در نشست خبری وزرای خارجه روسیه و ترکیه مطرح شد
استقبال لاوروف از ابتکار ترکیه درباره مناقشه قره باغ
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در نشست مشترک خبری با همتای ترکیه ای خود گفت، از ابتکار ترکیه برای حل مناقشه قره باغ استقبال میکنیم.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از تلویزیون الجزیره، سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در نشست مشترک خبری با مولود چاووش اوغلو همتای ترکیهای خود گفت: با طرف ترکیهای درباره اوضاع فعلی در خاورمیانه و شمال آفریقا گفتگو کردیم. از ابتکار آنکارا برای حل مناقشه قره باغ بر اساس توافقنامه ما با جمهوری آذربایجان و ارمنستان استقبال میکنیم. لاوروف افزود: ما همچنین درباره تحولات در سوریه و لیبی با طرف ترکیهای گفتگو کردیم.
وزیر امور خارجه روسیه، بر لزوم جلوگیری از نفوذ مزدوران خارجی به منطقه قره باغ با سوء استفاده از مناقشه بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان تاکید کرد.
به گزارش شبکه تلویزیونی روسیا الیوم، سرگئی لاوروف در نشست مشترک خبری با مولود چاوش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه در سوچی گفت: ما به طور مفصل درباره مسایل مشترک از جمله مسایل اقتصادی گفتگو کردیم. در سایه پیامدهای همه گیری کرونا، تبادل تجاری بین دو کشور کاهش یافته است و باید بر تقویت تبادل تجاری بین دو کشور در آینده متمرکز شویم. کمیته مشترک دولتی حل این مسایل را پیگیری میکند. ما همچنین امروز بر طرحهای سرمایه گذاری خود مانند احداث خط لوله گاز جریان شمال گفتگو کردیم. به علت همه گیری کرونا، اجرای بعضی پروژهها متوقف شده است و در آینده اجرا خواهند شد. امروز بر تصمیم خود برای توسعه فناوری نظامی تاکید کردیم. همانطور که رئیس جمهور روسیه گفت، برای تصمیم طرف ترکیهای برای پیگیری این مسیر با وجود فشارهای آمریکا علیه آنکارا، اهمیت قائل هستیم. واشنگتن محدودیتهای اقتصادی را اعمال کرد. امروز ما بر همکاری انسانی تاکید کردیم و آن را اولویت خودمان میدانیم.
لاوروف افزود: در سال آینده، ششمین نشست مجمع همکاریهای مشترک بین روسیه و ترکیه برگزار خواهد شد. امروز درباره پرونده گردشگری و امنیتی گفتگو کردیم. ما همچنین مسایل مربوط به حضور گردشگران روسی در ترکیه و تدابیر شدید امنیتی این کشور را بررسی کردیم. برای بازگرداندن شهروندان روس به کشورشان با وجود تدابیری که برای مقابله با همه گیری کرونا در ترکیه اتخاذ شده است، تلاش میکنیم.
