به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز خراسان جنوبی، کارشناس مردم شناسی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی
گفت:آیین و مراسم فرهنگی که از گذشتگان ما برجای مانده است، هنوز هم در اذهان مردم باقی مانده و اقدام به برگزاری و بزرگداشت آن میکنند، یکی از این آئین و مراسم حسنه فن و سنت آبگیری آب انبارهای شهرستان سرایان است.
فریبا کاهنی افزود: این مراسم هر ساله در اوایل دی ماه و در شبهای سرد زمستان انجام میشود.
وی گفت: در شهرستان سرایان هنوز آب انبارهای قدیمی پابرجا است و تعدادی از افراد که این سنت قدیمی را از پدرشان به ارث برده اند و به میرآب مشهور هستند، انجام میدهند.
کاهنی افزود: ابتدا ته مانده آب موجود در مخازن و گل و لای آن تخلیه میشود و پس از لایروبی مسیرآب قنات تا سرمنشاء اصلی که ۲ تا ۳ شب طول میکشد و با هماهنگی مردم انجام می شود برای رعایت مسائل بهداشتی تا آب کثیف نشود.
وی گفت: این کار ۲ تا ۳ سال است با استفاده از لولههای پلاستیکی، آب به داخل مخزن هدایت میشود و این لولهها فقط در داخل شهر استفاده میشود و میرآبها در شبهای سرد در مسیر قنات در رفت و آمد هستند که حیوانی به جوی نزدیک نشود و هرشب یکی از آب انبارها، آبگیری میشود.
کاهنی افزود: میرآبها معتقدند که آبگیری باید در شبهای سرد انجام شود که برخنکای آب در تابستان داغ بیفزایدو این سنت حسنه و نیکو را بدون هیچ گونه چشمداشتی انجام میدهند.
این آئین و مراسم شهریور ۹۵ به شماره ۱۳۱۵ در فهرست آثار معنوی کشور به ثبت رسیده است.