دبيرخانه اوپک
نشست اعضای اوپک و غیر اوپک درباره ميزان توليد
سیزدهمین نشست سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) و غیر اوپک روز دوشنبه از طریق ویدئوکنفرانس برگزار میشود.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما از وين، اعضای اوپک و غیر اوپک، روز دوشنبه، اولین نشست خود را در سال جديد میلادی از طریق ویدئو کنفرانس برگزار میکنند تا در مورد سطح تولید نفت در ماه فوریه تصمیم گیری کنند.
دبیرخانه اوپک اعلام کرد سیزدهمین نشست سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) و غیر اوپک روز دوشنبه از طریق ویدئوکنفرانس برگزار میشود.
اعضای اوپک و غیراوپک پس از آخرین جلسه خود توافق کردند تولید را ۵۰۰ هزار بشکه در روز از ماه ژانویه ۲۰۲۱ افزایش دهند.
نشست اوپک پلاس درباره میزان عرضه در ماه فوریه
اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و شرکای آن در توافق «اوپک پلاس» روز دوشنبه در ویدیو کنفرانسی در مورد حجم نفت خامی که قرار است ماه فوریه در بازار عرضه شود، تصمیم گیری کنند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از لندن، در حالی که احیای تقاضای طلای سیاه در سال ۲۰۲۱ همچنان نامشخص است، این نشست در سطح وزیران گروه اوپک پلاس در چارچوب «سیاست توجه به شرایط بازار» قرار میگیرد.
در پایان آخرین نشست که بین سی نوامبر تا سوم دسامبر برگزار شد، اوپک پلاس متعهد شد که در ماه ژانویه به جای دو میلیون بشکه در روز که ابتدا پیش بینی شده بود، ۵۰۰ هزار بشکه در روز اضافه کند.
به این ترتیب، سیزده عضو اوپک به رهبری عربستان سعودی و ده شریک آن به رهبری روسیه توافق کردند که به منظور تصمیم گیری در مورد تعدیل یا عدم تعدیل حجم تولید برای ماه بعد، اوایل هر ماه نشستی برگزار کنند.
این پیگیری، نشان دهنده تمایل اوپک پلاس برای حفظ نفوذ شدید خود در بازار و همچنین وخامت شرایط برای کشورهای تولید کننده نفت است. اعضای اوپک پیش از بحران سلامتی ناشی از شیوع ویروس کرونا سالانه دو نشست سران در مقر این سازمان در وین اتریش برگزار میکردند.
تحلیلگران موسسه «JBC Energy» میگویند این راهبرد نتیجه بخش بوده است و توانایی اوپک پلاس را برای مدیریت بازار با زمینه سازی افزایش قیمت نفت برنت به رغم ادامه نامشخص بودن شرایط تقاضا در بازار، نشان میدهد.
بهای دو شاخص عمده نفتی جهان، یعنی نفت خام برنت دریای شمال که از آن به عنوان مرجع قیمت گذاری نفت در بازار اروپا استفاده میشود و نفت خام سبک شیرین آمریکا (وست تگزاس اینترمیدییت) که برای قیمت گذاری نفت مصرفی آمریکا به کار برده می شود، در پایان هفته گذشته حدود ۵۰ دلار به ازای هر بشکه معامله شد که در مقایسه با اوایل سال ۲۰۲۰ کمتر است، اما خیلی بالاتر از سطحی است که آوریل گذشته به آن رسید.
نتیجه مذاکرات ۲۳ عضو اوپک پلاس که در حال حاضر سه عضو آن از سهمیه بندی معاف هستند، نسبتا به حسن نیت دو وزنه سنگین این گروه یعنی روسیه و عربستان سعودی بستگی دارد. روسیه و عربستان سعودی، بعد از ایالات متحده به ترتیب دومین و سومین تولیدکننده بزرگ نفت در جهان هستند.
ماه مارس گذشته اختلاف نظر روسیه و عربستان سعودی به یک جنگ نسبتا کوتاه، اما شدید قیمتها انجامید که موجب شد بهای نفت پیش از آنکه ظرفیت ذخیره سازی به حد اشباع برسد، برای نخستین بار به شدت سقوط کند تا جایی که بهای نفت وست تگزاس اینترمدییت منفی شد.
با این حال، هنوز مشخص نیست که شرایط تقاضا در بازار نفت که همه گیری کووید-۱۹ موجب کاهش شدید آن شد، چگونه پیش برود.
اوپک در آخرین گزارش ماهانه خود، با توجه به نامشخص بودن شرایط عمدتا به علت تحولات همه گیری کووید-۱۹ و عرضه واکسن، افزایش کمتر از حد انتظار را پیش بینی کرده است. اوپک همچنین تاثیرات ساختاری کووید-۱۹ بر رفتار مصرف کنندهها به ویژه در بخش حمل و نقل را مورد بررسی قرار میدهد.
برخی تحلیلگران نیز نسبت به شرایط بازار در سال ۲۰۲۱ ابراز خوش بینی کرده اند. فیل فلین، تحلیلگر موسسه «Price Futures Group» گفت به زودی تقاضا به ویژه در آمریکا، پیش از تولید امسال بهبود خواهد یافت.
با این حال، میزان عرضه در خارج از چارچوب توافق اوپک پلاس همچنان از فاکتورهای مهم است. تولید آمریکا همچنان ۱۱ میلیون بشکه در روز است و بنا بر اعلام اوپک، تولید نفت لیبی، عضو این سازمان که از سهمیه بندیها معاف است، در ماه نوامبر در پی امضای توافق آتش بس در این کشور بیش از دو برابر افزایش داشته است.