پخش زنده
امروز: -
سخنگوی دولت گفت: ما از جنگ اقتصادی سرافراز بیرون آمدیم و اولین دستاورد ما از پایان این نبرد، این است که سهم خود را از بازار جهانی نفت بگیریم.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پایگاه اطلاعرسانی دولت اقای علی ربیعی در نشست خبری هفتگی خود
در پاسخ به سوالی در خصوص احتمال تاسیس پایگاه نظامی مشترک روسیه و چین با ایران در خلیج فارس یا دریای عمان گفت: مناسبات دوستانه ما با دو کشور روسیه و چین در اوج خود به پیش میرود هرچند که ما محدودیتی برای تعمیق این روابط در تمام جنبههای سیاسی و اقتصادی نداریم، ولی همانطور که ما بارها و از جمله در ارائه طرح صلح هرمز اعلام کرده ایم، امنیت در منطقه خلیج فارس باید توسط کشورهای ساحلی این منطقه تامین شود.
وی افزود: این تنها راهی است که میتوان به امنیت عادلانه برای همه کشورها و تضمین صلح و ثبات بلند مدت رسید. ما نظامی شدن منطقه خلیج فارس را به سود هیچ کشوری در منطقه و جهان نمیدانیم و امیدواریم که سرانجام آمریکا هم با کنار گذاشتن سیاست مداخله و تفرقه افکنی میان کشورهای منطقه، دست از ماجراجویی فرا مرزی خود بردارد.
اقای ربیعی گفت: ایران و روسیه در حوزههای مختلفی از جمله دفاعی همکاریهای خوبی دارند. این همکاریها علاوه بر سطح دوجانبه در سطوح منطقهای نیز در جریان است. مواضع همسوی دو کشور در خصوص مبارزه با ترویسم و افراط گرائی زمینه مشترکی را برای همکاریهای منطقهای از جمله در سوریه فراهم کرده است.
سخنگوی دولت در پاسخ به سوالی در خصوص آخرین تصمیمات مجلس و دولت در خصوص بودجه نیز گفت:
جلسه مشترک بین دولت و مجلس برگزار شد. بخشی از جلسه دیروز عصر سران محترم قوا در خصوص بودجه بوده است.
وی اضافه کرد: در واقع اصلاحات مورد بحث در جلسات مشترک دولت و مجلس، عمدتا حول دستورات مقام معظم رهبری مبتنی بر واریز سهم ۳۸ درصدی صندوق توسعه ملی به ازای فروش بیش از یک میلیون بشکه نفت در روز، (معادل ۴۰ هزار میلیارد تومان) و عدم برداشت از صندوق توسعه ملی برای مصارف تبصره ۴ (تقریبا معادل ۵۲ هزار میلیارد تومان) و همچنین بازپرداخت کامل اقساط صندوق توسعه ملی که در سال ۱۴۰۰ سررسید میشود (۵۰۰ میلیون یورو، معادل ۳۰۰ میلیارد تومان) مورد بررسی قرار گرفت. در نتیجه، ۹۳ (نود و سه هزار) میلیارد تومان ناترازی در بودجه خواهیم داشت.
اقای ربیعی گفت: امروز صبح در ستاد اقتصادی دولت برای اصلاح بودجه براساس نامه مقام معظم رهبری در نحوه و مقررات برداشت از صندوق توسعه ملی برای ۹۳ هزار میلیارد تومان ناترازی، مقرر شد ۵۳ هزار میلیارد تومان به فروش اوراق اضافه و ۴۰ هزار میلیارد تومان هم در بودجه صرفه جویی شود و رییس جمهور طی نامهای این موضوع را به مجلس اعلام خواهد کرد بنابراین سقف بودجه حدود ۱۳ هزار میلیارد تومان افزایش خواهد یافت.
سخنگوی دولت اضافه کرد: در تعامل با کمیسیون تلفیق هم، تشخیص دولت آن بود که تغییرات در حدی که به شاکله بودجه لطمه نزند، قابل اِعمال است و رئیس جمهور نیز به سازمان برنامه و بودجه این اختیار را داده است که با شرط حفظ شاکله و کلیت بودجه، بتواند در این خصوص تصمیم بگیرد؛ لذا موضوع ارسال لایحه اصلاحی بودجه در دستور کار دولت نیست.
