پخش زنده
امروز: -
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: بر اساس مطالعات انجام شده، ارتباط تشدید بیماری کرونا با آلودگی هوا ثابت شده است .
به گزارش خبرنگار سلامت گروه علمی فرهنگی هنری خبرگزاری صدا و سیما، دکتر علیرضا رئیسی با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری شنبه شب شبکه دو سیما افزود: موضوع آلودگی هوا حتی قبل از شرایط کرونا هم در کلانشهرهای کشور به خصوص در تهران، اصفهان و اراک به دلیل وجود آلایندهها مطرح بوده است.
وی ادامه داد: هدف اول کرونا و سایر بیماریهای تنفسی ریه است و آلودگی هوا میتواند به ریه آسیب بزند و عامل تشدید کننده است.
معاون وزیر بهداشت گفت: یکی از مشکلات اساسی کلانشهرها موضوع حمل و نقل عمومی است که در این زمینه حمل و نقل عمومی را باید خیلی گسترده شود تا مجبور به تراکم در وسایل نقلیه نشویم و همچنین نوع سوخت هم بسیار مؤثر است البته گاز، مازوت و نفت کوره که به عنوان سوخت نیروگاهها استفاده میشود هم در آلودگی هوا نقش دارند و از طرفی هم اتومبیلها و کامیونهایی که حدود ۲۰ تا ۳۰ سال از عمر آنها گذشته و در سطح شهر تردد میکنند که بر اساس قانون هوای پاک نباید تردد کنند.
وی درباره گسترش ویروس انگلیسی و تدبیر برای جلوگیری از ورود این ویروس به کشور هم افزود: اکنون در کشورهای همسایه شرقی هم موارد ویروس انگلیسی مشاهده شده است و با توجه به اینکه با این کشورها رفت و آمد رسمی و غیر رسمی زیادی داریم بنابراین این شرایط بسیار خطرناک است.
دکتر رئیسی ادامه داد: ویروس انگلیسی دیر یا زود به همه جا گسترش پیدا خواهد کرد و چه بسا در کشور ما هم آمده باشد.
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: ویروس کرونا کاملاً مستعد جهش است، ولی موضوعی که ویروس انگلیسی خیلی ترسناک کرده است سرعت بالای قدرت چسبندگی این ویروس به سلول است که موجب بالا رفتن قدرت سرایت شده و تا ۷۰ درصد برآورد شده است.
وی با اشاره به اینکه ویروس کرونای انگلیسی از ۳۰ شهریور ماه در این کشور مشاهده شده است هم افزود: در هفته سوم آذرماه و بعد از اینکه هزار و ۱۰۸ مورد بیماری در جنوب و جنوب شرق انگلیس با مرکزیت لندن مشاهده شد این کشور اقدام به اعلام این نوع جهش یافته ویروس کرونا کرده است که تا آن زمان در بسیاری از کشورهای اروپایی پخش شده بود و اکنون بسیاری از کشورها درگیر شده اند.
وی ادامه داد: ۵۰ کشور محدودیت پرواز به انگلیس را اجرا کرده اند، ولی مواردی در عمان، ترکیه و پاکستان هم مشاهده شده است.
دکتر رئیسی درباره ورود و خروج مسافرین هم گفت: بعد از اعلام ویروس انگلیسی، پروازهای انگلیس به ایران لغو شد و در حال حاضر کل کشورهای اروپایی را با محوریت روبرو کردیم و مسافرینی که از این کشورها وارد میشود باید با پی. سی. آر منفی وارد شود و داخل کشور از مسافران تست گرفته میشود که تا نتیجه تست باید در قرنطینه خانگی حضور داشته باشند و همچنین بعد از اولین اعلام این ویروس، لیست مسافرینی که از دو هفته قبل هم وارد کشور شده بودند را مورد بررسی قرار دادیم.
وی به گفته افزود: ما باید مرزها را کنترل کنیم و رعایت مقررات بهداشتی را تشدید کنیم و همچنین باید نوع ویروس را مرتباً رصد کنیم و تاکنون نمونهای از این ویروس انگلیسی در کشور مشاهده نشده است.
عادی انگاری از ویروس کرونای انگلیسی خطرناک تر است
معاون وزیر بهداشت گفت: در حال حاضر پرواز از استانبول به کشور قطع شده است و مسافرانی که از انگلیس و از طریق استانبول وارد کشور می شدند با قطع شدن پروازها از استانبول فعلاً این محدودیت انجام می شود.
وی افزود: مسافرانی که از کشورهای اروپایی وارد کشور می شوند علاوه بر دو تست که انجام می شود باید 14 روز در منزل قرنطینه باشند تا نتایج آزمایشات مشخص شود.
وی ادامه داد: رویکرد فعلی ما تشخیص زودهنگام یک شهر در موضوع کرونا با اعلام هفتگی آن است.
دکتر رئیسی افزود: در استان گیلان و در شهر لاهیجان هنوز به مرحله قرمز نرسیده ولی در جهت جلوگیری از شیوع کرونا باید شیوه نامه ها جدی تر گرفته شود.
