گزارش مکتوب ..
از رونق تولید تا خودکفایی ملی
مازندران به سبب داشتن شرایط اقلیمی مناسب، زنجیره کامل صنعت طیور را در کشور دارد و علاوه بر تامین نیاز داخلی، در بخش صادرات مرغ نیز فعال است.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیمای مرکز مازندران ،به یاد سالهای گذشته افتادم، روزهایی که در روستاها حیاط هر خانه روستایی پر از مرغ و خروسهایی بود که بانوان آن را بزرگ کرده بودند، آنقدرخودکفا بودند که حتی مرغ و تخم مرغشان نصیب سالمندان روستا که توان کار کردن نداشتند ، هم میشد.
اگرچه هنوز رد پای این خودکفایی را میتوان در برخی از روستاها دید ، اما رفته رفته زندگی در شهر و به نوعی شهرنشینی این تولید خانگی را کمرنگ کرده است.
حالا تولید مرغ از سنتی به مکانیزه تبدیل شد ، تخم مرغهای نطفه دار از مراکز مرغ مادر به واحدهای جوجه کشی منتقل میشوند و در دستگاههای مخصوص جوجه کشی قرار میگیرند ، این مراحل را مسئول واحد جوجه کشی در جویبار برایمان توضیح میدهد.
زارع میگوید: ابتدا در اتاق گِِرید، تخم مرغ سالم از ناسالم و شکسته جدا میشود و پس از آن در دستگاه جوجه کشی قرار میگیرد و پس از تبدیل شدن به جوجه به واحد بسته بندی منتقل میشود.
مسئول واحد جوجه کشی در جویبار با بیان اینکه جوجهها در اولین روز از تولد به مزارع مرغ گوشتی ارسال میشوند و به همین سبب به آنها جوجههای یکروزه میگویند، ادامه داد: این جوجههای یکروزه پس از درجه بندی و بسته بندی، برای پرورش به واحدهای مرغ گوشتی ارسال میشوند.
ارسال گوشت مرغ از مازندران به استانهای همجوار
نوری، پرورش دهنده مرغ گوشتی در قائم شهر میگوید: جوجههای یک روزه در این واحد مرغ گوشتی تخلیه شده و به مدت ۴۲ روز آنها پرورش داده میشوند تا زمان کشتار آنها فرا برسد.
او افزود: بیشتر مرغهای تولیدی در این مرکز به استانهای همجوار از جمله تهران، ورامین و سمنان ارسال میشود و بقیه بر اساس میزان نیاز به دست مصرف کنندههای مازندرانی میرسد.
پرورش دهنده مرغ گوشتی در قائم شهر با بیان اینکه بر اساس وضع بازار و میزان تولید برای صادرات مرغ برنامه ریزی میشود، گفت: در یک مقطع زمانی محدودی صادرات به کشورهای افغانستان وعراق انجام میشد.
مازندران تامین کننده ۳۰ درصد جوجه یکروزه کشور
جوجههای یکروزه که برای تولید گوشت مرغ در سالنهای پرورشی مرغداریها از آن استفاده میشود به ترتیب از مرغهای استاندارد (لاین)، مرغ اجدادی و مرغ مادر گرفته شده اند که این موضوع اهمیت این گروه از طیور را در پایداری امنیت غذایی کشور مشخص میکند.
شمار کشورهای صاحب علم و فناوری مرغ استاندارد لاین در جهان، کمتراز تعداد انگشتان دست است و شاید بتوان گفت تنها هشت کشور دنیا شامل آمریکا، انگلیس، هلند، برزیل، هند، آلمان، فرانسه و ایران هستند که توان فنی و علمی لازم برای تولید حفظ و تکثیر این طیور استراتژیک غذایی را دارند.
مدیرامور طیورجهاد کشاورزی مازندران با بیان اینکه مازندران به دلیل شرایط اقلیمی مناسب و جایگاه مهمی که در صنعت طیور کشور دارد، سرمایه گذاریهای زیادی در بخش صنعت طیور صورت گرفته است، گفت: مازندران تولید ۳۰ درصد جوجه یکروزه و ۱۱ درصد تولید گوشت سفید کشور را بر عهده دارد.
محمدعلی یداللهی با بیان اینکه همه حلقههای مرتبط با طیور شامل لاین، گوشتی و صنایع وابسته به صنعت طیور در استان وجود دارد، افزود: صنایع تولیدی دام و طیور جزو معدود صنایعی است که عوامل متعدد اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و جغرافیایی بر آن تاثیرگذار است و تولیدات کمی و کیفی محصولات در این صنعت متاثر از این عوامل است.
یداللهی خاطرنشان کرد: مازندران به دلیل داشتن مرکز لاین بابلکنار که در خاورمیانه بی نظیر است، به عنوان پشتیبان صنعت طیور جهان شناخته میشود.
