روشهای مختلف و شرایط خاصی برای دریافت معافیت وجود دارند که باید فرد این شرایط را دارا باشد، یکی از روشهای کسب معافیت، کفالت پدر است
به گزارش گروه وب گردی
خبرگزاری صدا و سیما، تمام مردان سرزمین ایران بعد از سن ۱۸ سالگی مشمول خدمت سربازی میشوند، اما اغلب مشمولان به دنبال روشهایی برای فرار از این وظیفه و گرفتن معافیت هستند، راهکارهای مختلفی برای گرفتن معافیت وجود دارد، یکی از این روشها کفالت پدر است که شرایط خاص خود را دارد.
اغلب مشمولان خدمت سربازی در ایران به دنبال روشهایی هستند که بتوانند با استفاده از این روشها معافیت گرفته و به سربازی نروند. روشهای مختلف و شرایط خاصی برای دریافت معافیت وجود دارند که باید فرد این شرایط را دارا باشد، یکی از روشهای کسب معافیت، کفالت پدر است که در این مطلب با شرایط آن آشنا خواهیم شد.
شرایط دریافت کفالت پدر
در ایران از سربازی با عنوان خدمت سربازی یاد میکنند که بر طبق قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تمام مردان بالای ۱۸ سال ایرانی به جز موارد استثنا، را شامل میشود. گذراندن دوره سربازی برای کلیه مشمولان اجباری بوده و است و مشمولین قبل از پایان دوره سربازی از انجام دادن هر نوع خدمات دولتی و استفاده از برخی خدمات شهروندی محروم میگردند، مگر اینکه مدرک معافیت موقت داشته باشند. بیشتر مشمولان خدمت سربازی به دنبال روشهایی برای کسب معافیت هستند تا به خدمت سربازی نروند. روشهای مختلفی برای کسب معافیت سربازی وجود دارد که شامل موارد زیر میشود:
معافیت کفالت
معافیت پزشکی
معافیت تحصیلی
معافیت خاص
در این مطلب میخواهیم با معافیت کفالت پدر و شرایط آن به طور کامل آشنا شویم، اگر به دنبال گرفتن معافیت پدر هستید، همراه ما باشید.
بیشتر بخوانید:
کفالت پدر
کفالت پدر بر دو نوع است، کفالتی که با توجه به سن پدر محاسبه میگردد، در صورتی که سن پدر بالاتر از ۷۰ سال تمام باشد، معافیت شامل حال او خواهد شد و کفالتی که با توجه به بیمار بودن پدر اختصاص مییابد و شرایط سنی در آن وجود ندارد. در مورد کفالت بالای ۷۰ سال مه توضیح خاصی وجود ندارد و با رسیدن سن پدر به ۷۰ سال شامل حال فرزند میگردد، اما در مورد بیماری، در ادامه با انواع بیماریها و شرایط کفالت پدر آشنا میشویم.
انواع بیماری ها، نقض عضو، معلولیت و یا محجوریت با توجه به تبصرههای ۱و ۴ ماده ۴۴ قانون خدمت وظیفه عمومی در اظهار نظر شورای پزشکی در مورد نیازمندی بستگان مشمول به مراقبت و یا ناتوانی آنها در مراقبت از مکفول ملاک میباشد که در ادامه آمده است: (یعنی شرایطی پدر باید داشته باشد تا پسر معاف گردد)
ضعف شدید جسمی: یا کاشکسی که بنا به دلایل و نواقص و معایب مختلف ایجاد شده باشد و توان جسمی فرد را به حدی کم کرده باشد که شخص مورد معاینه (پدر) نتواند بدون کمک دیگری کارها، حوائج و تکالیف روزانه را انجام دهد و نیاز به کمک فرد دیگر داشته باشد و همچنین عملا در مراقبت از دیگران ناتوان شده باشد.