اقای ربیعی در خصوص تغییرات بودجه و اینکه آیا این میزان از تغییرات کارشناسی است نیز گفت: من قضاوتی در مورد اینکه این اظهارات به چه میزان کارشناسی یا سیاسی است ندارم و نمیخواهم هم داشته باشم قطعا عدهای دلسوزانه بنابر نظر کارشناسی اظهارات خود را بیان میکنند. به هر حال ما برای نظرات همه احترام قائلیم و ارائه پاسخ و مفاهمه را برای همگان لازم میدانیم.
وی تصریح کرد: دولت همواره به دنبال تعامل و همفکری با سایر ارکان و قوای کشور است. اما به نظر میرسد که منتقدان و مخالفان تلاش میکنند، نقاط قوت دولت در بودجه را به عنوان نقطه ضعف ارائه کنند. بودجه ۱۴۰۰ واقع بینانه و دقیق تدوین شده است. واقعیت امروز و تصویری قابل دسترس از فردا برخلاف برخی اظهارنظرهایی است که در خصوص پیش بینی میزان فروش نفت در بودجه ۱۴۰۰مطرح میشود، اولاً این حق ایران است که با توجه به جایگاهی که در اوپک دارد، حداقل ۲.۳۰۰ میلیون بشکه نفت به فروش برساند.
اقای ربیعی تاکید کرد: طبیعی است که این حق میبایست در بودجه منعکس شود و دولت به عنوان حافظ منافع ملی باید زمینه تحقق آنرا فراهم کند. ما از جنگ اقتصادی سرافراز بیرون آمدیم و اولین دستاورد ما از پایان این نبرد، این است که سهم خود را از بازار جهانی نفت بگیریم.
وی افزود: برخی منتقدان دولت به توانایی استخراج و فروش میزان نفت پیش بینی شده تردید دارند. ما همین حالا هم میتوانیم ۲.۳۰۰ میلیون بشکه را تولید کنیم. ما به توانایی وزارت نفت و وزیر مطمئنیم. بودجه جاری ما هم در سال ۱۴۰۰ به هیچ عنوان متکی به افزایش فروش نفت نیست و آنچه که از طریق فروش بیشتر نفت به دست بیاید، صرف بنیه دفاعی و عمرانی و حمایت معیشتی خواهد شد.
سخنگوی دولت گفت:، اما نباید در مورد رابطه نفت و بودجه دچار اشتباه شویم. اساسا براساس یک نظر برای کم کردن رابطه بودجه و نفت معتقدند ما نباید نفت را بیش از مصرف مان تولید و استخراج کنیم، این دیدگاه نادرستی است.
وی اضافه کرد: اعتقاد ما این است که فقط امروز کشور و تداوم وضع موجود را میبینند. در حالیکه ما باید نفت را یار رشد و توسعه کشور کنیم و آنچنان اقتصادی بسازیم که نقش نفت در آن ناچیز شود. ما باید رابطه نفت و بودجه جاری را قطع کنیم و همه تلاش ما بر این باشد که بودجه جاری از محل پویایی اقتصاد به دست بیاید نه نفت.
اقای ربیعی گفت: اصلاح ساختار بودجه هم یعنی ما درآمدهای نفت و فرآوردهها و مشتقات آن را برای افزایش قدرت ملی، ایجاد نیاز جهان به تولیدات صنعتی و مشتقات نفتی ایران و بر افزایش امنیت ملی و نیز سرمایه گذاری برای رشد و توسعه کشور جهت نسلهای آینده و کمک به معیشتی مردم برای گذر از شرایط سخت ایجاد نماییم و نظریه دولت مبتنی بر دیدگاه دوم است.
وی خاطرنشان کرد: البته ما به دغدغههای نمایندگان محترم و منتقدان احترام میگذاریم، اما معتقدیم که بودجه نه تنها غیر واقعی نیست، بلکه کاملا مستند تدوین شده است. امیدواریم در نهایت بهترین تصمیم در راستای منافع ملی کشور اتخاذ شود.