بالا نشینی ویروس کرونا
ویروس به جان مردم افتاد و هرروزآمارها بالا وبالاتر رفت؛ طبق آخرین آمار بیش از ۸۰ میلیون نفر درجهان به این ویروس موذی مبتلا شدند و بیش ازیک میلیون نفرجان خود راازدست داده اند.
درایران نیزتاکنون بیش ازیک میلیون ودویست نفر درگیراین ویروس وبیش از ۵۴ هزارنفر راهی آرامستانها شدند.
دراستان همدان هم طبق اعلام آقای طاهری سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی استان؛ تعداد مبتلایان استان به مرز ده هزار نفری نزدیک شده است.
تغییر رنگهای وضعیت سلامت درشهرهای ایران
چهره شهرها از رنگ سفید به زرد؛ اززرد به نارنجی ودرنهایت به رنگ خطر یعنی قرمز تغییر کرد؛ رنگی که نشان ازبحران وضعیت وشیوع گسترده کرونا داشت.
وضعیت سلامتی مردم خطرناک تراز روزقبل میشد ومِسئولان به ناچارمجبور به اعمال محدودیتهای هفتگی وروزانه شدند؛ از بسته شدن بازار گرفته تا تعطیلی ومحدودیت حضور درمدارس ومحل کار وهمچنین منع تردد درون وبرون شهری.
بالا رفتن قدرت سرایت پذیری کرونا
آخرین یافته درمورد ویروس کووید ۱۹ و ژنتیک آن، نشان از افزایش قدرت انتقال و سرایت پذیری ویروس کرونا دارد.
دکتر مریم واعظ جلالی - متخصص ویروس شناسی پزشکی دانشگاه - با اعلام این خبر و با اشاره به مهمترین تغییرات ویروس کرونا از ابتدای شیوع تا به امروز میگوید: این تغییرات صرفا با ژنتیک ویروس مرتبط است و ربطی به عملکرد حیات ویروس ندارد.
عضو هیئت علمی دانشگاه با اشاره به این که برای بررسی تغییرات ویروس، دسترسی به آزمایشگاههای سطح سه، مطالعات و آزمایشهای فراوان ضرورت دارد میافزاید: کرونا ویروس، ویروس خاصی است که باید در سطوح بالای ایمنی و در آزمایشگاههای مجهز بررسی شود.
به گفته این متخصص ویروس شناسی پزشکی، آخرین یافته درمورد این ویروس و ژنتیک آن نشان از افزایش قدرت سرایت پذیری و انتقال دارد.
هر روز یک همراه!
با توجه به سرایت پذیری بالای ویروس کرونا، یکی از مهمترین موضوعاتی که موجب درگیر شدن افراد و گردش ویروس کرونا میشد بحث انتقال ویروس به همراهان بیماران در خانه و یا بیمارستان بود.
به گفته خانم فاطمی پرستار بیمارستان شهید بهشتی همدان؛ برای هربیمارکرونایی هرروز شاهد ورود یک همراه هستیم؛ یک روزخواهر وروز بعد برادر وروز دیگر.. واین یکی از عواملی بود برای گسترش وانتشار سریع ویروس بین عده زیادی ازمردم وبالارفتن آمارها.
حضور همراه دربیمارستانها ممنوع شد.
همین امر موجب شد تا ستاد ملی کرونا با سفارش وزارت بهداشت ورود همراه بیمار را به بیمارستانها ممنوع کند.
آقای جان بابایی، معاون درمان وزیر بهداشت در نامهای به معاونان درمان دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور، با تاکید بر جلوگیری از حضور همراهان بیمار در همه بخشهای بیمارستانی به منظور پوشش خدمات رفاهی و شخصی بیماران، بر استفاده از ظرفیت نیروهای بهیاری، پرستاری و همچنین نیروهای داوطلب کمک بهیار یا خدماتی در امر تغذیه، مراقبت و انتقال نمونههای گرفته شده از بیمار به آزمایشگاه، تصویربرداری و سایر امور مرتبط، تاکید کرد.
