ثبت مهارت ساخت کلاه پولی خراسان جنوبی در فهرست میراث معنوی
مهارت ساخت کلاه پولی روستای چنشت شهرستان سربیشه خراسان جنوبی در فهرست ملی ثبت شد.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیمای مرکز خراسان جنوبی، مسئول واحد پژوهشی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان
گفت: ساخت کلاهی پارچهای توسط زنان از پارچه های کرباسی، چیت، متقال، ابریشم و بیشتر مخملهای منجوق دوزی شده یا طرح دار و در رنگهای ترکیبی سبز، آبی، قرمز، گلی (صورتی) و مشکی، با الحاقات تزیینی بسیار که مهمترین آنها سکههای نقره قدیمی در اندازههای مختلف است.
سیداحمد برآبادی با بیان اینکه این سکهها به همراه تزیینات مهره های ریز و درشت، کریستال های پلاستیکی و شیشهای و منجوقهای شکلی مختلف تزیینات کلاه را تشکیل میدهند، گفت: این کلاه از بالای پیشانی تا بالای گردن و روی دو گوش را می پوشاند و با دوعدد بندک نازک به زیر چانه گره زده میشود.
وی افزود: تمامی دختران و زنان چنشتی از یک سالگی تا پایان عمر بر سر خود گذاشته و به عنوان سرپوش سنتی خود از آن استفاده میکنند.
برآبادی افزود: همچنین کامل شده این کلاه به عنوان هدیه از طرف مادر عروس به عروس داده شده و استفاده آن در مراسم عروسی در روستای چنشت که یکی از زیباترین مراسم عروسی در خراسان جنوبی است کاربرد دارد که این کلاه درگویش بومی به کلوته (koloteh) شهرت دارد.
وی با بیان اینکه طرح کلاه در اقشار غنی و فقیر فرقی ندارد، اما جنس و دوخت تزیینات روی آن کاملاً به وضع اقتصادی خانواده مرتبط است، افزود: گاهی گلدوزی با نخهای ابریشمی و کامواهای رنگی بر روی حاشیه و مرکز و یا تمام کلاه توسط زنان انجام می شود و یا نوارهای گلابتون از الیاف طلا و نقره در اغلب کلاههای مربوط به طبقه اعیان به چشم می خورد.
برآبادی افزود: کلاه پولی عروس در مراسم عروسی همراه با ضمایم و متعلقات دیگری مورد استفاده قرار میگیرد که علاوه بر آٖن، یک عدد نوار تزیینی که از زیر چانه تا روی کلاه را در بر میگیرد و حدود ۱۲۰ سکه نقره در سه ردیف بر آن دوخته شده و ۶ عدد طوق گردن که همانند تسبیح به طول حدوداً ۵۰ سانتیمتر با کمک مهرههای رنگی و سکه تزیین شده و دارای موشوره (جا دعایی) است.
قدمت بیش از ۴۰۰ ساله دوخت و تهیه این کلاه در روستای چنشت که در گویش بومی به کلوته (koloteh) شهرت دارد نشان از ارزشهای آن دارد.