شاید مهاجرتی پایانی !
سرنوشت تلخ پرندگان مهاجر در تالابهای مازندران
پرندگان مهاجر ؛ آمدنشان با خودشان است ، اما بازگشت شان نه !
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیمای مرکز مازندران ، سالانه سیصد هزار تا یک و نیم میلیون پرنده مهاجر در تالابهای مازندران و به خصوص در تالاب فریدونکنار به شکل ناجوانمردانهای کشتار میشوند تا این تالاب در جهان به عنوان سیاهچال پرندگان مهاجر معرفی شود.
شهریور که میشود پرندگان مهاجر در تالابهای مازندران پیدا میشوند ، مسافتی چندین کیلومتری را طی میکنند تا به جایی خنکتر برسند، در واقع مهاجرت برای آنها یک راه بقاست، اما سال هاست که مهاجرت برای پرندگان سرنوشتی تلخ و دردناک را رقم میزند.
امسال با وجود مشاهده و اعلام آنفلوآنزای حاد پرندگان در نقاط مختلف امید آن میرفت این کشتار بی رحمانه پرندگان آن هم در مازندران که میگویند مهمان نوازی شان لطافت خاصی دارد، کم شود.
رضوانی مدیر کل دامپزشکی مازندران میگوید ؛ با مشاهده و نیز انجام آزمایشات بر روی چند نمونه پرنده تلف شده در مناطقی که تحت نظارت دامپزشکی است، وجود آنفلوآنزا محرز شده و این بدان معنی است که با شکار هر نوع پرنده ممکن است آنفلوآنزای حاد در انتظار باشد.
اداره کل حفاظت محیط زیست بنابر رسم هرساله شکار را در مناطق مختلف مازندران ممنوع کرده و گفته هرگونه شکار چه با سلاح چه با دامهای متنوع الشکلی که در تالابهای مازندران خلق میشود، با برخورد ماموران محیط زیست مواجه میشود.
کوروش ربیعی مسئول حیات وحش اداره حفاظت محیط زیست اعلام کرد ؛ حتی قرار است بازاری که این پرندگان مهاجر در آن عرضه میشوند و از هر لحاظ پسندیده و قانونی نیست، هم برچیده شود. البته هر ساله گامهای موثری در این راستا برداشته میشود.
اما در بازار چه میگذرد؟! با وجود توصیههای مسئولان محیط زیست که ورود به بازار فریدونکنار میتواند برای ما گران تمام شود، به بازار فریدونکنار رفتیم تا خود، نظاره گر فضای ترسناک توصیف شده در گزارشات رسانههای مختلف باشیم.
همین ابتدا باید اقرار کنم اوضاع به همان ترسناکی بود که توصیف میشد. پرندگان بخت برگشته با سینههای لخت و گردنی افتاده بر روی میزهای سرد که دائما اسم شان و قیمت شان تکرار میشد، غاز جفتی ۵۷۰، چهارتایی ۱۵۰ دقیقا به همین شکل.
بازار تب دار فریدونکنار را هیچ بهانهای نمیتواند تعطیل کند حتی آنفلوآنزا و کرونا ، چون فروشندگان همه این دلایل را ترفندی میدانستند که چندین سال از جانب مسئولان مطرح میشود تا آنها شکار نکنند، ولی آنها گوششان به این حرفها بدهکار نیست و برای رنگینتر شدن سفره خریداران از هیچ کوششی دریغ نمیکنند.
از یکی شان درباره تازگی شکار پرندگان پرسیدم که گفت؛ همه پرندگانی که در اینجا میبینید شکار شب گذشته است و اصلا پرندهای رو دستمان نمیماند که فردا آن را بفروشیم.
هیچ کس اِبایی هم از هیچی ندارد ، سطل زباله شهرداری در همان جلوی بازار پُر از پَر پرندگان مهاجر است، حتی سرهای بعضی از آن پرندگان هم روی زمین افتاده، این یعنی هیچ چیز پنهانی وجود ندارد، حتی تابلوهای تبلیغاتی شان هم جلوی بازار است با این توضیح که فرمانداری فریدونکنار شاید ۱۰۰ متر هم با این بازار فاصله ندارد.
گوشت هر پرندهای را بخواهید، برای شما ارسال هم میکنند و یا میتوانید یکی از این غازها را با مخلفات و اناردون و سبزی شکم پر در رستورانهای شهر البته با منوی شفاهی سفارش دهید، راه برای رضایت اشتها به گوشت پرندهها زیاد است.
بومیهای منطقه میگویند؛ اینجا تالاب نیست، زمین کشاورزی است که سند آن را هم داریم، پس شکار حق مان است.
از بازار به سمت تالاب رفتیم، برخلاف گفته مسئولان که دامها کم شده و به ندرت دیده میشود، اما دامهای هوایی در زمینهای اطراف پراکنده بود، تعدادشان هم بسیار زیاد بود.
یکی از فعالان محیط زیست منطقه میگوید : مبارزه با شکار غیر مجاز و نیز جمع آوری دامهای مختلف هرساله به طور نیم بند اجرا میشود، اما به طور کلی مافیای شکار پرنده آنقدر قدرتمند است که نمیتوان به راحتی با این قضیه مبارزه کرد تا جاییکه مدیران اداره حفاظت محیط زیست سال به سال حتی سری به اینجا نمیزنند، چون از عواقب آن میترسند.
بازار فریدونکنار هیچ کمکی به اشتغال شهر نکرده، این را مردم منطقه میگویند، چون تعداد کل افرادی که در این شکار دخیل هستند، به ۲۰۰ نفر هم نمیرسد. اما گردش مالی این بازار بسیار وسوسه انگیز است تا جایی که اجاره هر غرفه بیست تا سی میلیون و اجاره دامگاهها به پنجاه میلیون تومان هم میرسد.
یکی از همان افرادی که به گفته خودش نگهبان یکی از راههای منتهی به تالاب است تا کسی برای شکار وارد نشود، میگوید: مبارزه با شکار پرندگان مهاجر بی معناست، چون وقتی یخچال مسئولان پر از غاز و مرغابی باشد هیچ وقت میلی به اقدام جمع آوری دام و شکار نخواهد بود.
احمد حسین زادگان، استاندار مازندران پیرامون وضعیت بازار فروش پرندگان مهاجر گفت: هرچند از شواهد و قرائن میتوان فهمید که بازار نسبت به سالهای قبل بسیار محدودتر شده، اما همین وضع موجود پسندیده نیست، به همین خاطر ضرب العجل یک هفتهای برای مسئولان شهرستان تعیین شده تا هرچه زودتر به این بازار سروسامان دهند.
بهار نرم نرمک میرسد، قرار بود پرندگان مهاجر ترانه خوان شوند، اما شاید دیگر در مازندران عمر پرندگان مهاجر قد نمیدهد که در بهار ترانه خوان شوند.
حامد گلی - خبرنگار خبرگزاری صداوسیمای مرکز مازندران