به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز کهگیلویه و بویراحمد، نارسایی کلیه (CKD) یک بیماری بیسر و صدا است.
کلیهها بسیار آهسته تخریب میشوند و از کار میافتند، در حالی که بیمار از آن بی خبر است و اغلب وقتی از آن باخبر میشوند و اقدام به درمان میکنند که در مراحل انتهایی بیماری قرار گرفته اند.
این افراد در بیشتر مواقع با علایمی مانند ضعف، بی حالی، خستگی مزمن، رنگ پریدگی، ورم دستها و پاها یا پف آلود شدن دور چشمها و افزایش فشارخون به پزشک مراجعه میکنند.
در این مواقع، پزشک آزمایش خون و ادرار تجویز میکند و بالا بودن کراتین، اوره، پتاسیم و دفع پروتئین از ادرار، بیمار را به انجام آزمایشهای دیگری سوق میدهد تا از کار افتادن کلیهها به تایید برسد.
چه عواملی باعث بیماری کلیه میشوند؟دیابت کنترل نشده و بالا بودن فشارخون به مدت طولانی، دو علت اصلی نارسایی کلیه هستند.
البته عوامل به این دو محدود نمیشود چرا که مصرف بی رویه مسکن ها، برگشت ادرار به کلیهها (به ویژه در کودکان)، انسداد مجرای ادرار و درمان نشدن به موقع آن (بر اثر وجود سنگ یا افرادی که مثانه عصبی دارند)، عفونتهای خاص در گلو یا پوست (اگر به موقع درمان نشوند) و موارد مشابه میتوانند عامل ایجاد این بیماری باشند.
بسیاری از بیماران مبتلا به نارسایی کلیوی بدون علامت هستنداز آنجا که بسیاری از بیماران مبتلا به نارسایی کلیوی بدون علامت هستند، برای تشخیص و تعیین طبقه بندی بیماری باید میزان کراتینین سرم، آزمایش ادرار و بررسی دفع پروتیین ادرار انجام شود.
بررسی عملکرد کلیه با محاسبه GFR (Glomerular filtration rate) و بر اساس سن، میزان کراتینین سرم و جنس و وزن فرد محاسبه میشود و از کار افتادگی کلیه به پنج مرحله تقسیم میشود که بر اساس آن درمان انجام میشود.
تحقیقات نشان داده است که در بیمارانی که کراتینین ۵/۱-۵/۲ دارند، مورتالیتی ۵۰ درصد، در بیماران با کراتینین بیشتر از ۵/۲، اما غیر وابسته به دیالیز، مورتالیتی ۵۰-۳۰ درصد و در بیماران تحت دیالیز مزمن ۱۵ درصد است.
درمان نارساییهای کلیویطیف درمان وسیع است و از اقدامات دارویی و رژیم غذایی تا همودیالیز، دیالیز صفاقی و پیوند کلیه را در بر میگیرد، بنابراین توصیه میشود برای پیشگیری از نارسایی کلیوی موارد زیر انجام شود:
- انجام منظم آزمایش کراتینین سرم، آزمایش ادرار و محاسبه GFR برای تمامی افراد، به ویژه افراد در معرض خطر
- درمان و کنترل فشار خون در بیماران مبتلا به پرفشاری خون
- درمان و کنترل قند خون در بیماران مبتلا به دیابت
- درمان اختلال چربیهای خون به ویژه کلسترول خون
- تغییر در شیوه زندگی مانند تغذیه مناسب، فعالیت بدنی کافی، قطع مصرف دخانیات