وی خاطر نشان کرد: ما همچنین امروز درباره مسایل مربوط به منطقه قره باغ بحث و گفتگو کردیم. ما از طرح آنکارا برای حل این مناقشه بر اساس توافقهای به دست آمده بین رئیس جمهور روسیه، نخست وزیر ارمنستان و رئیس جمهوری آذربایجان، استقبال میکنیم. اجرای این طرح در چارچوب مرکز صلح و آتش بس روسی صورت میگیرد. این مرکز به لطف توافقنامهها بین روسای جمهور روسیه و ترکیه تشکیل شد. این مرکز، حضور فعال خواهد داشت. ایده این طرح مربوط به جلوگیری از استفاده از مناقشه قره باغ برای نفوذ مزدوران خارجی به این منطقه است. ما موضع مشترک با طرف ترکیهای داریم. ما همچنین درباره اوضاع فعلی در خاورمیانه و شمال آفریقا هم گفتگو کردیم. ما همچنین پرونده سوریه را بررسی کردیم. ما بر پایبندی به تربیون آستانه درباره سوریه تاکید کردیم. زیرا این چارچوب، کارآیی بیشتری برای حل مسایل مختلف میدانی دارد. ما توجه ویژهای به پنجمین دور نشستهای کمیته قانون اساسی سوریه داریم. هر کاری بتوانیم برای حل مسایل انسانی انجام خواهیم داد. ما باید برای ایجاد شرایط مناسب برای بازگشت آوارگان سوری تلاش کنیم. ما همچنین درباره پرونده لیبی و عادی سازی اوضاع در این کشور با مشارکت گروههای مختلف سیاسی و نمایندگان سه منطقه لیبی، گفتگو کردیم. ما درباره مسایل مربوط به دریای مدیترانه گفتگو کردیم و به عادی سازی اوضاع قبرس هم توجه داریم. امروز درباره ادامه همکاری در پروندههای مختلف توافق کردیم. ما گفتگوهایی درباره پرونده اوکراین هم داشتیم و موضع مشترکی در مورد پایبندی به توافقنامه مینسک داریم. ما هیچ نوع رفتار خصمانه اوکراین را نمیپذیریم. ما بر لزوم حل مسایل در سال ۲۰۲۱ تاکید کردیم.
لاوروف: به رغم تحریمهای آمریکا، همکاری نظامی روسیه-ترکیه ادامه دارد
وزیر امور خارجه روسیه روز سه شنبه اعلام کرد به رغم تحریمهای آمریکا علیه ترکیه، مسکو و آنکارا به همکاری نظامی خود ادامه میدهند.
ترکیه، عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو)، سامانه دفاعی ضد هوایی روسیه را تحویل گرفته است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از مسکو، تحویل سامانه اس-۴۰۰ روسیه به ترکیه، در چارچوب نزدیکی بین آنکارا و مسکو، سبب اصطکاک با چندین کشور غربی و اعمال قطعی تحریمهای آمریکا در نیمه دسامبر شد.
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه که میزبان مولود چاووش اوغلو همتای ترکیهای خود در سوچی (جنوب غربی روسیه) بود، گفت: «ما درباره اهداف دو جانبه توسعه همکاری فنی نظامی با ترکیه توافق کردیم».
این مقام روس خاطرنشان کرد ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه عزم ترکیه برای «ادامه همکاری در این زمینه» را به رغم فشار غیرقانونی واشنگتن، تحسین میکند.
آمریکا نیمه دسامبر از تحریمها علیه ترکیه خبر داد و پس از آن اعطای هرگونه مجوز جدید صادرات سلاح به آژانس ترکیهای مسئول خرید و فروش تسلیحات و ورود مقامات این سازمان به خاک آمریکا را ممنوع کرد. رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه این اقدام آمریکا را حمله به «حاکمیت» ترکیه دانست.
چاووش اوغلو گفت: «ما به علت تحریمها از اقدامات خود صرفنظر نمیکنیم. توافق ما درباره تحویل اس-۴۰۰ قبل از تصمیم برای تحریم ترکیه انجام گرفت».
وی افزود: «موضوع هر چه، از جمله اس-۴۰۰، باشد ما ترجیح میدهیم مشکلات را از طریق گفتگو حل کنیم. آمریکا پس از تحریم اعلام کرد با گفتگو موافق است».
روسیه و ترکیه، هرچند در خصوص چندین پرونده (سوریه، لیبی، قفقاز) با هم رقیب هستند، اما به خاطر داشتن گفتگوهای سازنده و به خصوص روابط خوب بین پوتین و اردوغان به خود میبالند.
در سالهای اخیر، غربیها به دید خوبی به نزدیکی روابط روسیه و ترکیه نگاه نمیکنند و شاهد آن هستند که یک عضو ناتو از طریق یک رقیب ژئوپلیتیک رده اول مسلح شده است.
لاوروف تأکید کرد «تحریمهای غرب» بر روابطی «که براساس منافع ملی دو کشور» هدایت میشود تأثیری نمیگذارد.
ترکیه اعلام کرده است از سامانه اس-۴۰۰ بدون ادغام آن در شبکه کنترل و فرماندهی ناتو استفاده میکند.