وی درباره شرایط استان های شمالی کشور هم گفت: در شمال کشور در حال حاضر بیشتر روستاها درگیر هستند و در بسیاری از استان های شمالی مانند مازندران به واسطه دورهمی ها موجب آلوده شدن آنجا شده است.
دکتر رئیسی تصریح کرد: در استان مازندران هم شهر آمل ، ساری ، سوادکوه شمالی و رامسر در وضع قرمز است و شهر بابل هم امکان قرمز شدن آن در هفته آینده و در پی مراقبت نکردن خواهد رسید و همچنین شهرهای تنکابن، جویبار ، چالوس، قائم شهر، میاندورود، نکا، فریدونکنار در مرز هشدار هستند.
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا درباره محدودیت های جدید برای شهرهای شمالی کشور هم گفت: در شهرهای با وضع قرمز، همه محدودیت ها در آنجا اعمال می شود.
وی افزود: در اول آذر ماه تعداد شهرهای قرمز خیلی بالا بود و در یازدهم آذرماه تعداد شهرهای با وضع قرمز کمتر و نارنجی ها بیشتر شد و در 18 آذر هم تعداد شهرهای با وضع قرمز خیلی کمتر شد و در 22 آذر ماه تنها چند شهر شمالی، کرمان و زرین دشت فارس قرمز بودند و البته در 29 آذر شهر قرمز در کشور نداشتیم ولی در 10 دی ماه 4 شهر در استان مازندران قرمز شدند.
وی ادامه داد: بر اساس آخرین به روز رسانی در کشور 4 شهر در وضع قرمز، 43 شهر نارنجی و 401 شهر هم در وضع زرد قرار دارند.
دکتر رئیسی گفت: شهرهای آمل، رامسر، ساری و سوادکوه شمالی در وضع قرمز هستند و البته 18 شهر از استان مازندران هم در وضع نارنجی به سر می برند.
وی افزود: بیشتر استان های کشور خیز سوم کرونا را طی کردند ولی در استان مازندران این خیز تازه شروع شده است و همچنین استان هرمزگان خیز سوم کرونا را نداشته و همچنان هم ندارد و خیلی خوب کنترل شده است.
دکتر رئیسی گفت: موج سوم کرونا که بسیار سهمگین و سخت بود و میزان بستری روزانه در بیمارستان ها نزدیک به 3 هزار نفر رسیده بود ولی الآن به 650 نفر رسیده است و میزان مرگ و میر از مرز 500 نفر در روز به حدود 100 نفر رسیده است.
وی ادامه داد: در حال حاضر میانگین کشوری رعایت دستورالعمل های بهداشتی به 86 درصد رسیده است که نتیجه اقداماتی است که از مهر شروع شده است و در حال حاضر روزانه حدود 60 هزار تست انجام می شود و طرح شهید سلیمانی در سراسر کشور با تأمین کیت ها در حال انجام است.
معاون وزیر بهداشت گفت: هدف اصلی ما، طرح شهید سلیمانی است چون برنامه هایی که در این طرح وجود دارد مبتنی بر تشخیص زود هنگام بیماران و اطرافیان آنها است که با انجام تعداد تست های فراوان امکان پذیر است و اکنون به اندازه کافی تست سریع و PCR در اختیار داریم.
وی درباره ادغام فاز دو و سه آزمایشات واکسن کرونا در کشور افزود: در تاریخ بخش سلامت دنیا تاکنون تولید واکسن بین 5 تا 20 سال به طول انجامیده است چون فازهای تولید آن باید استاندارد ها را طی کند ولی سازمان جهانی بهداشت به دلیل اضطرار و همه گیری که در دنیا ایجاد شده مجوز اضطراری برای ادغام برخی فازها را صادر کرده است.
معاون وزیر بهداشت ادامه داد: هدف اصل فاز یک انسانی، اثر بخشی نیست بلکه ایمن بودن واکسن برای انسان است و در فاز دو هم چند صد نفر انجام می شود که به دلیل تنوع جنسیتی و قومیتی می توان اثر بخشی واکسن را آزمایش کرد و در فاز سوم هم برای بالای صد هزار نفر انجام می شود که در بسیاری از کشورها فاز دو و سه را با هم ادغام کردند.
سخنگوی ستاد مقابله با کرونا درباره واکسن مشترک ایران و کوبا گفت: بسیاری از کشورهای همسایه تهیه واکسن را مشروط به انجام آزمایشات در فاز دو و سه قرار داده اند و واکسن دریافتی آنها تایید شده و خریداری شده نیست ولی در کشور ما مقرر شد در صورتی وارد فاز آزمایشی شویم که تکنولوژی خودمان یا مشترک باشد و در حال حاضر کار علمی و دقیق برای تولید واکسن در کشور انجام می شود.