او افزود: در خصوص حضور همراه در کنار بیماران مبتلا به کووید ۱۹ جهت پوشش خدمات رفاهی و شخصی به بیماران با عنایت به اینکه حضور همراه در کنار بیمار کووید۱۹ خطر انتقال بیماری به فرد همراه، خانواده و جامعه را بسیار بالا میبرد، انتظار میرود طبق تاکیدات قبلی از حضور همراهان در همه بخشهای بیمارستانی جلوگیری گردد و هرگونه خدمات مورد نیاز بیماران عزیز در امر تغذیه، مراقبت و انتقال نمونههای گرفته شده از بیمار به آزمایشگاه، تصویربرداری و سایر امور مرتبط، تنها توسط نیروهای بهیاری و پرستاری انجام شود.
در ادامه آمده بود: بدیهی است در صورت امکان میتوان از طریق نیروهای داوطلب کمک بهیار یا خدماتی نظیر داوطلبان هلال احمر، نیروهای داوطلب جهادگر بسیجی و ... استفاده کرد.
عمل به امر رهبری
در پی فرمایش رهبری مبنی بر حضور گروهای جهادی و کمک به کادر درمان بود که گروههای جهادی برای کمک به کادر درمان وارد صحنه شدند و به فرمایش رهبر خود لبیک گفتند.
نیروهای جهادی و داوطلب به تدریج با سازماندهی پشت ماسکها با گمنامی برای خدمترسانی به بیماران و همراهی کادر درمان وارد بیمارستانها شدهاند.
جهاد گران جان برکفی که همراه بیماران بی همراه شدند
حجت الاسلام ناصر طاهری مسئول روابط عمومی قرارگاه گروههای جهادی شهید مدنی در باره این طرح میگوید: پس از اعلام آمادگی حوزه علمیه استان برای حضور در مراکز درمانی و پیگیریهایی که در این راستا با مسئولان دانشگاه علوم پزشکی همدان صورت گرفت، روز دوم آذر در مراسمی به طور رسمی این قرارگاه برای حضور در مراکز درمانی آغاز به کار کرد.
او میافزاید: بعد از مراسم افتتاحیه، در جلسات و کلاسهایی برای افراد داوطلب مهمترین نکات و موضوعات مورد نیاز توسط کادر پزشکی بیان شد تا نیروها از آمادگی لازم برای حضور در بیمارستانهای استان و کمک به کادر درمان برخوردار باشند.
ایثارگرانی که همراه شدند: از طلبه تا دانشجو
طباطبایی مسئول قرارگاه گروههای جهادی بیمارستان آتیه همدان با بیان اینکه همه نیروهای جهادی استان، چه طلبه و چه غیر طلبه، زیر نظر این قرارگاه مشغول خدمترسانی هستند، گفت: در روزهای گذشته شاهد حضور و خدمت رسانی طلاب و نیروهای جهادی در بیمارستان آتیه همدان بودیم و از آغاز این هفته نیز علاوه بر این مرکز، به بیماران بستری در بیمارستان بهشتی همدان هم خدمت رسانیها توسط طلاب آغاز شده است.
وی با اشاره به اینکه ۱۸۰ نفر ازطلاب استان دراین طرح ثبت نام کردند میگوید: نیروهای جهادی قرارگاه، ابتدا در دو نوبت صبح و عصر کار خود راآغاز خواهند کرد و سپس در نوبت شب و همچنین قسمت ICU به ارائه خدمت رسانی در بخش بیماران مشغول خواهند شد به ارائه خدمت رسانی به بیماران مشغول خواهند شد.
او میافزاید: در کنار طلاب، حضور مدیران، اساتید و کادر مدارس علمیه استان در خط مقدم جبهه سلامت، یادآور حضور فرماندهان در کنار سربازان در جبهههای دفاع مقدس است که نقش بسزایی در روحیه دهی به سربازان داشت.
از تزریق روحیه تارفع نیازهای شخصی
این نیروهای جهادی ازهیچ خدمتی برای امداد رسانی به بیماران وکمک به کادر درمان دریغ ندارند وباجان ودل یاری گر مدافعان سلامت دراین روزهای بحرانی هستند.
خانم جلیلیان یکی ازجهادگران مستقر دربیمارستان بهشتی همدان بابیان اینکه ماحکم همراه بیماررا داریم میگوید: این بیماران راهمچون مادر وخواهر خود میدانیم وتلاش میکنیم تا دراین شرایط سخت همراهیشان کنیم.
به سراغ یکی از طلبههای داوطلب رفتم؛ سید سعید بطحاییان طلبهای که مشغول بالا کشیدن تخت یک پیرمرد ۸۰ ساله بود.
