هویت دار شدن ۲۰ درصد دامهای مازندران
معاون بهبود و تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی مازندران از پلاککوبی حدود ۲۰ درصد دامهای استان خبر داد و از دامداران خواست در اجرای این طرح تعجیل کنند.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز مازندران، علیرضا عطایی نژاد تعداد دام سبک استان را حدود ۲.۵ میلیون راس و دامهای سنگین را هم ۷۰۰ هزار راس برآورد کرد و گفت: طرح پلاک کوبی دامهای سبک و سنگین استان از آذرماه سال گذشته به صورت رسمی آغاز شد و اجرای کامل آن برای تسهیل در فعالیتهای دامداران لازم و ضروری است.
معاون جهاد کشاورزی مازندران با بیان این که تاکنون حدود ۱۰۰ هزار راس دام اصیل شیری و ۲۰۳ هزار دام دورگ که در دامداریهای صنعتی وجود دارند، پلاک کوبی شدند، افزود: در این مدت پلاک کوبی حدود ۱۹۰ هزار راس دام سبک گوسفند و بز نیز انجام شده است.
عطایی نژاد یکی از دلایل کندی اجرای طرح پلاک کوبی دامها در مازندران را وجود تعداد زیاد دامهای غیرصنعتی دانست و گفت: طبق آمار ۳۰۰ هزار راس گاو بومی در استان وجود دارد که دامداران باید نسبت به پلاک کوبی آنها اقدام کنند.
او زمان باقی مانده برای انجام پلاک کوبی دامها را تا پایان سال جاری ذکر کرد و گفت: طبق قوانین و مقررات تردد دامهای سبک و سنگین بدون پلاک ملی ۱۶ رقمی که شناسنامه آنها محسوب میشود ممنوع است.
معاون بهبود و تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی مازندران از دامداران عشایر خواست در این فصل که دام در خارج از ییلاقات استان نگهداری میشوند نسبت به پلاک کوبی سریع دام هایشان بویژه گوسفندان و بز که به صورت سنتی نگهداری میشوند اقدام کنند.
عطایی نژاد ادامه داد: با ثبت دقیق اطلاعات دام زنده خدمات دهی بهتر و سریعتر به عشایر و دامداران انجام میشود و از طرفی بر جلوگیری از خرید و فروش دامهای سرقت شده و کشتار آنها موثر است.
او افزود: همچنین طبق مصوبه تخصیص نهادههای دامی یارانهدار به واحدهای صنعتی دام سنگین و سبک منوط به انجام عملیات پلاکگذاری دامهاست و به همین دلیل هم دامداران باید پس از پلاک کوبی حتما شماره پلاک دام را در سامانه سازمان دامپزشکی ثبت کنند.
معاون جهاد کشاورزی مازندران با بیان این که هر راس دام در این طرح یک شناسه و یا کد ملی ۱۶ رقمی اختصاصی دریافت میکند، ادامه داد: پلاک ۱۶ رقمی دامها در سامانه دامپزشکی به ثبت میرسد و در آن نژاد دام، نام دامدار و مکان نگهداری دام (دامداری) نیز درج میشود.
عطایی نژاد گفت: بر اساس ماده ۱۸ قانون نظام دامپزشکی کشور، وزارت جهاد کشاورزی موظف به صدور شناسنامه یا همان پلاک ۱۶ رقمی برای شناسایی دام هاست و نیروی انتظامی نیز موظف شد دامهای فاقد پلاک ۱۶ رقمی را که معمولا بر روی گوششان نصب میشود، توقیف کند و این دستورالعمل نیز در مرحله عملیاتی قرار گرفته است.
او هزینه پلاک کوبی هر دام را ۴۵ هزار ریال اعلام کرد و گفت: اتحادیه دامداران مازندران و شرکت تعاونی دامداری استان به عنوان ۲ تشکل غیردولتی و پیمانکار انجام پلاک کوبی دام هستند که از سوی دامپزشکی و جهاد کشاورزی تحت نظارت قرار دارند.
عطایی نژاد افزود: همچنین طبق مقررات کشتارگاههای مازندران نیز از کشتار دامهای فاقد پلاک خودداری خواهند کرد.
پلاککوبی دام طرحی است که سالیان سال روی زمین مانده بود، ولی از اواسط سال ۱۳۹۷ با شروع نوسانات اقتصادی و افزایش قاچاق دام، دولت مصمم به اجرای این طرح شد و وزارت جهاد کشاورزی، مرکز اصلاح نژاد و بهبود تولیدات دامی کشور، سازمان دامپزشکی و اتحادیه دامداران را موظف به اجرای این طرح کرد.
علاوه بر جلوگیری از قاچاق دام، ردیابی، اثبات مالکیت، بهبود مدیریت گله، کنترل سلامت دام و غذای انسان، امنیت سرمایه گذاری، بیمه دام و محصولات دامی، رعایت حقوق حیوانات و مطالعات علمی و تحقیقاتی و توسعه عملیات اصلاح نژاد از مهمترین اهداف پلاک کوبی دام اعلام شده است.