گوجه فرنگی داروی ضد پارکینسون
گوجه اصلاح شده میتواند یک منبع طبیعی برای داروی «ال-دوپا» (داروی پارکینسون) باشد. این منبع طبیعی همچنین میتواند مزایایی برای افرادی که از عوارض جانبی این دارو مثل حالت تهوع و اختلالات رفتاری، رنج میبرند، ایجاد کند.
به
گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سيما، بیماری پارکینسون (Parkinson’s Disease) با سرواژه PD برای نخستین بار توسط دانشمند بریتانیایی جیمز پارکینسون (James Parkinson) در سال ۱۸۱۷ میلادی توصیف شد و بنابراین نام این بیماری به او تعلق یافت.
تولید گوجه فرنگیهای اصلاح ژنتیکی شده، میتواند کمک بزرگی برای کشورهای درحال توسعهای باشد که در آنها دسترسی به داروها محدود شده است.
گوجه فرنگی میتواند یک منبع مقرون به صرفه برای داروی پارکینسون باشد
تیم تحقیقاتی مرکز «جان اینز» گوجه فرنگیهای معمولی را از طریق تزریق ژن داروی «ال- دوپا» تغییر داده و آن را برای مصرف دارویی اصلاح کرد. «ال-دوپا» که یک آمینو اسید برای تولید دوپامین عصبی-شیمیایی است و از آن برای جبران کمبود میزان دوپامین در بیماران مبتلا به پارکینسسون استفاده میشود. بههمین جهت تیم تحقیقاتی ژنی را در گوجه فرنگی تزریق کردند که دارای این آمینو اسید میباشد.
سطح «ال-دوپا» در هر یک کیلوگرم گوجه فرنگی اصلاح شده، ۱۵۰ میلی گرم بوده است. حال پس از این موفقیت چشمگیر هدف این خواهد بود که خط تولید گستردهای برای ساخت این گوجه فرنگیهای راهاندازی شود.
پروفسور «کتی مارتین» یکی از نویسندگان این پژوهش دراینباره میگوید: «ایده اصلی ما این است که افراد میتوانند گوجه فرنگی را با زیرساختهای بسیار محدود رشد دهند؛ بنابراین با هزینه بسیار بسیار پایین یک کارخانه محلی میتواند «ال-دوپا» را از گوجه فرنگی با تکنولوژیهای بسیار کم هزینه و ابتدایی تهیه کند.»
«ال-دوپا» از زمان ساخته شدنش در سال ۱۹۶۷ به عنوان اصلیترین دارو برای بیماران پارکینسون شناخته میشود. این دارو را سازمان بهداشت جهانی در لیست داروهای ضروری این سازمان قرار داده است.
پارکینسون همان لرزش در وضعیت استراحت است که همهگیری آن بیشتر در سنین پیری است، اما در جوانان هم دیده میشود. همهگیری آن در همه مناطق جهان یکسان است. بهطور کلی این بیماری بر اثر از بین رفتن سلولهای ترشحکننده مادهای به نام دوپامین (که یک انتقال دهنده عصبی است) و تجمع آلفا-سینوکلئین رخ میدهد. افزایش نسبت استیل کولین به دوپامین در غدههای قاعدهای مغز موجب نشانههای لرزش، سفتی عضلات، و کندی حرکات میشود.