دیابت شیرین مزمن: دارا بودن دیابت شیرین مزمن که به درمان مقاوم است و با عوارض پیشرفته چشمی، عصبی یا کلیوی و اختلال در عملکرد روزانه همراه باشد.
آکرومگالی، ژیگانتیسم، کوشینگ، آدیسون: هر کدام از این موارد به شرطی که پیشرفته باشند و عوارض جسمی یا روانی و یا علائم بالینی برای شخص ایجاد گرده باشند، به همراه سوابق معتبر پزشکی و تایید متخصص غدد داخلی.
بررسی شروط کفالت پدر
بیماریهای مزمن پوستی شدید: در صورتی که شدید، گسترده باشند و مقاوم به درمان و همچنین باعث اختلال در عملکرد زندگی فرد شده باشند و تایید متخصص مربوطه را نیز داشته باشند، همچنین فرد سابقه بستری در مراکز بیمارستانی را به مدت ۳ بار در بیمارستانها و یا مراکز نیروهای مسلح داشته باشد.
اسکار و کلوئید ناشی از سوختگی: که باعث اختلال در عملکرد حداقل ۲ اندام به طور کامل شده باشد و یا بیشتر از ۵۰ درصد بدن را در بر گرفته باشد و همچنین تمایل به زخم شدن و چسبندگی به اطراف را داشته و باعث اختلال در عملکرد فرد شود.
انواع نوروپاتی و میوپاتیهای اولیه و ثانویه: که در مراحل استقرار یافته و پیشرفته باشند که منجر به ناتوانی و اختلال در ایستادن و حرکت شده اند.
همی پلژی، پاراپلژی یا کوادری پلژی: که باعث ناتوانی و اختلال در عملکرد روزانه فرد شده باشند.
پارکینسون: بیماری پارکینسون که در مراحل پیشرفته باشد و علائم بالینی واضح داشته و همچنین باعث ایجاد اختلال در عملکرد روزانه فرد شده باشد که متخصص آن را تایید نماید.
دمانس یا آلزایمر: در صورتی که بیماری در مرحله پیشرفته باشد و علائم بالینی واضحی داشته و در عملکرد روزانه اختلال ایجاد نموده باشد، به همراه تایید متخصص بیماریهای اعصاب و روان.
مولتیپل اسکلروزیس استقرار یافته: که با نقص نورولوژیک شدید ناتوان کننده و یا عود کننده همراه شده باشد که در عملکرد فرد اختلال ایجاد میشود.
صرع گراندمال: جنرالیزه مقاوم به درمان با مصرف حداقل دارو، اگر حداقل فرد ۵ سال سابقه بیماری داشته و در عملکرد روزانه اش اختلال ایجاد شده باشد. با شرط ثابت شدن از مراکز درمانی نظامی و یا دانشگاهی.
ضایعات عروقی مغزی: کلیه ضایعات عروقی و مغزی به همراه نقض یا علائم عصبی شدید با عارضه پایدار که باعث ناتوانی و اختلال در عملکرد روزانه فرد شده باشد.
بیمارهیهای روانی مزمن: که شدید و مقاوم به درمان باشند مثل اختلال سایکوتیک، خلقی و دو قطبی که سابقه حداقل سه مرتبه بستری در بیمارستانهای روانپزشکی دانشگاهی و یا نیروهای مسلح را داشته باشند به همراه تایید پزشک.
انواع نقص عقلانی و کند ذهنی ها: عقب ماندگیها با ضریب هوشی زیر ۳۵، به همراه اختلال عملکرد رفتاری و اجتماعی همراه با تایید مرکز تخصصی نظامی یا دانشگاهی.
بیماری ها، تروماها و اعمال جراحی ستون فقرات: تمام بیماری ها، تروماها و اعمال جراحی که بر روی ستون فقرات انجام شده باشد و باعث نقص عصبی حرکتی همراه با حسی استقرار یافته در دو اندام و یا اختلالات اسفنکتری به همراه فقدان ارزش کاری یک اندام شده اند.
