پخش زنده
امروز: -
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور: متاسفانه بحث امنیت غذایی سالها مغفول مانده است و فناوریهای فعلی در بحث صنعت غذایی باید در کشور بومی سازی شود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای سورنا ستاری در مراسم بهره برداری از دستاوردهای بخش تحقیق و توسعه برنامه جامع سلامت غذایی کشور که در مرکز تحقیقات سلامت غذا دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد، افزود: از سال ۹۳ ما در بحث امنیت غذایی ورود کردیم.
وی گفت: هیچ کسی تا الان فکر نکرده است ما چرا باید این قدر ذرت وارد کنیم. مگر پایه کشاورزی ما گندم بوده است یا ذرت؟ مگر ایران با قدمت هزاران ساله اش ذرت میخورده است و ما اکنون در بحث غذا آنقدر تنوع داریم که غذا میتواند در ایران به عنوان آثار باستانی مطرح شود.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور افزود: ما در بحث غلات نخستین مرکز نوآوری نان را ایجاد کردیم و باید با فرهنگ خودمان پیش برویم و نمیتوانیم نان باگت فرانسوی را به خورد مردم دهیم و قطعاً باید فناوری فعلی را در صنعت غذایی کشور بومی سازی کنیم.
وی گفت: مثلا در بحث مرغ ما به خطا میرویم و فقط خودرو سازی کشور را مسخره میکنیم، اما غافلیم که سالانه سه و نیم میلیارد دلار واردات صنعت مرغ داریم و چرا ما باید به مرغ، ذرت، کنجاله و فلان آنزیم را بدهیم و چند صد میلیون یورو واردات بابت این موارد داشته باشیم.
آقای ستاری افزود: تصور میکنیم که مرغ تولید میکنیم در حالی که ما فقط یک خط مونتاژ راه انداخته ایم و از فناوریها استفاده نمیکنیم.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور گفت: مگر ما در بحث مرغ نمیتوانیم از نژاد بومی خود تولید کنیم، کی در قدیم به مرغ، ذرت و کنجاله میدادند؟
وی افزود: هر جا تعداد شرکتهای دانش بنیان کم باشد، وابستگیها بیشتر میشود و ما در بحث صنعت غذا نیازمند افزایش تعداد شرکتهای دانش بنیان هستیم و اینکه ما مرتب بخواهیم برای تامین کود و سم یارانه بدهیم این به معنای از بین بردن کیفیت و استفاده نکردن از نوآوری است.
آقای ستاری گفت: ما یک سری اقدامات حمایتی مثلا در بحث نان در این سالها انجام داده ایم که هیچ نوآوری ایجاد نشده است و حمایت از نان باعث شد نوآوری و کیفیت و بهداشت آن کاهش پیدا کند.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور افزود: باید آزمایشگاههای اصالت مواد غذایی ارتقاء پیدا کند و واردات مواد غذایی قطعاً باید نظارت شود تا بدانیم چه چیزی به خورد مردم میدهیم.
آقای ستاری گفت: هم اکنون ۴۳۰ نوع سم را میتوانیم در مواد غذایی تشخیص دهیم و این میتواند بازاری برای کشور ایجاد کند.
وی افزود: باید بررسی کنیم که این همه ژلاتین که در قالب پاستیل وارد کشور میشود حلال است یا نه؟ ما در قزوین شرکتی داریم که ژلاتین حلال را از استخوان گاو و گوسفند تولید میکند و قطعاً باید تعداد این شرکتها افزایش پیدا کند.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور گفت: همین تشخیص ژلاتین حلال از غیر حلال میتواند یک بازار بزرگی برای صنایع ما ایجاد کند.
آقای ستاری در بخش دیگری از سخنانش به ظرفیت صادراتی خوب محصول زعفران اشاره کرد و افزود: اخیر از طریق فناوری هوش مصنوعی به این توانمندی رسیدیم که کلاله را از مغز زعفران جدا کنیم و این میتواند ظرفیتهای خوبی برای ما داشته باشد و محصول سریعتر استحصال و بسته بندی شود.