تونس در سالی که گذشت،
جهان ۲۰۲۰؛ از عضویت تونس در شورای امنیت تا محکومیت عادی سازی
عضویت غیر دائمی تونس در شورای امنیت، و محکومیت عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی از مهمترین تحولات سال ۲۰۲۰ در تونس بود.
به گزارش
سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما،
عضویت غیر دائمی تونس در شورای امنیت، تعیین نخست وزیر جدید تونس و محکومیت عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی از مهمترین رویدادهای سال 2020 در تونس بود.
عضویت غیر دائمی تونس در شورای امنیت
آغاز عضویت غیر دائمی تونس در شورای امنیت از اول سال ۲۰۲۰ به مدت دو سال بجای کویت. این عضویت زمینه همکاریهای بین المللی کشورمان با تونس را بیش از پیش فراهم ساخت، کما اینکه این کشور در شکست تلاشهای آمریکا در فعال کردن اسنپ بک و احیاء قطعنامههای شورای امنیت نقش مثبتی ایفا نمود.
ناکامی تلاش برای برکناری راشد الغنوشی
تلاش چهار فراکسیون احزاب سیاسی در مجلس نمایندگان تونس جهت سلب اعتماد و برکناری راشد الغنوشی از ریاست مجلس به بهانه دخالت در وظایف رییس جمهور و نزدیک شدن به ترکیه. در ۹ مرداد ماه این طرح در مجلس به رای گذاشته شد، ولی با وجود کسب بیش از ۹۷ رای از ۲۱۷ رای به حد نصاب ۱۰۹ (نصف) بعلاوه یک نرسید و رییس مجلس به کار خود ادامه داد. شکست مخالفین راشد با استقبال ترکیه و جریانات اخوانی در منطقه همراه بود.
تعیین نخست وزیر جدید تونسمعرفی هشام المشیشی نخست وزیر تونس از سوی قیس سعید رییس جمهور تونس جهت تشکیل دولت تکنوکرات پس از استعفای نخست وزیر قبلی الیاس فخفاخ به اتهام تضاد منافع و استفاده از موقعیت خود برای منافع شخصی. مجلس تونس به هیات دولت تکنوکرات هشام المشیشی در ۱۲ شهریور ماه با ۱۳۴ رای موافق و ۶۷ رای مخالف از ۲۱۷ نماینده رای اعتماد داد.
محکومیت عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستیمجلس و احزاب سیاسی تونس از جمله النهضه برقراری روابط ابوظبی تل آویو را محکوم کرد. رییس جمهور تونس در دیدار با سفیر فلسطین بر ادامه حمایت از فلسطین تاکید و برقراری روابط از سوی امارات را تصمیم مقامات آن کشور برای مصالح خودشان دانست و از اظهار نظر خودداری کرد. تلاش خانم عبیر موسی رییس حزب دستوری آزاد مخالف اصلی النهضه با حمایت امارات برای برکناری راشد و کنار زدن النهضه ادامه یافت و در آذر ماه طرح قرار دادن نام گروههای اخوانی در فهرست تروریسم را در مجلس مطرح کرده، ولی رای لازم را نیاورد. اعتصاب و اعتراض در مقابل دفتر اتحادیه علمای مسلمین قرضاوی در تونس از سوی حزب مذکور جهت تعطیلی این دفتر ادامه دارد.
ممنوعیت عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستیدر آذر ماه جاری و در پی برقراری روابط مغرب با اسراییل، نخست وزیر تونس در سفر به فرانسه اعلام کرد عادی سازی روابط در تونس مطرح نیست و دولت آمریکا در این زمینه با تونس صحبتی نکرده است. در ۲۶ آذر ماه طرحی از سوی نمایندگان حزب دمکراتیک برای ممنوعیت عادی سازی به مجلس ارائه شد. در دوم دی ماه ۹۹ وزارت خارجه تونس با صدور بیانیهای اعلام کرد این کشور هیچ قصد عادی سازی روابط با اسراییل و هر اقدامی که حقوق ملت فلسطین را نقض کند، ندارد. برگزاری همایش چند روزه گفتگوی سیاسی لیبی در تونس بدون تشکیل دولت که ۲۶ ابان ماه ۹۹ پایان یافت.
موضع بی طرف تونس در بحران لیبیسفرهای جداگانه رییس جمهور و نخست وزیر و وزیر خارجه تونس به فرانسه، این
سفر ها بی ارتباط با مواضع پاریس در لیبی نیست، چرا که تونس با اعلام مواضع بی طرفانه در قبالی لیبی، طبیعتاً با مواضع پاریس و حمایت آن از شبه نظامیان محور شرقی نیز مخالف است. بنابراین، میتوان اینگونه نتیجه گرفت که قیس سعید از فرصت مذکور برای ابلاغ موضع بی طرفانه خود به حامیان تمامی طرفهای درگیر در لیبی بهره برداری کرده است؛ بدین معنا که هم با مواضع ترکیه مخالفت کرده و هم به فرانسه تأکید کرده است که وارد صف بندیها در لیبی نمیشود.
نويسنده: مجتبي شاهسوني
کارشناس مسائل آفريقا