وی ادامه داد: آزمایش فاز یک و دو واکسن مشترک ایران و کوبا در کشور کوبا انجام شده است و دلیل انتخاب کشور کوبا این است که واکسن پنوموکوک هم به صورت مشترک انجام می دهیم و خط تولید به خاطر پنوموکوک آماده است و زیر ساخت آن برای تولید انبوه فراهم است.
دکتر رئیسی درباره واردات واکسن هم گفت: تاکنون هیچ واکسنی وارد کشور نشده است و مسیرهای مشخصی طی می شود و مشکل انتقال ارز هم حل شده است و سهم 15 میلیون و 800 هزار دز از کوواکس تا پایان سال به دست ما خواهد رسید و واکسیناسیون برای گروه های پرخطر آغاز می شود.
شبکه بهداشت و درمان کشور ، تنها مرجع رسمی برای تزریق واکسن کرونا
سخنگوی ستاد مقابله با کرونا درباره واکسن های تقلبی در بازار هم افزود: در حال حاضر نظام اولویت بندی برای تزریق واکسن آماده شده است و تنها مرجع رسمی برای تزریق واکسن، شبکه بهداشت و درمان کشور است و حتی داروخانه های رسمی در کشور هم مجوز فروش واکسن کرونا را ندارند.
وی ادامه داد: واکسنی که وارد کشور می شود بر اساس تقسیم بندی برای افراد آسیب پذیر، سالمندان و کادر بهداشت و درمان که لیست آنها با دقت آماده شده است با اطلاع رسانی به مردم تزریق خواهد شد.
وی درباره بازگشایی تالارها هم گفت: در صورت فراهم شدن شرایط این امکان وجود دارد ولی فعلا بر اساس طرح جامع ، تالارها جزو گروه شغلی 4 هستند و تعطیل می باشند مگر اینکه شهری در آینده سفید اعلام شود که امکان باز شدن تالارها وجود خواهد داشت و در حال حاضر شهری با وضع سفید در کشور وجود ندارد.
معاون وزیر بهداشت درباره محدودیت های بین شهری هم گفت: محدودیت ها کماکان وجود دارد و پلاک های بومی از شهرهای نارنجی امکان خروج از شهر را ندارند.
آقای محمدرضا صالحی، مجری مطالعات بالینی واکسن کرونا در ارتباط تصویری با این برنامه گفت: سه روز ابتدایی مطالعات تزریق واکسن بسیار مهم بود و هدف اصلی فاز اول بی ضرر بودن آن است که در داوطلبین عوارض جدی نداشتیم و سیر بالینی، تنفسی و شرایط عمومی آنها بسیار خوب سپری می شود.
وی ادامه داد: پس از پایان دوره هفت روزه که آزمایشات اولیه بابت ایمنی زایی واکسن انجام می شود بیماران از قرنطینه خارج می شوند و در محیط و در معرض ویروس، سیر بیماران پیگیری خواهد شد.
آقای صالحی افزود: داوطلبان طی یکسال پیگیری خواهند شد ولی اطلاعات مربوط به ایمنی زایی و عوارض آنها در طی 28 روز اول بسیار حائز اهمیت است.
وی درباره واکسن کرونای داخلی گفت: بر اساس مطالعات پیش بالینی که روی حیوانات انجام شده و همچنین درگیر بودن در حین کار با این موضوع ، بسیار خوشبین هستم و امیدوارم ایمنی زایی خوبی از واکسن به دست بیاید.
آقای سید حامد حسینی، مدیر مطالعات بالینی واکسن کرونا در ارتباط تصویری با این برنامه گفت: تاکنون تزریق واکسن برای سه داوطلب انجام شده است و چهار روز هم از تزریق آنها گذشته که نتیجه ایمنی و آزمایشات را به کمیته پایش ایمنی داده ها ارسال کرده ایم تا فردا مجوز تزریق واکسن برای چهار داوطلب دیگر صادر شود.
وی درباره حال عمومی سه داوطلب تزریق واکسن کرونا هم افزود: حال عمومی این افراد خوب است و تمام عوارض حتی جزئی را رصد می کنیم و در اختیار سازمان های تصمیم گیرنده قرار می دهیم.
آقای حسینی ادامه داد: هر داوطلب دوبار تزریق را در روز صفر و روز چهاردهم انجام می دهد و در نهایت هر داوطلب هم 28 روز دوره پیگیری در مطالعات فاز یک دارد.
مدیر مطالعات بالینی واکسن کرونا درباره مرحله سوم آزمایش واکسن کرونا هم گفت: مطالعات بالینی بعد از طی کردن فاز یک ، در فاز دو در یک جمعیت چند صد نفره انجام می شود و احتمالاً فاز یک دو ماه زمان می برد و وارد فاز دو می شویم که حدود 2 و نیم ماه زمان لازم دارد و در نهایت فاز اصلی و اثر بخشی است که در صورت موفقیت آمیز بودن شرایط در اواسط اردیبهشت در یک جمعیت چند ده هزار نفر انجام خواهد شد.
وی افزود: با توجه به نتایج آزمایشات، امکان ادغام فاز دو و سه در جهت تسریع وجود دارد.