دوپادشاه در یک اقلیم نگنجند
انفجارهای عدن نشان داد که اختلافات امارات و عربستان بر سراستیلای جنوب یمن تحت پوشش دولت دست نشانده و اجباری آن هم با جابجایی در کاخ سفید و تضعیف جایگاه بن سلمان پنهان نمی ماند.
عربستان 25 مارس 2015 با تشکیل ائتلافی که بعدها با از هم گسیختگی به ائتلاف سعودی و اماراتی محدود شد یمن را هدف شدیدترین حملات نظامی قرار داد تا به زعم خود ظرف چند هفته, دولت مستعفی وفراری منصور هادی را به قدرت برساند و انصارالله را نابود نماید.
اما با گذشت زمان نه تنها این ائتلاف که از کمک های تسلیحاتی امریکا وجهان غرب و کمک های اطلاعاتی رژیم صهیونیستی برخوردار بود به هیچ یک از اهداف خود دست نیافت بلکه با گذشت زمان ارتش و کمیته های مردمی با دستیابی به توانمندی های موشکی وپهپادی توانستند جنگ را به عمق خاک عربستان بکشانند و شاهرگ حیاتی این کشور یعنی آرامکو را در چند نوبت هدف قراردهند.
این در حالی است که در صحنه میدانی نیز ارتش وکمیته های مردمی یمن با اجرای عملیات های مختلف از جمله بنیان مرصوص توانست بخش های زیادی از خاک یمن را از اشغال ائتلاف سعودی خارج نماید و در آخرین نبردها با آزاد کردن پایگاه استراتژیک ماس در استان مارب و پیشروی برای آزادسازی این استان, در عمل دولت دست نشانده هادی را با فروپاشی روبرو و خطوط ارتباطی و مواصلاتی سعودی ها با نیروهای هادی را قطع کند.
این اتفاقات در حالی بود که سعودی ها و اماراتی ها پیش از آغاز جنگ شمال وجنوب یمن را به عنوان غنایم جنگی بین خود تقسیم کرده بودند اما با شکست عربستان ونیروهای وابسته اش در شمال, در عمل دست این کشور از این تجاوز نظامی خالی ماند و این امارات بود که با سرمایه گذاری بر روی مزدوران محلی و به ویژه
جدایی طلبان جنوب در صدد تثبیت حضور خود در عدن بر آمد و از اینجا بود که اختلافات ابو ظبی و ریاض نمایان شد و نیروهای وابسته به دوطرف در جنگ های نیابتی هر یک سعی کرد موقعیت خود را در جنوب تثبیت نماید.
حملات نیروهای شورای انتقالی جنوب به مرکز اداری دولت دست نشانده هادی در عدن و اخراج او از کاخ معاشیق در سال 2018 یکی از آشکارترین جنگ های نیابتی بود که میان مزدوران عربستان و امارات در گرفت و مشروعیت ادعای ائتلاف سعودی برای به قدرت رساندن هادی را بر باد داد. چرا که دیری نپایید که با پادرمیانی ریاض, طرف های درگیر در پشت میز مذاکره نشستند و به اجبار به توافق تقسیم قدرت و تشکیل دولت ائتلافی تن دادند اما امضای این توافق هنوز خشک نشده بود که گزارش ها از درگیری ها میان نیروهای هادی و شورای انتقالی جنوب بار دیگر شکست توافق ریاض را به نمایش گذاشت.
البته این پایان ماجرا نبود و هم زمان با پیشروی نیروهای انصارالله به سوی مارب,ز گارش هایی از درگیری های نیروهای هادی و شورای انتقالی یمن در استان ابین منتشر می شد تا اینکه بار دیگر سعودی ها مزدوران خود را به ریاض دعوت کردند تا دولت دست نشانده ای این بار به نخست وزیری معین عبدالملک تشکیل شود و در عدن شروع بکار نماید.
دولت دست نشانده هادی روز چهارشنبه وارد عدن شد اما هنوز اعضای آن از فرودگاه خارج نشده بودند که بار دیگر جنگ نیابتی و آتش اختلافات با حملات راکتی به فرودگاه و تیراندازی هایی که به کشته شدن دستکم 26 نفر و زخمی شدن بیش از 50 نفر از جمله برخی از اعضای دولت دست نشانده منجر, آغاز شد.
هر چند دولت دست نشانده عربستان مدعی شد حوثی ها در این حملات دست داشته اند اما انصارالله به سرعت این ادعا را رد و به اختلافات ائتلاف سعودی واماراتی تحت پوشش اتهام زنی به صنعا اشاره کرد.
یکی از دلایل محکمی که ادعای سعودی ها مبنی بر دست داشتن انصارالله در این حملات را تضعیف می کند
گزارش روسیاالیوم است که از حملات خمپاره ای به فرودگاه خبر می دهد. دلیل دیگر وقوع تیراندازی های متقابل در فرودگاه است که برحضور نیروهای محلی در این درگیری دلالت می کند.
و البته نکته مهم اینکه اتهام زنی فوری عربستان به انصارالله آنقدر سست بود که حتی هانی بن بریک، معاون رئیس شورای انتقالی جنوب یمن هشدار داد: هرگونه متهم کردن انصارالله درباره این حمله زودهنگام است.
اکنون توافق ریاض با انفجارهای عدن بار دیگرمتزلزل شد ونشان داد که احتمالا شورای انتقالی جنوب حاضر نیست قدرت خود را به دولتی فراری وشکست خورده تسلیم کند که حامی آن هم با جابجایی در کاخ سفید با چالش های جدیدی روبرو خواهد شد.
و از طرفی به نظر می رسد امارات نیز با توجه به عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی و همکاری با این رژیم برای تسلط بر جزایر جنوبی یمن از جمله سقطری, این مسئله را در نظر دارد که شاید با جابجایی قدرت در کاخ سفید دیگر دوران محمدبن سلمان به پایان رسیده و دلیلی ندارد عربستان را شریک غنایم جنگی در جنوب یمن کند و این بار می تواند بر تل آویو برای تثبیت جایگاهش در این منطقه حساب کند. قابل تامل است که پیش از این هم شورای انتقالی جنوب یمن اعلام کرده بود که با به رسمیت شناختن اسراییل وبرقراری رابطه با این رژیم مشکلی ندارد.
-----------------------------------------------------
رضا محمدمراد