پخش زنده
امروز: -
ایران یکی از چهار کشور برتر دنیا در درمان ناباروری است و متخصصان بر این باورند که ناباروری در عصر امروز معنایی ندارد و ۹۰ درصد زوجین نابارور میتوانند صاحب فرزند شوند.
به گزارش خبرنگار حوزه سلامت گروه علمی فرهنگی هنری خبرگزاری صدا و سیما، سال گذشته نخستین بار در تاریخ کشور میزان نرخ رشد جمعیت به کمتر از یک درصد رسید، این درحالیست که نرخ رشد جمعیت در سال ۱۳۹۰ یک و ۲۹ صدم درصد، در سال ۱۳۹۵ به یک و ۲۴ صدم درصد و در سال ۹۸ به کمتر از یک درصد رسید که به رغم تاکیدات رهبر معظم انقلاب، هیچ مسئول و نهادی در کشور به این خطر بزرگ توجه نمیکند.
در حدود ۶۰ سال گذشته جمعیت دنیا ۵ سال و جمعیت ایران ۱۰ سال پیرتر شده است. با تداوم روند کنونی پیش بینی میشود تا ۲۰ - ۲۵ سال آینده نرخ رشد جمعیت ایران به عدد صفر درصد سقوط کند و در ۳۰ سال آینده ایران، پیرترین کشور جهان میشود به طوریکه از هر سه نفر تقریبا یک نفر بالای ۶۰ سال خواهد بود.
حالا با این کاهش نرخ رشد جمعیت باید به سه و نیم میلیون زوج ناباور که خواهان فرزندآوری هستند توجه ویژه داشت. زوجینی که علاوه بر درد بی فرزندی با درد هزینههای سنگین درمان نیز در جدال هستند.
آقای دکتر علی صادقی تبار، مدیر مرکز فوق تخصصی درمان ناباروری و سقط مکرر ابنسینا، از زیرمجموعه جهاد دانشگاهی میگوید: میانگین هزینه درمان ناباروری از هفت میلیون تا ۱۳ میلیون و در مواردی که نیاز به کارهای تخصصی برای جنین باشد تا ۳۰ میلیون تومان هزینه دارد البته این اعداد برای یک دوره درمان است و گاهی نیاز است زوجین تا ۳ مرتبه درمان خود را ادامه دهند.
وی میافزاید: این هزینه شامل کارهای کلینیکی از معاینه و آزمایشگاه و دارو و سونوگرافی تا جنین شناسی و اتاق عمل است که بخش دارو ۳۰ درصد، بخش تشخیص ویزیت و آزمایشگاه ۳۰ درصد و اتاق عمل ۴۰ درصد این هزینهها را در برمی گیرد.
این درحالیست که بیمههای پایه تا چند وقت پیش هیچکدام از این بخشها را به طور کامل پوشش نمیدادند، اما از یک ماه پیش بیمههای نیروهای مسلح با عقد قرارداد با مرکز درمان ناباروری ابن سینا تا ۸۵ درصد هزینه را پوشش میدهد و به دنبال پوشش کامل این دورههای درمانی است.
این اقدام بیمه نیروهای مسلح دریچه امیدی است برای آغاز حرکات امیدبخش از دیگر بیمهها که علاوه بر کاهش آلام این زوجین گامی در جهت افزایش نرخ رشد جمعیت بردارند.
با وجود سه و نیم میلیون خانواده بدون فرزند و توجه به اینکه ۹۰ درصد این افراد میتوانند با طی کردن دورههای درمانی، بچه دار شوند یعنی بیش از دوبرابر تعداد متولدان سال گذشته ((یک میلیون و ۲۰۰ تولد در سال ۹۸)) اضافه شود، این درحالیست که هر سال ۹۰ هزار نفر به تعداد زوجهای نابارور هم اضافه میشود بعبارت دیگر در بحران رشد جمعیت کنونی دقت و حمایت ویژه ازجمعیت نابارور جامعه ایرانی میتواند در یک بازه پنج ساله نزدیک به ۵۰ درصد به تعداد موالید در ایران کمک کند.
از طرفی وزارت بهداشت که مدعی حمایت از زوجین نابارور است در بهترین حالت فقط ۲۰ درصد هزینهها راتامین میکند آنهم در شرایط خاص و برای تعداد محدودی از دورههای درمانی که از جمله سن زن کمتر از ۴۵ سال باشد. از طرفی در گزارش مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی آمده است که ۲۰۰ میلیارد تومان تحت عنوان کمک به اجرای سیاستهای جمعیت کشور ذیل ردیفهای هزینهای ستادی وزارت بهداشت قرار گرفته است که مبهم بودن هزینه کرد این عدد، باعث شد وزارت بهداشت در سال ۹۶ گزارشی ارائه کند، گزارشی که نشان میداد کمتر از ۱۱ درصد این بودجه صرف درمان این زوجها شده است، در این باره هم حرف و حدیثهایی شکل گرفت اینکه وزارت بهداشت مدعی شد بخشی از هزینه را صرف ساخت مراکز ناباروری کرده است، اما مخالفان گفتند این بودجه از نوع اعتبار هزینهای بود و صرف کردن آن در ساخت وساز ممنوع بوده است.
دکتر علی صادقی تبار، مدیر مرکز فوق تخصصی درمان ناباروری و سقط مکرر ابن سینا برای رفع این ابهامات میگوید: ما به وزارت بهداشت پیشنهاد میدهیم که سامانهای راه اندازی کنیم که با ثبت مستندات ناباروری زوجین، پنج میلیون تومان مستقیم و بلاعوض سالانه یک تا سه بار به زوجین نابارور و مراکز درمانی که کارهای درمانی را در آنجا دنبال کنند، برسد تا مُسکنی باشد برای دردهای این بیماران و با گامهای مستحکم تری دورههای درمانی خود را دنبال کنند.
گزارش خبری دارد.
گزارش از مریم صادقی.