جراحی مغز: هر نوع عمل جراحی انجام شده روی مغز که عارضه پایدار و ناتوان کننده بعد از عمل ایجاد کرده باشند.
شروط مبنی بر کفالت پدر
بیماری مزمن و انسداد شدید ریه: اگر به همراه FEV۱ کمتر از ۴۰ درصد بوده و غیر قابل درمان باشند.
سابقه جراحی ریه و قفسه صدری: که باعث FEV۱ کمتر از ۴۰ درصد به شکل پایدار شده باشند.
قطع یا از کار افتادگی اندام فوقانی:
قطع کامل هر دو دست از قسمت مچ به بالا و یا قطع کامل یک دست از قسمت مفصل کتف، قطع شدن پنج انگشت به شکل کامل همان قطع دست از مچ تلقی میگردد.
قطع کامل یک پا از مفصل هیپ و یا قطع هر دو پا از بالای مچ پا
قطع یک پا و یک دست هر دو از قسمت بالای مچ
نارسایی مزمن کبد عارضه دار و یا سیروز پیشرفته کبد
بیماری التهاب مزمن و شدید روده: مانند کرون، کولیت اولسرو که با توجه به درمان بهبود نیافته و با مداخله جراحی نیز همچنان فعال باشند و در عملکرد فرد اختلال ایجاد نموده باشند.
کولیستومی دائمی: با تایید متخصص مربوطه
بدخیمیهای بدن: تمامی بدخیمیهای بدن که پیشرفته و مقاوم به درمان بوده و باعث ناتوانی فرد شوند. سرطانهای قابل درمان و محدود که متاستاز نداده و عوارض ندارند شامل این بند نمیگردند.
تومورها و آدنوپاتیهای مزمن: که غیر قابل درمان مدیاستن بوده و با علائم فشاری بر مدیاستن همراه بوده و در عملکرد روزانه فرد اختلال ایجاد نموده باشند.
اختلالات انعقادی به شکل هموفیلی A یا B یا اختلالات خونریزی دهنده شدید: اگر مقدار فاکتور انعقادی کمتر از ۱ درصد باشد و باعث اختلال در عملکرد فرد شود.
نارسایی کلیه: نارسایی مزمن کلیه با GFR زیر ۱۰ و یا نیاز به دیالیز دائم و یا پیوند کلیه وجود داشته باشد.
کلیه عملهای جراحی در سراسر دستگاه ادراری: که باعث تغییر دایمی مسیر ادراری شده باشد و انواع پیوندها مثل پیلوستومی، نفروستومی، اورتروستومی- جلدی و سیستوستومی.
فیستولهای مثانه به رکتوم: که غیر قابل درمان باشند.
برداشتن کامل مثانه
کلیه: برداشتن هر دو کلیه یا پیوند کلیه و یا برداشتن یک کلیه با وجود اختلال در عملکرد کلیه مقابل.
مشکلات بینایی: فقدان در هر دو چشم یا اینکه هر دو چشم فاقد بینایی باشند. همچنین اگر بنا بر هر علتی دید هر دو چشم در مجموع کمتر از ۳۰ درصد دید یک چشم باشد، شامل میشود.
کری کامل یا کاهش شنوایی: اگر با وجود درمان و اصطلاحات لازم مثل استفاده از سمعک مقدار کاهش شنوایی در هر دو گوش، هر گوش به شکل جداگانه بیشتر از ۷۰ دسی بل باشد.
کری ولالی: همراه با تایید متخصص گوش و حلق و بینی از مراکز درمانی نظامی یا دانشگاهی.
عملهای جراحی و بیماریهای حلق و حنجره مادرزادی یا اکتسابی: که اصلاح پذیر نباشند و باعث اختلال دائم در صحبت و تغذیه شده اند مانند فیستول غیر قابل اصلاح تراشه به مری.
