در یادداشتی بررسی شد،
تحریم الفیاض، تداوم اقدامات خصمانه علیه محور مقاومت
وزارت خزانهداری آمریکا جمعه گذشته (۸ ژانویه ۲۰۲۱)، «فالح الفیاض» رئیس سازمان الحشد الشعبی عراق را به بهانههای مرتبط با مسائل حقوق بشری در فهرست تحریمهای خود قرار داد؛ در این تحلیل، برخی از جنبههای اقدام خصمانه واشنگتن بررسی میشود.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، دولت رو به افول ترامپ در آخرین روزهای خود از دشمنی با جبهه مقابلهکننده با تروریستهایِ دستنشانده خود در منطقه غرب آسیا کوتاه نیامد و رئیس الحشد الشعبی عراق را در فهرست تحریمهای خود قرار داد؛ این در حالی است که الحشد الشعبی یک نهاد رسمی و زیر مجموعه فرماندهی کل نیروهای مسلح عراق است.
اقدام دولت آمریکا از چند جنبه قابل بررسی است؛ «فالح الیفاض» از شخصیتهای رسمی عراق است که پیش از این مشاور امنیت ملی این کشور بود و اکنون نیز رئیس سازمان الحشد الشعبی است. به موجب مصوبه سال ۲۰۱۶ پارلمان عراق، تمامی افراد و چهرههایی که در حشد الشعبی فعالیت میکنند، جزء شخصیتهای رسمی این کشور هستند. در همین راستا، «احمد الصحاف» سخنگوی وزارت امور خارجه عراق، تصمیم دولت آمریکا در تحریم الفیاض را غیرقابل قبول خواند و تاکید کرد: رئیس سازمان الحشد الشعبی یک شخصیت ملی عراقی است که در کشور جان فشانی کرده است و تحریمهای واشنگتن علیه وی اهانت به دولت و ملت عراق به حساب میآید.
الحشد الشعبی در سال ۲۰۱۴ بعد از آنکه گروه تروریستی داعش برخی از مناطق و شهرهای عراق را اِشغال کرد به فتوای آیتالله سیستانی مرجعیت عالی عراق تشکیل شد و نقش برجستهای در پاکسازی عراق از تروریستهای داعش ایفا کرد. بر این اساس، تحریم «فالح الفیاض» رئیس سازمان الحشد الشعبی از سوی آمریکا، نقض فاحش حاکمیت عراق و دخالت در امور داخلی این کشور محسوب میشود.
همچنین تصمیم وزارت خزانهداری آمریکا مبنی بر تحریم یک مقام عراقی در حالی است که اخیراً دادگاه تحقیق منطقه «الرصافه» بغداد که مسئول رسیدگی به پرونده ترور سردار سپهبد شهید «قاسم سلیمانی» و شهید «ابومهدی المهندس» است، حکم جلب ترامپ را صادر کرد. سردار سپهبد «قاسم سلیمانی» فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و «ابومهدی المهندس» نائبرئیس الحشد الشعبی به همراه ۸ نفر دیگر، سوم ژانویه ۲۰۲۰ در حمله هوایی نیروهای متجاوز و تروریست آمریکایی نزدیک فرودگاه بغداد عراق، به شهادت رسیدند. شورای عالی دستگاه قضایی عراق پنجشنبه گذشته (هفتم ژانویه) در بیانیهای اعلام کرد، قاضی ویژه دادگاه تحقیق الرصافه، پس از بررسی اظهارات خانواده المهندس و پایان تحقیقات اولیه، حکم جلب «دونالد ترامپ» را صادر کرده است.
از سوی دیگر فالح الفیاض تاکنون بارها خواهان خروج نیروهای بیگانه و در صدر آنها نظامیان تروریست آمریکایی از عراق بر اساس مصوبه پارلمان این کشور شده است؛ بر این اساس، اقدام آمریکا در تحریم رئیس الحشد الشعبی را میتوان به نوعی واکنش منفعلانه واشنگتن به اقدام دستگاه قضایی عراق و رویکرد ضد استکباری فالح الفیاض ارزیابی کرد.فراتر از این موارد، اقدام وزارت خزانهداری آمریکا در پی ناکامیهای پی در پی جبهه استکباری به سرکردگی ایالات متحده در مقابل جبهه مقاومت صورت گرفته است؛ آمریکا همواره رویکرد خصمانهای علیه محور مقاومت در منطقه غرب آسیا اتخاذ کرده است و تحریم فالح الفیاض نیز در همین راستا قرار دارد. در واقع تحریم فالح الفیاض را فراتر از چارچوب ملی عراق، باید در جغرافیای محور مقاومت در نظر گرفت که با دیگر اقدامهای واشنگتن علیه این محور، پیوستگی دارد.
محور مقاومت در سالهای اخیر، توطئههای آمریکا را با بیرون راندن گروه تروریستی داعش از منطقه غرب آسیا خنثی کرده و کاخ سفید را در رسیدن به اهدافش ناکام گذاشته است و تداوم همبستگی و وحدت محور مقاومت در سالهای پس از شکست داعش نیز نگذاشته است تا اشغالگران آمریکایی و همدستان منطقهای آن به اهداف مورد نظر خود دست یابند. در واقع از نظر آمریکاییها، تحریم مقامات و شخصیتهای عراقی، ایجاد دلهره بازگشت داعش و تهدید بغداد به اعمال تحریمهای اقتصادی و مالی موجب خواهد شد که دولت عراق مجبور شود، مصوبه پارلمان این کشور درباره اخراج نیروهای آمریکایی را به تعویق بیاندازد. واقعیت این است که تمام راههای رفته و نرفته «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری ورشکسته آمریکا برای مقابله با محور مقاومت که نقش بازدارندهای در مقابل توطئههای این کشور و صهیونیستها در منطقه غرب آسیا داشته، به بنبست رسیده است و هر روز ضعف و ناتوانی ایالات متحده در سطح جهان و بویژه منطقه غرب آسیا بیش از پیش نمایان میشود.
دیدار روز گذشته (یکشنبه ۱۰ ژانویه) «فالح الفیاض» با «برهم صالح» رئیس جمهوری عراق و تاکید دو طرف بر لزوم احترام به حاکمیت عراق و رد دخالت بیگانگان در امور داخلی این کشور و واکنش شمار زیادی از شخصیتهای عراقی در محکومیت اقدام واشنگتن، بیانگر این واقعیت است که چنین اقدامهایی از جانب آمریکا، نه تنها سبب تاخیر فرآیند اخراج نظامیان آمریکایی از عراق نمیشود بلکه عزم شخصیتها و گروههای مقاومت این کشور را برای پیگیری این هدف راهبردی تقویت میکند.
نویسنده: محسن ایراندوست
کارشناس مسائل بین الملل