هنوز خاطره تلخ مرگ هزاران قطعه ماهی در رودخانه قره سو را که پارسال اتفاق افتاد از یاد نبرده ایم که بازهم تعدادی دیگر با سهل
انگاری عدهای تلف شدند.
چندی پیش هنگامی که یکی از اهالی روستای لر اسلام اباد غرب برای چرای گوسفندان به کنار رودخانه رفته بود ناگهان با منظره عجیبی رو به رو شد که نشانی از طراوت و سر زندگی همیشگی اب نداشت سطح اب رودخانه سفید شده بود سفید از ماهیهایی که روی اب مرده بودند او میگوید انقدرتعداد آنها زیاد بودکه به شماره نمیآمدند.
موضوع را از همان ابتدا پیگیری کردم، اما جوابی برای ان نبود ما تنها صحبتهای اهالی روستاهای اطراف و حدس و گمانها را میشنیدیم انها معتقد بودند که پساب یکی از واحدهای صنعتی عامل مرگ این ماهیان است.
معاون پایش اداره کل حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه گفت در بررسیهای اولیه هیچ آلودگی شیمیایی در آب رودخانه پیدا نکرد ه ایم و علت تلف شدن ماهیها به احتمال زیاد کمبود اب و کمبود اکسیژن است.
اذر ولی زاده در ادامه میگوید: امور اب و فاضلاب ابی که باید به عنوان سهمیه از سد پایین دست به این رودخانه اختصاص میداد را تخصیص نداد و به احتمال زیاد با کمبود اب ماهیان تلف شدند.
اما مشاهدات نشان میدهد اب رودخانه به اندازهی کافی است و نمیتواند عامل اصلی مرگ ماهیها باشد
از طرفی اگر کمبود اب علت مرگ ابزیان است چرا مواردی از تلف شدن سایر جانداران از جمله گوسفند لک لک و سگ هم در کنار رودخانه دیده شده است
به سراغ مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه رفتیم تا علت را جویا شویم
فریدون یاوری میگوید: تا زمان روشن شدن علت دقیق مرگ آبزیان این رودخانه نمیتوان بر اساس حدس و گمان نظر داد.
وی افزود: علت دقیق مرگ این آبزیان نیازمند اطلاعات تکمیلی است تا دقیقا مشخص شود علت وقوع این حادثه به پسابهای صنعتی و خانگی بر میگردد یا اینکه به علت کاهش حجم اب رودخانه و یا به دلیل دیگری بوده است.
به گفتهی او نیروهای محیط زیست اسلام آبادغرب در حال سرشماری آبزیان تلف شدهای هستند که به محض انجام این کار میزان دقیق تلفات اطلاع رسانی میشود.
بررسیها یک هفته ادامه داشت و نشان داد ۴ هزار قطعه ماهی تلف شده است که عامل اصلی ان هم فعالیت یک واحد صنعتی است که پساب ان وارد رودخانه شده و مرگ ماهیها را به دنبال داشته است ازمایشات نشان داد ورود بیش از حد مواد الی به اب رودخانه موجب مصرف بیش از حد اکسیژن اب و مرگ ماهیان شده است.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه گفت: مدارک، مستندات و گزارشات کارشناسی این پرونده برای صدور حکم به مراجع قضایی ارسال خواهد شد
کارشناسان محیط زیست معتقدند رعایت نکردن استانداردهای محیط زیست در واحدهای صنعتی تبعات زیادی دارد که مرگ ابزیان تنها یکی از خطرات آن است از طرفی استفاده از اب رودخانهها در زمینهای کشاورزی اطراف باعث میشود تا الودگی به چرخه غذایی ما هم وارد شود
که در طولانی مدت اثرات جبران ناپذیری بر سلامتی دارد.
رئیس اداره حقوقی اداره کل حفاظت از محیط زیست استان کرمانشاه در خصوص نحوهی رسیدگی به این پروندهها میگوید: پروندههای محیط زیست از دو جنبه کیفیری و حقوقی بررسی میشود.
در مرحله کیفری پرونده به مراجع قضایی ارسال میشود که جریمه نقدی یا زندان برای متخلفان در نظر گرفته میشود.
ویسی میافزاید: از جنبه حقوقی متخلفان باید ضرر و زیان وارد شده به محیط زیست را پرداخت کنند که هزینه تلف شدن هر قطعه ماهی معمولی تنها ۴هزار تومان درنظر گرفته شده است.
او میگوید: در برخی پروندهها آلودگی که واحدهای آلاینده ایجاد میکنند همراه با تلفات محیط زیست نبوده است.
پارسال سه واحد صنعتی به مراجع قضایی معرفی شدند که به علت سیستم تصفیه فاضلاب ناقص و گرد و غبار و خروج گازهای آلاینده جریمه شدند
اب وخاک میراث آیندگانند نباید با نادیده گرفتن استانداردها این منابع را در خطر نابودی قرار دهیم.