بیماریهای مادرزادی، اکتسابی، تومورال یا التهابی قلبی، آئورت و دیگر سرخرگ ها: مانند کوارکتاسیون، آنوریسم ها، اتساع سرخرگهای ریوی، کانال آرتریل باز، تنگی شریان ریوی اصلی، فیستولهای شریانی وریدی در صورتی که عارضه دار باشند و غیر قابل اصلاح باشند و با جراحی و اختلال در عملکرد روزمره فرد همراه باشند.
بیماریهای عروق کرونر: (انفارکتوس میوکارد و آنژین صدری) که با توجه به درمانهای لازم باعث نارسایی قلبی با EF زیر ۳۵ درصد شده و در عملکرد روزانه فرد اختلال ایجاد نموده و به تایید مراکز درمانی یا دانشگاهی رسیده باشند.
نارسایی پیشرفته قلبی: همراه با علائم بالینی واضح که با وجود درمانهای لازم EF زیر ۳۵ درصد باشند.
عملهای پیوند عروق کرونر یا تعویض دریچههای قلب و یا گذاشتتن پیس میکرهای دائمی: که با انجام عملهای جراحی و درمانهای لازم، نارسایی قلب با فشار سهمی کمتر از ۳۵ درصد در آن وجود داشته باشد.
آریتمیها و بلوکهای قلبی: که با وجود درمان لازم باعث نارسایی قلبی با EF زیر ۳۵ درصد شده باشند و امکان عملکردهای روزانه وجود نداشته باشد.
کاردیومیو پاتی هیپرتزفیک مقاوم به درمان و عارضه دار: که باعث اختلال در عملکرد روزانه فرد شده باشد.
افزایش اولیه یا ثانویه فشار خون شریان ریوی: همراه با نارسایی قلبی یا EF زیر ۳۵ درصد به هر علتی که باشد.
اختلالات عروقی: که باعث فلبیت همراه با ورم شدید و مزمن اندام شده باشد و اندآرتریت مسدود کننده که باعث اختلال در عملکرد روزانه فرد شده باشند. اما اگر فرد اعتیاد به مواد تزریقی داشته باشد و مشکل فلبیت او به خاطر این باشد شامل او نخواهد شد.
آرتریتهای مزمن شدید و ناتوان کننده: که با تغییر در شکل استخوانها همراه باشند و جمود در مفاصل بزرگ (بیشتر از یک مفصل) و ستون فقرات که از فعالیتهای روزانه پیشگیری کنند.
جذام: در صورت تشخیص متخصص پوست و تایید مراکز مبارزه با جذام در مرحله ایزوله شدن بیمار، تا وقتی که خطر واگیر بودن بیماری وجود داشته باشد.
مبتلایان به سل ریوی یا خارج ریوی: در صورت فعال بودن و مقاوم به درمان بودن بعد از تمام شدن دوره درمان که باعث محدودیت و یا از کار افتادگی شود البته با تایید مراکز تخصصی مربوطه.
ابتلا به اچ آی وی: در صورت اثبات و با حداقل یک آنتی HIV و Pcr مثبت به همراه عوارض و ایجاد اختلال در عملکرد روزانه فرد.
عقب ماندگی ذهنی شدید: و عمیق و یا بیماری روانی شدید، مزمن و ناتوان کننده و مقاوم نسبت به درمان مثل سلیکوز که اشخاص مبتلا به آن محجور شناخته گردند.
معافیت کفالت پدر بیمار
شرایط معافیت کفالت پدر بیمار به این معنا میباشد که پدر فرد مشمول به خاطر بیماریهای مانند مشکلات قلبی، دیسک کمر و … با تایید شورای پزشکی معتبر این امکان را فراهم مینماید که تنها فرزند پسرش معافیت کفالت پدر از طریق بیماری قلبی یا دیسک کمر را دریافت کند. یعنی شرایط کفالت پدر وقتی محیا میشود که فرد مشمول تنها فرزند ذکور خانواده باشد.