مدیرامور طیور جهاد کشاورزی مازندران با بیان اینکه ۶ واحد مرغ اجداد با ظرفیت ۱۰۷ هزار و ۷۸۸ قطعه در مازندران فعال است که توان پشتیبانی تولید گلههای اجداد را در کشور دارد، گفت: ۲۲۰ واحد مرغ مادر با ظرفیت ۶ میلیون و ۳۰۰ هزار قطعه داریم که توان اسمی تولید این واحدها ۴۰۰ میلیون قطعه است.
او افزود: ۲ هزارو ۱۴۴ واحد مرغ گوشتی با ظرفیت اسمی ۳۹ میلیون قطعه در استان فعال است که میتواند ماهیانه ۱۸ میلیون قطعه تولید جوجه داشته باشد.
یداللهی با بیان اینکه ۲۹ واحد مرغ تخم گذار تجاری با ظرفیت یک میلیون و ۱۵۰ هزار قطعه در مازندران وجود دارد، گفت: این واحدهای مرغ تخم گذار تجاری، توان تولید ۵ هزار و ۲۰۰ تن تخم مرغ خوراکی را دارد که رتبه نهم در تولید تخم مرغ کشور را در این زمینه دارا هستیم.
مدیرامور طیور جهاد کشاورزی مازندران با بیان اینکه ۱۸ واحد کشتارگاه صنعتی در استان فعال بوده و ظرفیت آن ۴ هزار قطعه در هر شیفت کاری است، ادامه داد: ۵۰ واحدکارخانههای خوراک دام و طیور با ظرفیت یک میلیون و ۸۰۰ هزار تن در استان فعال است وفعالیت آن برای هزار و ۵۰۰ نفر ایجاد اشتغال کرده است.
یداللهی افزود: سامانهای از سال ۱۳۹۶ با عنوان مدیریت اطلاعات صنعت طیور (سماطط) طراحی شد تا تنظیم بازار و ایجاد تعادل بین عرضه و تقاضا، رصد تولید در همه حلقهها و ساماندهی واحدهای غیرمجاز را انجام دهد و این سامانه به شفافیت تولید جوجه یکروزه کمک میکند.
او گفت:سامانه سماطط میتواند کمک کند تا برای طرح ملی کاهش سن کشتار برنامه ریزی شود چرا که درصد تلفات، وزن مرغ تولیدی، شروع تولید جوجه ریزی و طول دوره پرورش در این سامانه کمک به استانداردسازی تولید خواهد کرد.
ظرفیت تولید مرغ بیشتر از نیاز داخلی کشور
عضو هیات مدیره انجمن جوجه یکروزه مازندران با اشاره به اینکه تولید جوجه و مرغ بر اساس عرضه و تقاضاست گفت: در حال حاضر توان تولید مرغ برای ۱۵۰ میلیون نفررا داریم و میتوانیم بیش از نیاز کشور تولید کنیم.
جوادیان با بیان اینکه مازندارن از لحاظ شرایط آب و هوایی و دانش فنی رتبه بالایی دارد و این موضوع در موفقیت این استان تاثیرگذار است، افزود: ۴۰ درصد مرغهای تولیدی در مازندران مصرف میشود و ۶۰ درصد آن به سایر استانها از جمله تهران ارسال میشود.
توان صادراتی ۴۴۰ میلیون قطعه مرغ از مازندران
مرزبان عضو هیات مدیره انجمن جوجه یکروزه مازندران با بیان اینکه معمولا دولت تصمیم میگیرد در برهههای زمانی مختلف صادرات انجام دهد، گفت: دولت اغلب به مدت ۳ ماه از سال اجازه صادرات میدهد و حدود ۶۰ میلیون قطعه مرغ صادر میشود.
او با بیان اینکه مازندران توان صادرات ۴۴۰ میلیون قطعه مرغ را دارد، افزود: این صادرات معمولا به کشورهای حوزه اطراف آسیای میانه مانند قزاقستان، ترکمنستان، ازبکستان، تاجیکستان، افغانستان و عراق انجام میشود.
بر اساس آمارها ۴۰۳ میلیون قطعه جوجه درجه یک تولیدی از سوی کارخانههای جوجه کشی مازندران از ابتدای فروردین تا پایان آذر امسال تولید شد که از این تعداد ۲۷۱ میلیون قطعه عملکرد جوجه یکروزه در واحدهای مادر بود که معاول ۱۹۵ هزار تن گوشت آماده طبخ تولید شد.
تولید گوشت مرغ آماده طبخ در آذر امسال معادل ۲۳ هزار تن در مازندران بود که این رقم در مقایسه با مدت مشابه پارسال افزایش ۳ درصدی داشته است و کارشناسان دلیل این افزایش تولید را کاهش تلفات در واحدهای مرغ گوشتی اعلام کردند.
صنعت طیور در مازندران برای ۳۵ هزار نفر شغل ایجاد کرده است و تولید مرغ استاندارد میتواند به عنوان کلید خودکفایی، تکمیل زنجیره تولید و کاهش خروج ارز از کشور نقش آفرین باشد.
سیده حکیمه موسوی
خبرنگار سرویس اقتصادی خبرگزاری صداوسیما