ازاوعلت حضورش راجویاشدم که درپاسخ گفت: ماقادر به انجام کارهای تخصصی نیستیم واین زحمت بردوش کادردرمان است، اما به عنوان همراه بیمار کارهای شخصی بیمار را انجام میدهیم.
این طلبه افزود: همین که بیمار متوجه شود شخصی بربالین اوآمده است که هیچ قرابتی بااو ندارد و سعی دربالابردن روحیه اش دارد انرژی مثبت بیشتری دریافت میکند.
به اتاق دیگری رفتم؛ طلبهای که آنجابود درحال گرفتن تماس تصویری باحرم بارگاه مهربانیها علی ابن موسی الرضا (ع) بود.
وی هدف ازانجام این کاررا تزریق آرامش وروحیه به بیماران عنوان کرد وگفت: دراین شرایط هیچ چیزبه اندازه دعا به بیماران آرامش نخواهد داد.
آقای خانی دیگر جهاد گر مستقردربیمارستان اتیه همدان است او با اشاره به اینکه جهادگران به کارهای شخصی بیماران نظیر دادن دارو و غذا به آنها رسیدگی میکنند، بیان کرد: از طرفی در بحث چک کردن اکسیژن و تب بیماران نیز به کادر درمان کمک میکنیم.
برداشتن فشارکار از دوش کادردرمان
یکی ازپرستاران بیمارستان شهید بهشتی همدان ازکاسته شدن بارکاری همکارانش گفت واینکه اززمان ورود این جهادگران بی ادعا باخیالی راحت به دیگرکارهایشان میپردازند.
خانم حسینی رییس پرستاری بیمارستان آتیه همدان نیز معتقداست:دراین سه ماه حضور مستمراین گروه جهادی؛ کاهش بازه زمانی حضور بیماران دربیمارستان راشاهد بودیم واینکه امید به زندگی بیماران کرونایی به طرزچشم گیری افزایش یافته است.
دمیدن روحی تازه به جان بیماران
آقای رجبی یکی ازبیماران بیمارستان آتیه همدان که درحال ترخیص بود گفت: وقتی فهمیدم تست تشخیص کرونایم مثبت شده است بشدت دچارترس ودلهره شدم و خودم راباختم؛ اما بچههای جهادی بربالینم حاضرشدند وبامشاوره دادن درباره این بیماری بمن آرامش خاطردادند و دیدن خدمت آنها که حاضر شدند دراین شرایط سخت جانشان رابرای ما به خطر بیندازندازاسترس من کاست و درتسریع روند بهبودی من نقش بسزایی داشت.
خدمت هرجهادگر به نام یک شهید
عرفان مختارزاده مسئول قرارگاه گروههای جهادی همبیمارستان آتیه همدان میگوید:هرهفته جهادگران وخادمان به نیت یک شهید خدمت میکنند تابیش ازپیش محوطه مراکزدرمانی تحت تاثیر فضای معنوی قراربگیرد وترس ونگرانی ازبیماران دور شود.
ازجان گذشتگان باخدامعامله کردند
خانم همتی یکی ازجهادگران همدانی است که دربیمارستان شهیدبهشتی همدان خدمت میکند وقتی از اوپرسیدم آیاهراسی ازمبتلا شدنش به این بیماری را ندارد گفت: وقتی تصمیم به خدمت وکمک به همنوع گرفتیم فکرهمه چیز حتی درگیری بااین ویروس راکردیم، اما ماباخدامعامله کردیم وهدف ارزشمندی که داریم مانع ترس ما میشود.
وی افزود: البته ماتمام آموزشهای لازم رادیده ایم که تا جایی که ممکن است ازابتلابه این بیماری در امان باشیم ودرروند خدمت رسانی مااخلال ایجاد نشود.
روحیه درمانی
خانم فاطمی نوین روان شناس بیمارستان آتیه بابیان اینکه خدمت رسانی و روحیه بخشی گروههای جهادی به بیماران کرونایی میتواندالگویی باشد برای بکاربردن این گروهها برای همه بیماری ها؛ افزود: بیمار وقتی شخصی غریبه را درکنارخود میبیند که حاضرشده دل به خطر بزند برای بهبودی حال او؛ بیشتر روحیه میگیرد وامید برای بهبودی اش هم بالاتر میرود.
