آیا با خروج ناو نیمیتز از منطقه خطر درگیری نظامی منتفی شده است؟
با بازگرداندن ناو هواپیمابر اس اس نیمیتز از خلیج فارس این سوال مطرح است که آیا خطر رویارویی نظامی در منطقه مرتفع شده است؟
این سوال از آنجا اهمیت و ضرورت می یابد که طی هفته های اخیر بخصوص بعد از تایید شکست ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری امریکا این احتمال قوت گرفته بود که امکان دارد حامیان داخلی و خارجی ترامپ و در راس آن نتانیاهو و محمد بن سلمان که هر دو در معرض خلع قدرت قرار دارند، باردیگر ترامپ را برای دست زدن به یک ماجراجویی تشویق بکنند.
برخی از شواهد موجود از جمله اعزام هواپیماهای بی 52 و یا زیر دریایی به خلیج فارس نیز به این احتمال قوت می بخشید. البته رسانه های وابسته به این محافل قدرت در تبلیغات خود می کوشیدند وانمود کنند که ایران در آستانه ترور حاج قاسم و ابومهدی مهندس به اقدام تلافی جویانه دست خواهد زد و لذا تحرکات و تقویت استحکامات نظامی آنها برای دفاع در برابر حملات تلافی جویانه ایران است حال آنکه بر همگان مشخص و مبرهن است که ایران پاسخ تلافی حاج قاسم را حتی به بعد از مراسم تدفین آن موکول نکرد و در پی تقاضای گسترده ملی که برای تلافی و انتقالم وجود داشت در همان روزهای اولیه پس از ترور و دقیقا در همان ساعت ترور به آن پاسخ کوبنده و محکم داد و دو تا از پایگاه های نظامی امریکا را در عین الاسد و اربیل زیر حملات موشکی قرار داد.
تنها پاسخ ایران به ترور شهید فخری زاده و دیگر دانشمندان هسته ای ایران باقی مانده است که مظنون اصلی در این ترورها رژیم صهیونیستی است و ایران در پی زمان و مکان این پاسخ است. از این رو سپر قرار دادن دولت ترامپ در برابر حملات تلافی جویانه ایران از جمله اقداماتی است که رژیم صهیونیستی در روزهای اخیر انجام داد و خود را در پشت آن پنهان کرد.
از این دید شاید اولین پیام خروج ناو نیمیتز ازخلیج فارس این باشد که امریکا دیگر نمی خواهد خود را سپر پلای این رژیم و عربستان قرار دهد که در چهار سال دولت ترامپ بر آن سوار بودند و افسار آن را به هرجا که می خواستند، می کشاندند.
دوم اینکه امریکا با فراخواندن این ناو می خواهد اعلام کند که در پی جنگ نیست و یا حداقل شروع کننده نخواهد بود سوم اینکه در صورت بروز جنگ این ناو را از تیررس موشک های ایران دورکند و از پایگاه های نظامی خود در کشورهای عربی همچون بحرین، قطر و عربستان استفاده کند و از این طریق به درگیری میان ایران و این کشورها نیز دامن بزند چرا که می داند ایران پاسخ هرحمله را از مکانی که شروع شود خواهد داد.
از این رو در مجموع می توان گفت که با خروج ناو امریکایی خطر درگیری نظامی در منطقه به مراتب کم شده است چرا که نه ایران در پی آغاز درگیری است و نه اینکه دولت عمیق امریکا و ساختارهای سیاسی و قانونی این کشور اجازه می دهد در واپسین روزهای انتقال قدرت چنین اتفاقی رخ دهد اما با این حال انگیزه بازندگان داخلی و خارجی شکست ترامپ و در راس آن نتانیاهو، محمد بن سلمان و پمپئو به قوت خود باقی است و اینها کماکان سیاست آتش بیار معرکه را بازی می کنند.
-------------------------------------------
احمد کاظم زاده