معافیت کفالت پدر همانطور که مشخص است به معنای معافیت پدر از کار افتاده میباشد، زیرا امکان دارد پدر بیمار فرد شامل شده از کار افتاده باشد. البته معافیت کفالت مادر نیز به همین روش است، ولی شرایط سن در ان وجود ندارد.
سن پدر بالای ۶۵ سال
فقط فرزند پسر سالم بالای ۱۸ سال پدرانی که بیشتر از ۷۰ سال سن داشته باشند، میتوانند معافیت کفالت ۶۵ سال را بگیرند. در رابطه با سن پدر فرد مشمول شده برای معافیت باید یادآوری نماییم که با توجه به قوانین جدید دریافت کفالت پدر، افرادی که پدرشان کمتر از ۷۰ یال باشد نیز شامل معافیت میشود، البته پدر فرد باید بیمار یا از کار افتاده باشد و شرایط او تایید شده باشد.
کفالت پدر در صورت داشتن برادر
حال میخواهیم بدانیم که معافیت پدر با وجود داشتن برادر امکان پذیر است یا نه؟ در شرایط معافیت کفالت پدر با توجه به دفترچه نظام وظیفه عمومی فرد مشمول باید تنها فرزند پسر خانواده باشد و اگر برادر ارشد یا بالاتر از ۱۸ سال داشته باشد، با توجه به تشخیص شورای پزشکی برای کفالت باید برادر او به خاطر بیماری توانایی سرپرستی از پدر را نداشته باشد. با این وجود معافیت کفالت با دارا بودن برادر انجام میپذیرد.
پدر بیمار
همانطور که اشاره شد از شرایط اولیه معافیت کفالت پدر، سن پدر است که سن پدر باید بالاتر از ۷۰ سال باشد و یا با توجه به تایید شوری پزشکی با وجود داشتن سن کمتر از ۷۰ سال نیاز به مراقبت پزشکی داشته باشد.
همچنین از دیگر شرایط کفالت پدر این است که فرد مشمول تنها فرد پسر بالای ۱۸ سال خانواده باشد و مشمول غیبت سربازی نداشته باشد.
مدارک مورد نیاز
مشمولان برای تقاضا دادن معافیت کفالت باید مدارک مورد نیاز مبنی بر بیماری یا سن پدر و مدارک عنوان شده را ارائه دهند. در ابتدا باید مدارک اولیه تهیه شده و به سازمان نظام وظیفه عمومی تحویل شود. به منظور اطلاع دقیق از مدارک با مشاوران در این زمینه تماس بگیرید. مدارکی مثل کپی شناسنامه، کارت ملی فرد مشمول و پدر او و همچنین برگ شماره ۵ دفترچه نظام وظیفه عمومی و دیگر مدارک باید آماده و تحویل شود. بعد از تحویل مدارک زمانی تعیین میشود و جلسهای برای رسیدگی تشکیل خواهد شد و در صورت تایید مدارک و صحت اطلاعات فرد شامل معافیت میشود.
کفالت پدر بزرگ
معافیت کفالت پدر بزرگ نیز دارای شرایط خاص خود است و فرد مشمول باید تنها نوه پسر سالم بالایی ۱۸ سال باشد و فرزندان او فوت شده باشند؛ و صلاحیت او برای نگهداری از پدر بزرگ به تایید شورای پزشکی نیروی انتظامی رسیده باشد.
شرایط معافیت در حالت کلی
با توجه به مطالب ارائه شده در بالا تقریبا با تمام شرایط کفالت پدر آشنا شدیم، اما میخواهیم جمع بندی کلی در مورد این شرایط داشته باشیم:
-در صورتی که فرزند پسر خانواده تنها فرزند باشد، نمیتواند از کفالت پدر استفاده کند، به جز مواردی که سن پدر ۷۰ سال تمام باشد، پدری که بیمار باشد و بیماری او ثابت شده باشد و همچنین سن فرد مشمول بالای ۱۸ سال باشد.