۳ بیمارستان همدان مثلث جهادی
طرح اعزام گروههای جهادی به بیمارستانهای شهر همدان ابتدا از بیمارستان اتیه همدان شروع شد وبعد ازنتیجه بخش بودن حضوراین نیروها وتاثیرخوبی که بر کار کادردرمان این بیمارستان داشت؛ خبرش به دیگربیمارستان هاهم رسید وآنهاهم متقاضی خدمت رسانی این نیروهای جهادی شدند.
هم اکنون این گروههای جهادی در سه بیمارستان آتیه همدان، بیمارستان شهید بهشتی درحال خدمت رسانی اند و درآیندهای نزدیک نیزبه بیمارستان سینا همدان هم اضافه خواهند شد.
همه گیری فعالیت جهادگران
این راه جهادی وایثارگرانه جهادگران را دربیشترشهرهای کشور میشود دید؛ ازپایتخت ایران که هم اکنون نیروهای جهادی اش در ۱۰ بیمارستان مشغول خدمت هستند تا سمنان وقم وخوزستان.
دیگرشهرهایی، چون اصفهان هم درحال آماده سازی این نیروهای یاری گر به میدان ایثار و نوعدوستی هستند.
تندی رنگها جایش را به آرامش رنگها داد
از زمان شیوع کرونا تاکنون، استان همدان ۳ موج از بیماری را پشت سر گذاشته و در این مدت بیماران زیادی از گروههای سنی مختلف به این ویروس مبتلا شدهاند. به دلیل قرار گفتن استان در شرایط قرمز کرونایی و حتی بحرانیشدن وضعیت چند شهرستان استان، با اعمال محدودیت منع آمدوشد و ... از سوی دولت، استان همدان نیز ملزم به اجرای محدودیتهای اعلامشده از سوی ستاد ملی مبارزه با کرونا شد.
از اول آذرماه با اعمال محدودیتهای کرونایی در استان بهویژه ممنوعیت تردد از ساعت ۲۱ تا ۴ بامداد، شاهد روند نزولی بیماران مبتلا و ورودی بیمارستانها هستیم.
هماکنون نیز به دلیل همراهی مردم و رعایت دستورالعملها و محدودیتها شاهد نارنجی شدن وضعیت استان در بخش کرونا هستیم. حضور گروههای جهادی در بیمارستانها نیز ازجمله اتفاقات خوب در هفتههای گذشته است. این گروهها که عمدتاً از طلاب و دانشجویان هستند توانستند با ارائه خدمات در بخشهای مختلف از حجم کار پرستاران کاسته و در بهبود شرایط روحی بیماران نیز مؤثر باشند.
کلام پایانی خبرنگار
کروناباتمام جان گرفتن ها؛ آزار دادن ها؛ سختیها و محدودیت های تحمیلی اش؛ چهره خیلی ازمردم رانمایان کرد؛ عدهای که تعدادشان گرچه کم بود، اما با کارهای ضدانسانی مثل احتکار وگران فروشی نمک برزخم مردم رنجدیده وحتی داغ دیده پاشیدند و درمقابل عدهای همچون گروههای جهادی دل به دل مردم وکادر پزشکی دادند و آبی برآتش شدند.
درحال حاضر دراستان همدان حضور گروههای جهادی راتنها درشهرهمدان شاهد هستیم امااین اتفاق مبارک درصورت اعلام آمادگی بیمارستانهای دیگرشهرستانها هم خواهد افتاد.
به گفته مسئولان وضعیت استان همدان همچنان در شرایط شکننده قرار دارد و در صورت عادی انگاری و عدم رعایت شیوه نامههای بهداشتی، فاصله گذاری اجتماعی و برپایی دور همیها از سوی مردم احتمال بازگشت استان به شرایط قرمز کرونا وجود دارد.
خلوت شدن بیمارستانهای به معنی پایان کرونا نیست؛ اگر چه در حال حاضر بیمارستانهای استان خلوت شده است، اما باید بدانیم که اگر مراقبت لازم را نداشته باشیم، ممکن است بار دیگر شاهد پیک بعدی کرونا باشیم وهم کادر درمان را به سختی بیندازیم وهم جان این گروههای ازخودگذشته رابه خطر.
تهیه و تنظیم : ناهید روحانی مقدم