نقش بسیار مهمی در سلامتی ما بازیمیکند“.
این پزشک طب سنتی درباره زمان درست و دقیق خوابیدن توضیح میدهد: ” زمان هضم اولیه و خروج مواد غذایی مختلف از معده متفاوت است، ولی میتوان متوسط آن را ۲ تا ۳ ساعت درنظرگرفت. خواب پیش از عبور غذا از معده و سبکشدن آن، معمولاً موجب احساس ورم یا کشیدگی در معده و یا نفخ میشود. خیلیها بهویژه اگر شام سنگینی بخورند و به فاصله کمی بخوابند، رویاهای آشفته یا ترسناکی میبینند که ناشی از همین مشکلات گوارشی است“.
دکتر رضایی پور اضافه میکند: ” خوابیدن، هم در حالت پری معده اشتباه است و هم در حالت خالیبودن آن. خوابیدن با گرسنگی، مانند خواب پساز نماز صبح، نیز موجب ضعف و تحلیل معده میشود“.
به گفته این متخصص طب سنتی بهترین زمان خواب، حدود ساعت ۹ شب تا ساعت ۴ صبح است. دکتر رضایی پور ضمن اشاره به پژوهشهای جدید هم تاکید میکند:” ثابتشده که در چند ساعت پیش از نیمه شب، یعنی همان حدود ۹ تا ۱۰ شب، سطح کورتیزول خون کاهش مییابد تا بدن در وضع آرامش قرار گیرد. خواب در این زمان، باعث راحتی و هوشیاری بیشتری در زمان بیداری خواهد شد. این همان موضوعی است که در آیات ۱۰ و ۱۱ سوره نباء نیز به آن اشاره شده که ما شب را مایه آرامش و سکون شما و روز را زمان زندگی و کار قرار دادیم“.