-تاثیر تغییرات سنی در شناسنامه پدر فرد مشمول
-تاریخ مدت زمان کفالت پدر
-چگونگی وضعیت فرزندان در زمان معافیت کفالت پدر
-فرزندی که سرپرستی مادر بدون شوهر را داشته باشد و تنها فرزند خانواده باشد.
-برادری که سرپرستی خواهر مجرد فاقد پدر را داشته باشد.
-نوهای که سرپرستی پدربزرگ یا مادربزرگ بر عهده او باشد.
-اشخاصی که دارای فرزند کوچک باشند و همسرشان فوت شده باشد تا زمانی که ازدواج نکرده باشند میتوانند از شرایط استفاده نمایند.
-فرزندان و خانواده شهدا و مفقود الاثرها تحت کفالت پدر بوده و معاف هستند.
من پدرو 55ساله است و دیسک از سه ناحیه پاره شده و توانایی کار نداره و برادر بزرگم مشکل اعصاب دارد
ایا من از سربازی معاف میشوم؟
من پدرم دچار بیماری مزمن شده
و دوتا برادر بزرگ تر از خودم دارم که خدمت کردن
و سن پدرم ۶۳ ساله
و خودمم الان ده ماه خدمتم
آیا میشه معاف شد؟؟
من یک نوجوان ۱۶ ساله هستم.مادم ۳ سال است که فوت شدند و من و پدرم با هم زندگی میکنیم.پدرم وقتایی کار میکند و در اصل من نون آور خونه هستم.سن پدرم هنگام سربازی من ۶۰ ساله میشود.پدرم ناتوان است و نمیتواند کار کند.
آیا با این شرایط من میتوانم معاف شوم؟
ممنون میشم راهنمایی کنید..
من یک نوجوان ۱۶ ساله هستم.مادم ۳ سال است که فوت شدند و من و پدرم با هم زندگی میکنیم.پدرم وقتایی کار میکند و در اصل من نون آور خونه هستم.سن پدرم هنگام سربازی من ۶۰ ساله میشود.پدرم ناتوان است و نمیتواند کار کند.
آیا با این شرایط من میتوانم معاف شوم؟
ممنون میشم راهنمایی کنید..
اگر سن پدر 90 سال باشد. و من دارای 2 برادر بزرگتر که صاحب خانه و خانواده خود هستن. از یک مادر دیگه باشم
ومن تنها پسر خانواده از مادر اصلی خودم هستم.
ایا امکان دریافت معافیت به عنوان تنها پسر خانواده را دارم.
ممنون میشم راهنمایی کنید.
من پدری بیمار دارم ،
و دو برادر کوچکتر از خودم هم دارم که به ۱۸ سال نرسیده اند.
آیا شرایط کفالت پدر بیمار شامل من خواهد شد؟؟
من ۱۸سالم شده و مادرم فوت شده وهنوز۱سال هم نشده یه خواهر بزرگتر داررم که ازدواج کرده و ازما جدا شده پدرم ۵۱سالشه آیا من از خدمت معاف میشم؟؟؟؟
ممنون میشم راهنماییم کنید
۸تا داداش دارم که همگی رفتن سر خونه زندگیشون.من خودم البته در حال حاضر
عقد کردم آیا معاف میشم؟
کبدش هم الان نیاز به پیوند داره
میتونم معافی بگیرم؟؟
۴ سال فراز از خدمت سربازی ، یعنی فقط آموزشی رو کامل کردم دیگه خودم معرفی به یگان خدمتی نکرده ام ، به دلیل مراقبت از پدر دیالیز و مادر بیمار ، و فقط من با پدر ومادرم تو خونه زندگی میکنم ، ۳ برادر بزرگتر ازمن دارم و جدا از خونه و خونه هاشون دوره ..
امکان معاف شدن دارم ؟؟؟
لطفاً جواب بدید خیلی ممنوم.
و یکی از چشم هاش نابینا و دیگری ضعیف هست در عین حال کارمند هست اما توانایی کار های منزل رو ندارد