پیشگیری از پوسیدگی دندان با آدامس بدون قند
جویدن آدامس بدون قند به مدت ۲۰ دقیقه بعد از وعدههای غذایی میتواند به جلوگیری از پوسیدگی دندان کمک کنند.
به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و سلامت گروه علمی فرهنگی هنری خبرگزاری صدا و سیما به نقل از دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت؛ هر زمان که ما مواد غذایی حاوی قند و نشاسته مصرف میکنیم باکتریهای موجود در دهان با استفاده از شکر و نشاسته تولید اسید میکنند که این اسیدها شروع به استفاده از مینای دندان میکنند و باعث پوسیدگی دندان میشوند. بزاق دهان میتواند در مقابل حمله اسید مبارزه کند. اما اگر ما در اغلب اوقات روز مواد غذایی به خصوص مواد غذایی و نوشیدنیهای حاوی شکر و نشاسته مصرف کنیم حملات مکرر اسید در مقابل با اثر بازدارنده بزاق برنده و باعث میشود که دندان با از دست دادن مواد معدنی دچار حفره پوسیدگی شود. فلوراید یک ماده معدنی است که میتواند از پیشرفت پوسیدگی دندان جلوگیری کند حتی میتواند پوسیدگی دندان را در اوایل به عقب و یا متوقف کند و مانع از دست دادن مواد معدنی در مینای دندان و جایگزین مواد معدنی از دست داده میشود و توانایی باکتریها را در تولید اسید کاهش میدهد؛ بنابراین برای حفظ این مرواریدهای بی بدلیل خالق بی همتا راهکارهای زیر توصیه میشود:
- محدودیت تنقلات در بین وعده غذایی، این مسئله موجب کاهش تعداد حملات اسید بر روی دندان میشود و دندان فرصتی برای تعمیر خود پیدا میکند.
- آب نبات، کلوچه، نوشابه و دیگر نوشیدنیهای شیرین برای مناسبتهای خاص را محدود کنید.
- جویدن آدامس: عمل فیزیکی جویدن جریان بزاق در دهان را افزایش میدهد. افزایش جریان بزاق میتواند به خنثی و شستن اسیدهای که توسط باکتری تولید میشوند کمک کند.
مطالعات بالینی نشان میدهد جویدن آدامس بدون قند به مدت ۲۰ دقیقه بعد از وعدههای غذایی میتواند به جلوگیری از پوسیدگی دندان کمک کند. البته توجه داشته باشید آدامسهای حاوی قند زایلیتول بهترین انتخاب هستند، زیرا زایلیتول قند ۵ کربنه است و باکتریها نمیتوانند قندهای ۵ کربنه را مانند قندهای ۶ کربنه نظیر گلوکز، ساکروز، و فروکتوز متابولیزه کنند.
- میان وعدههای سالم مانند میوه یا سبزیجات، پنیر، ماست و آجیل انتخاب کنید.
- تمام میوهها (تازه، خشک شده و کنسرو شده) و آب میوهها کاریوژنیک (پوسیدگی زا) هستند. میوه های محتوی آب بالا، مانند هندوانه، نسبت به سایر میوهها مانند موز و میوههای خشک شده کمتر کاریوژنیک هستند.
- شستشوی دهان پس از مصرف غذاها و میان وعدهها
- همراه کردن غذاهای اسیدی و نوشیدنیها با آنتی کاریوژنیک (پنیر) ریسک تخریب دندان را کاهش میدهد. پنیر به نظر میرسد که از تخریب جلوگیری و باعث پیشرفت بازسازی دندان میشود. این ماهیت محافظت کننده پنیر به دلیل بافت آن است که باعث افزایش ترشح بزاق شده و حاوی پروتئین، کلسیم و فسفر میباشد که اسید موجود در پلاکت را خنثی میکند.
توصیههای برای پیشگیری از پوسیدگی دندان در کودکان:
- اطمینان حاصل کنید که فرزند شما بعد از مسواک قبل از خواب هیچ ماده غذایی حاوی مواد قندی مصرف نکند. زیرا جریان بزاق در طول خواب کاهش مییابد و بدون بزاق کافی، دندان توانایی کمتری برای تعمیر دندان در مقابل حمله اسید دارد.
- نظارت بر کودکان کوچک وقتی که در حال مسواک زدن هستند
- برای کودکان ۲ تا ۶ سال خودتان خمیر دادن حاوی فلوراید را به اندازه نخود بگذارید.
- کودک خود را تشویق به تف کردن خمیر دندان به جای قورت دادن آن کنید کودکان زیر ۶ سال تمایل به قورت دادن خمیر دادنها دارند. اگر کودکان به طور منظم مقادیر بالاتر از توصیه شده فلوراید در طول سال مصرف کند (سن ۸ سال و بالاتر از آن) ممکن است روی دندانهای دائمی خطوط سفید یا بلورهای به نام فلوئوروزیس دندانی توسعه پیدا کند.
- برای کودکان زیر ۲ سال، کارشناسان دندان توصیه میکنند که از خمیر دندان حاوی فلوراید استفاده نشود مگر اینکه توسط دندانپزشک تجویز شود.
- تا زمانی که کودکان ۷ یا ۸ سال سن دارند، نیازمند کمک شما در مسواک زدن هستند. کودکان خردسال نمیتوانند دندانهای خود را تمیز کنند. سعی کنید مسواک زدن دندانهای کودک خود را توسط خود شروع کنید، ولی اجازه دهید که کودک مسواک زدن را تمام کند.
- برای بهداشت دهان و دندان همیشه مسواک زدن دو بار در روز با خمیر دندان حاوی فلوراید، استفاده از نخ دندان ۲ بار در روز و معاینه دندانپزشک به صورت ۶ ماه یک بار را مدنظر قرار دهید.