یادداشت مکتوب،
ادای دین کتابها به شهید سلیمانی
نویسندگان کتابها در یک سال گذشته تلاش کرده اند با انتشار نزدیک به ۳۰۰ عنوان کتاب به سردار سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی ادای دین کنند. اما سؤال این جاست که این کتابها چه موضوعهایی را دنبال میکنند؟
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ مشاهده در بازار کتاب نشان میدهد که این کتابها در چند گروه تقسیم بندی شده است.
یک گروه، کتابهایی در شاخه " زندگینامه " هستند و به شرح حال حاج قاسم میپردازند.
نخستین این کتابها، «این مرد پایان ندارد» نام دارد که برای نخستین بار تصاویری دیده نشده از فرمانده جبهه مقاومت را به چاپ رسانده است. کتابی که در مدت بیست روز به چاپ دوازدهم رسید.
اما برخی دیگر از کتابها که بعد از این اثر در گروه کتابهای زندگینامه منتشر شده اند، عبارت است از:
" برادر قاسم: سیری در اندیشه حاج قاسم"، " ذوالفقار: برشهایی از خاطرات شفاهی شهید حاج قاسم سلیمانی"، " روزی روزگاری قاسم سلیمانی- به روایت سردار سلیمانی "، "سرباز ولایت "، "رفیق خوشبخت ما – بیانات رهبر معظم انقلاب درباره حاج قاسم "، "سردار همیشه قهرمان "و "برادر قاسم ".
گروه سوم کتابهایی است که حاج قاسم توصیه کرده بود به یاد شهدای مدافع حرم یا رزمندگان دفاع مقدس نوشته شود که برخی از آنها بعد از شهادت ایشان منتشر شده است.
از آن جمله میتوان به کتاب "پاییز پنجاه سالگی " اشاره کرد که این کتاب به قلم فاطمه بهبودی نگارش شده و روایت همسر شهید مدافع حرم شهید محمد جمالی است.
شهید جمالی، از فرماندهان لشکر ۴۱ ثارالله و از همرزمان سردار سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی بوده که در آبان سال ۱۳۹۲ در حومه دمشق به شهادت رسید.
کتاب دیگر «صبح شام» نام دارد.
خاطرات آقای حسین امیر عبداللهیان از بحران سوریه که به قلم محمد حسن مصحفی تدوین شد و در کمتر از دو ماه به چاپ سوم رسید.
نویسنده کتاب «صبح شام» را بنابر خواست سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی منتشر کرد.
آقای عبداللهیان در مورد این کتاب چنین نقل میکند: «کمتر از یکسال قبل از آسمانی شدن سردار سلیمانی، وی در یکی از دیدارهایمان فرمود که «من به دلیل ملاحظات و همچنین مشغلههایم فرصتی برای بیان خاطراتم ندارم. هر چند که در دهها دفتر هر آنچه را که در سالهای مسؤولیتم رخ داده، نوشته و مکتوب کردهام. شما هر چقدر که در توان دارید خاطرات و دریافتهایتان را از سوریه بنویسید و برای نسلهای بعدی به یادگار بگذارید.»
بخشی از کتابهای منتشر شده با موضوع سردار سلیمانی هم در حوزه کودک و نوجوان است.
یکی از این کتابها «من قاسم سلیمانی هستم» نام دارد که حاج قاسم را به کودک و نوجوان معرفی میکند.
این کتاب، با مشورت گرفتن از سردار نگارش شده، اما پیش از این که حاج قاسم نسخه نهایی آن را ببیند به شهادت میرسد.
کتابهای دیگر حوزه کودک و نوجوان درباره سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی عبارت است از: "منم میشم یه حاج قاسم "، "من یک حاج قاسمم "، "حاج قاسم و جاسوس " و " آرزوی گل سرخ ".
در این بین، اما انبوهی دلنوشته به یاد حاج قاسم نوشته شده که برخی از آنها مثل کتاب "شاید پیش از اذان صبح " اثر علی اصغر یوسف زاده، نویسنده کتاب آن بیست و سه نفر و واگویهای از نویسنده است. وقتی که حاج قاسم به پشت صحنه فیلم آن بیست و سه نفر مراجعه میکند و به تشویق نویسنده و دست اندرکاران این اثر میپردازد.
کتاب دیگر در این گروه، "حاج قاسم سلام " نام دارد.
آقای حمیدرضا فراهانی در این کتاب هربخش از روایتش را با سلام بر سردار شروع میکند.
گویی نوشته هایش خطاب به خود اوست.
فراهانی در این کتاب سعی کرده روایات حضور خودش را هم در جبهه، خطاب به حاج قاسم بنویسد و این شیوه جالبی است که ابداع کرده و باعث شده بین مخاطب، راوی و سردار سلیمانی احساسی همسان ایجاد شود.
در این بین، اما آثاری درگروه ادبیات مبتکرانه، فارغ از جنبههای محققانه نوشته شده است که آن جمله میتوان به مجموعه نمایشنامه با عنوان «من قاسم سلیمانیام» نوشته آقای مرتضی شاهکرم و کتاب «ققنوس قدس» شامل مجموعه اشعار شاعران درباره سردار حاجقاسم سلیمانی و چند کتاب شعری دیگر اشاره کرد.
اما در نهایت بررسی در این عناوین و محتواها نشان میدهد، کتابهای ابتکاری به خصوص در گروه ادبیات داستانی کمتر به نگارش درآمده است. کتابهای داستان و رمان که شنیده میشود چند ناشر در حال نگارش آن هستند و البته به علت ماهیت ادبیات در طول زمان شکل میگیرد، زیرا یک سال، زمان کوتاهی برای تولد یک رمان یا داستان است و البته حاج قاسم و آرمان هایش میطلبد که در طول زمان بخشی از " فرهنگ مقاومت" را از آن خود کند.
یادداشت از میترا لبافی
خبرنگار تحریریه علمی و فرهنگی خبرگزاری صدا و سیما