مجازات حمل اسلحه چیست؟
براساس قانون ، وارد و خارج کردن، ساخت، مونتاژ، نگهداری، حمل، توزیع، تعمیر و معاملهی سلاح غیرمجاز جرم است.
به گزارش گروه وب گردی
خبرگزاری صدا و سیما؛ وقتی به قوانینی که رفتارهای مجرمانه را مشخص کردهاند نگاهی میاندازیم، متوجه میشویم که تمامی جرایم این ویژگی را ندارند؛ یعنی برخی دیگر از رفتارهای مجرمانه، بهخودیخود خطرناک و زشت نیستند و انجام آنها هیچ خطری را برای خود شخص انجامدهنده یا انسانهای دیگر بهوجود نمیآورد، اما قانونگذار آنها را جرم دانسته است. یکی از این نوع رفتارهای مجرمانه، حمل سلاح است.
چرا حمل اسلحه جرم تلقی میشود؟
شخصی که با خود سلاح حمل میکند، معمولا آن را در کیف، جیب یا ماشین خود میگذارد و خود این کار بهتنهایی هیچ خطری برای خودش یا دیگران بهوجود نمیآورد. حال این سؤال پیش میآید که اگر انجام یک رفتار خطری برای دیگران نداشته باشد، چرا باید قانونگذار آن را ممنوع کند؟ پاسخ این است که جرمانگاری این رفتارها برای جلوگیری از خطراتی است که ممکن است آن رفتارها در آینده بهوجود بیاورند. یعنی اگرچه ممکن است که انجام این رفتارها در حال حاضر برای خود شخص یا دیگران خطری نداشته باشد، اما با توجه به نوع رفتار میتوان احتمال داد که انجام آنها ممکن است در آینده این شخص یا انسانهای دیگر را با خطری جدی مواجه کند.
حال که با علت و چرایی ممنوع و جرم بودن حمل سلاح آشنا شدیم باید به این پرسش پاسخ بدهیم که براساس کدامیک از قوانین، حمل سلاح جرم است و اگر کسی با خود سلاح حمل کند با چه مجازاتی روبهرو خواهد شد.
قوانین مربوط به جرمانگاری حمل سلاح
اصل بر این است که هیچ رفتاری جرم نیست و افراد میتوانند هر رفتاری را که بخواهند، انجام دهند. به همین علت برای پیبردن به اینکه آیا رفتاری جرم است یا خیر باید به قانون مراجعه کرد و اگر قانون انجام رفتاری را منع نکرده باشد، هیچکس حق ممنوع کردن آن را ندارد. حمل سلاح برای برخی از اشخاص مانند نظامیان با توجه به نوع شغلی که دارند و البته با رعایت مقرراتی خاص، مجاز است، اما در غیر از این موارد خاص، مجاز نبوده و ممنوع است. این ممنوعیت در دو قانون مورد اشاره قرار گرفته که در ادامه بهصورت مجزا هریک از این دو قانون و مجازاتهای تعیینشده در هریک را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
۱. قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیرمجاز (مصوب سال ۱۳۹۰)
این قانون که در سال ۱۳۹۰ به تصویب رسیده است وارد کردن و خارج کردن، ساخت، مونتاژ، نگهداری، حمل، توزیع، تعمیر و معاملهی غیرمجاز سلاح را جرم دانسته است. منظور از سلاح نیز سلاحهای گرم و سرد جنگی و شکاری و همچنین قطعات مؤثر یا مهمات آنهاست.
هرچند انگیزهی شخص در حمل سلاح اهمیت ندارد، اما او باید آگاه باشد که در حال حمل سلاح است. مثلا اگر شخصی با انگیزهی انتقام یک قبضه اسلحه در اتومبیل شخص دیگری بگذارد و او بدون اطلاع از این موضوع با اتومبیل خود در سطح شهر تردد کند، نمیتوان این شخص را بهعلت حمل سلاح محکوم به مجازات کرد.
۲. تبصرهی مادهی ۶۱۷ قانون مجازات اسلامی (مصوب سال ۱۳۹۶)
بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی در سال ۱۳۷۵ تصویب شده، اما این تبصره در سال ۱۳۹۶ به مادهی ۶۱۷ الحاق گردیده است. در این تبصره حمل سلاحهای سرد غیرجنگی و غیرشکاری مانند قمه، شمشیر، قداره و پنجهبوکس جرمانگاری شده است، اما جرم دانستن حمل این نوع سلاحها بدون قیدوشرط نیست. به عبارت بهتر، زمانی میتوان حمل این سلاحها را جرم دانست و حملکنندهی آنها را مجازات کرد که این سلاح را فقط برای درگیری و ضرب و جرح با دیگران با خود حمل کرده باشد.
در واقع برخلاف قانون سال ۱۳۹۰، در این موارد انگیزهی شخص حملکننده برای محکوم کردن او به مجازات اهمیت دارد. در این حالت اگر شخصی در حال حمل هریک از این سلاحها دستگیر شود، برای اینکه بتوان او را به مجازات محکوم کرد، باید اثبات شود که در حمل این سلاحها چنین انگیزهای داشته است؛ بنابراین اگر ثابت نشود که او چنین انگیزهای داشته است و همچنین در مواردی که شخصی بدون انگیزهی درگیری و ضرب و جرح بلکه برای دیگر استفادههای متعارف این نوع سلاحها را حمل کند، نمیتوان او را مجازات کرد. طبق این قانون اگر شخصی این سلاحها را با هدف درگیری و ضرب و جرح حمل کند، به ۶ ماه حبس و همچنین شلاق محکوم خواهد شد.
زمانی که توی ماشین گذاشته چند نفری دیدن اما اسلحه رو از ماشین بیرون نیاورده